Επικαιρότητα
17 Μαρτίου, 2021

Τ. Θεοδωρικάκος: Τιμή στους Αγωνιστές και στο αποτύπωμά τους

Διαδώστε:

Σε έναν ιδιαίτερο εορτασμό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης για τα 200 χρόνια από την 17η Μαρτίου του 1821 και το ξεκίνημα της Επανάστασης, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον ρόλο και τη συμβολή της Μάνης στο ξεκίνημα, την εξέλιξη και την επικράτηση της Επανάστασης του 1821, τα διδάγματα για όλους μας από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του Αγώνα, τους δύο εμφυλίους πολέμους, αλλά και την αντιμετώπιση Αγωνιστών από το Νέο Ελληνικό Κράτος που ακολούθησε.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης έλαβαν χώρα παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Εκπροσώπου της Κυβέρνησης και Υφυπουργού Ναυτιλίας, Κωνσταντίνου Κατσαφάδου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, των Βουλευτών Λακωνίας, Δαβάκη Παναγιώτη, Κρητικό Δημοσθένη και Αραχωβίτη Γιώργο, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’, της Προέδρου της Επιτροπής Ελλάδας 2021, κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, στάθηκε στην ευκαιρία δημιουργικού αναστοχασμού για την πορεία της χώρας τα 200 χρόνια. «Που είναι ταυτόχρονα τιμή στους Αγωνιστές, που άφησαν το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο στην Επανάσταση του ’21, αλλά και καθοριστική συνεισφορά στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Έδωσε, επίσης, έμφαση στην ανάγκη ενότητας των δυνάμεων του Ελληνισμού και αλληλεγγύης των γενεών, κάνοντας ειδική αναφορά στη γνώση της ιστορίας και τον ρόλο της Νέας Γενιάς. «Χωρίς τη νέα γενιά των Ελλήνων δεν υπάρχει κανένα αύριο για τη χώρα. Η Πατρίδα δεν έχει μέλλον χωρίς τη δημιουργική σκέψη και δράση της νέας γενιάς, χωρίς ουσιαστικό ρόλο των νέων στη δημόσια ζωή», σημείωσε.

«Γνώση, ενότητα, αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές και υπεύθυνος πατριωτισμός είναι τα εφόδια και για τη σύγχρονη πορεία της Ελλάδας» τόνισε στην ομιλία του από την Πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη και προσέθεσε: «Με υπεύθυνο πατριωτισμό ο οποίος είναι απέναντι σε κάθε μορφή στείρου εθνικισμού. Απέναντι και σε κάθε μορφή λαϊκισμού. Αλλά, απέναντι και σε κάθε δήθεν σύγχρονη τάση να υποτιμάται η πατρίδα».

«Η ειρήνη, η ελευθερία και η δημοκρατία που απολαμβάνουμε χάρη σε εκείνους, τους Αγωνιστές του ’21, οφείλουν να είναι και οι στόχοι όλων των Ελλήνων στον 21ο αιώνα», κατέληξε ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος.

 ·        Οι Μανιάτες ένωσαν τις δυνάμεις τους, παραμέρισαν διαφορές και ματαιοδοξίες, συνεργάστηκαν με την Φιλική Εταιρεία, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Αναγνωσταρά, τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά και ξεκίνησαν έναν σκληρό, αλλά τελικά νικηφόρο Αγώνα.

·        Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Μπορούμε να γίνουμε πολύ ισχυροί μόνο ενωμένοι, εντάσσοντας στην εθνική στρατηγική το σύνολο του παγκόσμιου ελληνισμού.

·        Κι όσο μεγάλη αξία έχει η ενότητα των Ελλήνων, τόσο επιβεβλημένη είναι και η αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές. Η αναγνώριση του ισχυρού ρόλου που οφείλουμε να δίνουμε στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Χωρίς τη νέα γενιά των Ελλήνων δεν υπάρχει κανένα αύριο για τη χώρα. Η Πατρίδα δεν έχει μέλλον χωρίς τη δημιουργική σκέψη και δράση της νέας γενιάς, χωρίς ουσιαστικό ρόλο των νέων στη δημόσια ζωή.

·        Γνώση, ενότητα και υπεύθυνος πατριωτισμός, αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές είναι τα εφόδια και για τη σύγχρονη πορεία της Ελλάδας.  Με υπεύθυνο πατριωτισμό ο οποίος είναι απέναντι σε κάθε μορφή στείρου εθνικισμού. Απέναντι και σε κάθε μορφή λαϊκισμού. Αλλά, απέναντι και σε κάθε δήθεν σύγχρονη τάση να υποτιμάται η πατρίδα.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη

Κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Αξιότιμε Δήμαρχε

Κυρίες και κύριοι – Αγαπητοί συμπατριώτες

 Τιμούμε φέτος την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21.

Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να μη μπορούμε να γιορτάσουμε με την τυπική μεγαλοπρέπεια, με εκδηλώσεις συμμετοχής του κόσμου με φυσική παρουσία, για να εκφράσουμε το «ευχαριστώ»  και την ευγνωμοσύνη μας σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας.

Δεν μας το επιτρέπει η πανδημία, καθώς ο αγώνας κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται.

Έχουμε, όμως, την επιλογή του ουσιαστικού και δημιουργικού αναστοχασμού.

Που είναι ταυτόχρονα τιμή στους Αγωνιστές, που άφησαν το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο στην Επανάσταση του ’21, αλλά και καθοριστική συνεισφορά στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.

Οδηγώντας στην εθνική αυτοσυνείδηση, η οποία στις μέρες που ζούμε είναι προϋπόθεση ασφάλειας και σωφροσύνης στις επιλογές που έχουμε μπροστά μας στο σύγχρονο ιστορικό σταυροδρόμι.

Προϋπόθεση για αυτό είναι να εμβαθύνουμε στα αίτια και των αποτυχιών και των επιτυχιών μας,  σε μία ουσιαστική αξιολόγηση αποφάσεων, πράξεων, προσώπων και γεγονότων εκείνης της εποχής, αλλά και να συζητήσουμε τα επόμενα βήματά μας.

 Και ο ιδανικός τόπος για να ελευθερώσει κανείς τη σκέψη του και να μακρύνει τη ματιά του είναι η Μάνη. Αυτός ο μοναδικός ελληνικός τόπος, της πέτρας, της θάλασσας και του ουρανού, που γέννησε και συνεχίζει να γεννά πνεύματα ανυπότακτα, συνειδήσεις αφυπνισμένες, ανθρώπους σε πατριωτική εγρήγορση. Με πρώτη αξία ζωής την ελευθερία.

Το ιδανικό που ζούμε, απολαμβάνουμε, ανασαίνουμε 200 χρόνια τώρα- όχι πάντα εύκολα βεβαίως- όχι χωρίς σκοτεινές περιόδους- χάρη σε όσα ξεκίνησαν εδώ, τέτοιες μέρες το 1821.

Σύμφωνα με την παράδοσή μας, η σημαία που ύψωσαν οι Μανιάτες πρόγονοί μας ήταν ένα λευκό πανί πάνω στο οποίο προστέθηκε ο γαλάζιος σταυρός. «Νίκη ή Θάνατος» ήταν το σύνθημά τους. Γιατί η Μάνη ήταν ήδη «ελεύθερη».  Άλλωστε, παρά τις αντιπαλότητες των μεγάλων μανιάτικων οικογενειών, τις τελευταίες δεκαετίες της τουρκοκρατίας σημειώθηκαν πολλά επαναστατικά κινήματα στην περιοχή.

Οι Μανιάτες ένωσαν τις δυνάμεις τους, παραμέρισαν διαφορές και ματαιοδοξίες, συνεργάστηκαν με την Φιλική Εταιρεία, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Αναγνωσταρά, τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά και ξεκίνησαν έναν σκληρό, αλλά τελικά νικηφόρο Αγώνα. Ενώθηκαν οι Μαυρομιχαλαίοι, οι Καπετανάκηδες, οι Κουμουνδουράκηδες, οι Κυβέλοι, οι Γρηγοράκηδες, οι Τρουπάκηδες…

Ξεκίνησαν από εδώ στις 17 Μαρτίου του 1821 .

Αναμφίβολα ξεχωριστή ηγετική προσωπικότητα της Eπανάστασης των Μανιατών και της συμβολής τους στην πορεία του έθνους υπήρξε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Ένας στρατιωτικός ηγέτης, που συγκέντρωσε 5000 άνδρες Μανιάτες. Απελευθέρωσε την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου, ανοίγοντας τον δρόμο για το νέο Ελληνικό Κράτος, συγκρότησε εκεί την Μεσσηνιακη Γερουσία και προχώρησε στην ιστορική διακήρυξη – «προειδοποίηση» προς τις ευρωπαϊκές αυλές.

Στη συνέχεια προσπάθησε να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Πελοπόννησο. Αναδείχθηκε έτσι σε σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα του επαναστατημένου έθνους μας και ταυτόχρονα τραγικό πρόσωπο της πρώτης περιόδου του νέου ελληνικού κράτους.

Ταυτόχρονα με την εκστρατεία στην Καλαμάτα, στρατιωτικά τμήματα Μανιατών κινήθηκαν προς τη Μονεμβασιά και το Μυστρά.

Και συνέχισαν έναν σκληρό αγώνα τα επόμενα χρονιά με αυτοθυσία και απαράμιλλο θάρρος, ακόμη και όταν όλα έδειχναν ότι οι συσχετισμοί απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν πολύ αρνητικοί. Δεν έκαναν πίσω ούτε στις πιο δύσκολες ώρες.

Οφείλουμε δε ιδιαίτερη τιμητική αναφορά στις γυναίκες της Μάνης, που είχαν ηρωική συμμετοχή στον απελευθερωτικό Αγώνα, σε κρίσιμες αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας. (όπως στη μάχη του Διρού)

 Άλλοτε με το θετικό και άλλοτε με το αρνητικό παράδειγμα, μας έδωσαν ένα ισχυρό και διαχρονικό μήνυμα, οι Έλληνες δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού.

Είναι εντυπωσιακό πως στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης είχαμε δύο εμφυλίους πολέμους και μετά την επιτυχή έκβαση της, το Νέο Ελληνικό Κράτος έστειλε πρωτεργάτες του Αγώνα, όπως ο Θ. Κολοκοτρώνης, στη φυλακή.

Ασφαλώς έχουν μοναδική αξία όσα αναφέρονται στις στροφές του Ύμνου εις την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:

«Ἡ Διχόνοια ποὺ βαστάει

ἕνα σκῆπτρο ἡ δολερὴ

καθενὸς χαμογελάει,

«πάρ’ το», λέγοντας, «καὶ σῦ».

Κειο τὸ σκῆπτρο πού σας δείχνει

ἔχει ἀλήθεια ὡραία θωριά

μὴν τὸ πιάστε, γιατί ρίχνει

εἱσὲ δάκρυα θλιβερά.

Ἀπὸ στόμα ὀποῦ φθονάει,

παλληκάρια, ἂς μὴν πωθεῖ,

πὼς τὸ χέρι σας κτυπάει

τοῦ ἀδελφοῦ τὴν κεφαλή».

 Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι.

Μπορούμε να γίνουμε πολύ ισχυροί μόνο ενωμένοι, εντάσσοντας στην εθνική στρατηγική το σύνολο του παγκόσμιου ελληνισμού. 

Με την ενότητα, την ουσιαστική ενότητα της κοινωνίας, με ένα λειτουργικό Κράτος, ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακμαίους θεσμούς και κοινωνική αλληλεγγύη μπορούμε να βαδίσουμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίηση απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Και, σήμερα, η πολιτική αντιπαράθεση όσο σκληρή και αν είναι οφείλει να κινείται στα θεσμικά πλαίσια και να διεξάγεται με λογικά επιχειρήματα. Δεν θα πρέπει ποτέ να αναιρεί την αναγκαία εθνική στρατηγική. Που μπορεί να γίνει πράξη σε πολλούς τομείς, αρκεί να το θελήσουμε.

 Κι όσο μεγάλη αξία έχει η ενότητα των Ελλήνων, τόσο επιβεβλημένη είναι και η αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές. Η αναγνώριση του ισχυρού ρόλου που οφείλουμε να δίνουμε στη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Χωρίς τη νέα γενιά των Ελλήνων δεν υπάρχει κανένα αύριο για τη χώρα.

Η Πατρίδα δεν έχει μέλλον χωρίς τη δημιουργική σκέψη και δράση της νέας γενιάς, χωρίς ουσιαστικό ρόλο των νέων στη δημόσια ζωή.

Και επειδή πάντοτε οι νέοι είναι οι φορείς της αλλαγής και της αμφισβήτησης, για να μπορούν να είναι προοδευτικοί και να οδηγήσουν μπροστά τη χώρα, οφείλουν και κείνοι από την πλευρά τους να έχουν ουσιαστική γνώση της ιστορίας.

Γιατί η άγνοια οδηγεί σε αποφάσεις χωρίς αντίληψη των συνεπειών. Πώς να τιμήσεις κάτι που δεν γνωρίζεις, πώς να συνεχίσεις κάτι που δεν μπορείς να αποτιμήσεις;

Στην εποχή των υπολογιστών και του διαδικτύου, των έξυπνων συσκευών και της τεχνητής νοημοσύνης, η γνώση της ιστορίας είναι η βασικότερη  προϋπόθεση για να καταλήξουμε ως κοινωνία στην ορθή  στρατηγική μας για το αύριο.

Και αυτό αφορά πρώτα απ’ όλα τους νέους ανθρώπους οι οποίοι θα γράψουν τις δικές τους χρυσές σελίδες στην ελληνική ιστορία, εφόσον αντιλαμβάνονται σε ποιον κρίκο της ιστορικής αλυσίδας βρίσκονται σήμερα εκείνοι.

Με τους νέους αδιάφορους, σε μια θάλασσα ιστορικής άγνοιας, δεν υπάρχει μέλλον.

Με τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή, με αληθινή γνώση της ιστορίας, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.

•        Συγχαρητήρια στο Δήμο Αν. Μάνης για τη συμβολή του στην ανάδειξη και στη γνώση της Ιστορίας με το υλικό που δημιούργησε.

•        Συγχαρητήρια στην Επιτροπή εορτασμού των 200 χρόνων, γιατί συνέδεσε τις τοπικές κοινωνίες και την ιστορική τους συμβολή στην Επανάσταση με την αναπτυξιακή προοπτική τους.

Γνώση, ενότητα και υπεύθυνος πατριωτισμός, αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές είναι τα εφόδια και για τη σύγχρονη πορεία της Ελλάδας.

Με υπεύθυνο πατριωτισμό ο οποίος είναι απέναντι σε κάθε μορφή στείρου εθνικισμού. Απέναντι και σε κάθε μορφή λαϊκισμού. Αλλά, απέναντι και σε κάθε δήθεν σύγχρονη τάση να υποτιμάται η πατρίδα.

Οι στόχοι μας πρέπει να είναι αντικειμενικοί, με βάση τις δυνατότητες και το σχέδιο που εκπονούμε. Τα μέσα, τους πόρους και τις προσπάθειες που μπορούμε να διαθέσουμε. Τις συμμαχίες που μπορούμε να οικοδομήσουμε.

Ακριβώς όπως έκαναν οι πρόγονοί μας εδώ στην αδούλωτη Μάνη. Όπως οι Μανιάτες προετοίμασαν και υλοποίησαν τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία, όλης της Ελλάδας.

 Η ειρήνη, η ελευθερία και η δημοκρατία που απολαμβάνουμε χάρη σε εκείνους, τους Αγωνιστές του ’21, οφείλουν να είναι και οι στόχοι όλων των Ελλήνων στον 21ο αιώνα.
Διαδώστε: