Επικαιρότητα
04 Νοεμβρίου, 2023

Τα hot spot σημεία της Χαμάς – Πώς από την αντίσταση πέρασε στην επίθεση

Διαδώστε:

Η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς η οποία σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε το Ισραήλ και οι συν αυτώ, αιφνιδίασε τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, δημιούργησε μια πραγματικά δαιδαλώδη κατάσταση, στρατηγικά και διπλωματικά αλλά και απογύμνωσε την αραβική δυναμική που ως τώρα δεν είχε και την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Και για να αναφέρουμε την φράση που πραγματικά αποκωδικοποιεί την έννοια του παλαιστινιακού ζητήματος , “ο κύκλος αίματος¨ δεν σταματά αν δεν το αποφασίσουν οι Άραβες ηγέτες.

Η Χαμάς στη Γάζα  όπως και η σιιτική Χεσμπολά του Λιβάνου έχουν συγκεκριμμένο κώδικα επικοινωνίας, δράσης και αντίδρασης γεγονός που καταστά γνωστή την πορεία της σε όσους τις παρακολουθούν και τις  μελετούν όλα αυτά τα χρόνια.

Όταν γνώρισα τον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς τον Σεϊχη Αχμέτ Γιασίν, το 2000, ο οποίος αρχικά ήταν  έναν παλαιστίνιος πρόσφυγας που ζούσε στην Γάζα, είχα μια τελείως διαφορετική άποψη για την Χαμάς και τους λόγους που δημιουργήθηκε.

Η κεντρική ιδέα της παρουσίας τους και η φιλοσοφία τους, ήταν η αντίσταση και η πίεση προς τους Ισραηλινούς ώστε να σταματήσουν να σκοτώνουν αθώους Παλαιστινίους.

Πολύ αργότερα άλλαξε ο στόχος και τα όσα πρέσβευαν.

Η Χαμάς αμέσως με την ίδρυσή της, δημιούργησε στρατιωτική πτέρυγα, στρατολόγησε  πολλά από τα μέλη μιας οργάνωσης που τη δεκαετία της δεκαετίας του ’80 βοηθούσε τους Παλαιστινίους, προσφέροντας τρόφιμα και χρήματα, διοργανώνοντας δραστηριότητες για τα παιδιά και δίδασκε και το Κοράνι.

Μετά την Ιντιφάντα μάλιστα του 2000 μέχρι και το 2007, ήταν πολύ φειδωλές οι αντιδράσεις τους και κυρίως τα όσα πρέσβευαν εναντίον του Ισραήλ ενώ αμέσως μετά που ανέλαβε κυρίως την κυβέρνηση και αντιτάχθηκε πλήρως εναντίον της Φατάχ, (άλλο παλαιστινικό πολιτικό τμήμα), άρχισαν οι σκληροπυρηνικές δηλώσεις, αντιδράσεις και η πολεμική ρητορική.

Πολλοί αναλυτές σε Ισραήλ και άλλες χώρες απέδωσαν αυτήν την αλλαγή στην μετέπειτα ηγεσία της Χαμάς, την οποία ανέλαβε ο Γιάχια Σινουάρ.

Ο Γιάχια Σινουάρ είχε καταδικαστεί ισόβια και είχε εκτίσει ήδη 22 χρόνια στις φυλακές του Ισραήλ από όπου  αποφυλακίστηκε σε ανταλλαγή κρατουμένων το 2011 