Επικαιρότητα
16 Σεπτεμβρίου, 2021

Τα Ελληνικά σχολεία της διασποράς φανερώνουν τη ζωντανή σχέση με τη μητέρα πατρίδα

Διαδώστε:

Η γλώσσα και η παιδεία είναι τα δύο βασικά όπλα για να διατηρηθεί ζωντανός ο ελληνισμός στη διασπορά.

Το ρόλο για τη διασφάλιση των δύο αυτών συστατικών αναλαμβάνου να φέρουν εις πέρας τα ελληνικά σχολεία που λειτουργούν στο εξωτερικό καθώς και η Εκκλησία, φανερώνοντας την ζωντανή σχέση και την αγάπη που έχουν των Ελλήνων οι κοινότητες με τη μητέρα πατρίδα.

Αισιοδοξία για τη νέα χρονιά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Με την αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να καλύψει τα κενά τριών ζωτικών ειδικοτήτων στα ελληνικά σχολεία της, του μαθηματικού, του φυσικού και του χημικού – βιολόγου, που δεν κατάφερε μέχρι τώρα να καλύψει το Υπουργείο Παιδείας, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ξεκίνησε χθες η σχολική χρονιά 2021 – 2022 στα ιστορικά της εκπαιδευτήρια, το Τοσίτσαιο – Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο και το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο.

Όπως αναφέρει ekalexandria.org τα τρία αυτά κενά είναι πολύ σημαντικά, αλλά η αγάπη για μάθηση και το χαμόγελο των 47 μαθητών που πέρασαν το κατώφλι του Ελληνικού Τετραγώνου του Σάτμπι, για να παραστούν στον καθιερωμένο αγιασμό, ήταν εκείνα τα στοιχεία που ωθούν ακόμη περισσότερο με δύναμη την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν οι ελληνικές εκπαιδευτικές αρχές.

Ενθαρρυντικά ήταν τα λόγια του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, του Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσου, που μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, ευχόμενος στους μαθητές «να εκπαιδεύεστε και να μορφώνεστε, ώστε το μέλλον που προσδοκούμε και βλέπουμε σε εσάς, να είναι καλύτερο από το παρών που φτιάξαμε εμείς. Το μέλλον σε σας ανήκει. Σας εύχομαι να είναι φωτεινό, να έχει μορφή και ομορφιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριαρχικός Επίτροπος, ευχόμενος καλή δύναμη στην Κοινότητα και σε όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία», καταλήγοντας: «Ο σκοπός είναι η παιδεία και τα παιδιά».

Και απευθυνόμενος στους μαθητές, ο Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος παρότρυνε τους μαθητές να εκμεταλλεύονται αυτήν την ευκαιρία όπου μπορούν κατάλληλα να μορφωθούν, επισημαίνοντας ότι η γνώση είναι παιδί του Θεού και όποιος την αρνείται, τη γνώση και την παιδεία, είναι μακράν του Θεού. Καλή δύναμη να έχετε!»

Πρώτο κουδούνι 57 μαθητές στην Ίμβρο

Το πρώτο κουδούνι ήχησε στα σχολεία της Ίμβρου και φέτος βρίσκοντας στα θρανία συνολικά 57 μαθητές. 36 στο Γυμνάσιο – Λύκειο, 16 στο Δημοτικό και 5 στο Νηπιαγωγείο. Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, 11 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου τέλεσε Αγιασμό για την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Αγρίδια της Ίμβρου παρουσία των μαθητών των ελληνικών σχολείων του νησιού, των γονέων τους, των εκπαιδευτικών και του προσωπικού, καθώς και των μελών του νεοεκλεγέντος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου, που αποτελεί διαχειριστικό φορέα των σχολείων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Στέλιο Μπερμπέρη.

Στην Ίμβρο ταξίδεψαν για να παραβρεθούν στην εκδήλωση ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Μιχαήλ – Χρήστος Διαμέσης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης των Ομογενειακών Σχολείων της Τουρκίας κ. Ιωάννης Γιγουρτσής. Τα Ιμβριακά Σωματεία του εξωτερικού εκπροσωπούσε ο κ. Πάρις Ασανάκης, Νομικός Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, και ο κ. Φίλιππος Μήτσας, απόφοιτος του Λυκείου Ίμβρου, φοιτητής Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης.

Μαζί με τους αποφοίτους έχουν περάσει από τα σχολεία της Ίμβρου 94 μαθητές. Υπενθυμίζεται ότι στην Ίμβρο επαναλειτούργησε πρώτο το Δημοτικό Σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους το 2013 και ακολούθησαν το Γυμνάσιο – Λύκειο στα Αγρίδια το 2015 και το Νηπιαγωγείο Αγίων Θεοδώρων το 2017.

Στη Βιέννη το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο της Διασποράς

Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, ιδρύθηκε το 1804, με αυτοκρατορικό διάταγμα του Φραγκίσκου Α’, μετά από αίτημα των Ελλήνων εμπόρων στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου για την ίδρυση ενός ελληνικού σχολείου, καθώς πριν υπήρχαν μόνο οικοδιδάσκαλοι.

Στο ξεκίνημά της, η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης λειτούργησε σαν σχολείο ολοήμερο, όπου διδάσκονταν όλα τα γνωστά μαθήματα της εποχής, καθώς επίσης και ποίηση, ρητορική, αστρονομία, φυσική ιστορία, χημεία, μουσική αλλά και το μάθημα των θρησκευτικών. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι στο καταστατικό της σχολής υπήρχε φροντίδα για τη μόρφωση και των δύο φύλων. Επιπλέον, λειτούργησε σαν πόλος έλξης για τους σημαντικούς δασκάλους που έδωσαν το στίγμα του ελληνικού διαφωτισμού στη σχολή.

Χάρη στην καλά εξοπλισμένη βιβλιοθήκη της, η Ελληνική Εθνική Σχολής Βιέννης, λειτούργησε και ως «αιμοδότης» για την εκπαίδευση στην ελεύθερη Ελλάδα.

Μετά την άνοδο του Καποδίστρια, βιβλία, εποπτικά μέσα και άλλα εργαλεία αξιοποιήθηκαν για τον εξοπλισμό των βιβλιοθηκών των πρώτων ελληνικών εκπαιδευτηρίων και των αλληλοδιδακτικών σχολείων που είχε ιδρύσει ο Κυβερνήτης στην Αίγινα.

Για τη φετινή χρονιά που άρχισε την εβδομάδα που διανύουμε, αναμένεται να εγγραφούν περίπου 300 μαθητές που θα παρακολουθήσουν τα τμήματα ελληνικών αλλά και τις παράλληλες δραστηριότητες.

«Ξεκίνησε και σε εμάς η σχολική χρονιά, είχαμε το περασμένο Σάββατο τον αγιασμό στο ναό της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια άρχισαν οι εγγραφές των παιδιών» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ  ο υποδιευθυντής της Σχολής π. Ιωάννης Νικολίτσης. Λόγω της πανδημίας, η σχολή δημιούργησε πέρσι δομή για διαδικτυακά μαθήματα, αλλά ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικολίτσης εκφράζει την ελπίδα ότι προς το παρόν δεν θα χρειαστούν.

«Μπήκαμε κι εμείς σε αυτές τις νέες δυνατότητες, ήταν ένας αγώνας για να προσαρμοστούμε, αλλά με τη χάρη του θεού τα καταφέραμε και συνεχίζουμε πλέον» σημειώνει, τονίζοντας την ανάγκη και ευχαρίστηση της καθημερινής επαφής με τους μαθητές της Σχολής. «Σήμερα, η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης είναι ουσιαστικά τμήμα ελληνικής γλώσσας, περιλαμβάνει νηπιαγωγείο, δημοτικό και το τμήμα γυμνασίου-λυκείου» είπε ο π. Ιωάννης. «Ουσιαστικά τα παιδιά έρχονται να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα… Έρχονται να αποκτήσουν σύνδεση με την πατρίδα, με την κουλτούρα, την παράδοση. Παράλληλα, διδάσκουμε και το μάθημα το ορθόδοξο των θρησκευτικών τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο, ενώ κάνουμε αναφορά σε σημαντικές ιστορικές στιγμές της Ελλάδας αλλά και σε μεγάλες γιορτές».

Η έκκληση Ελπιδοφόρου για τη Θεολογική Σχολή Βοστώνης

Με αφορμή την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, όπου εορτάζει και η ομώνυμη Θεολογική Σχολή και το Ελληνικό Κολέγιο της Βοστώνης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, από τον καθεδρικό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone της Νέας Υόρκης, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους Έλληνες της Αμερικής, να στείλουν εκεί τα παιδιά τους για σπουδές.

“Δεν έχει ανάγκη από χρήματα η θεολογική σχολή. Χρειάζεται παιδιά! Ανθρώπους χρειάζεται! Στείλτε παιδιά! …Πώς θα ζήσουμε χωρίς την Εκκλησία, χωρίς έναν παπά να μας διαβάσει το Ευαγγέλιο. Να μας μιλήσει Ελληνικά, να διδάξει στα παιδιά μας τον Χριστό, τον Σταυρό και το Ευαγγέλιο. Τι θα γίνουν οι οικογένειες μας; Που θα πάμε στην Αμερική; Θα χαθούμε”, τόνισε χαρακτηριστικά προς το ευσεβές πλήρωμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Φωτογραφίες: Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου, Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

Διαδώστε: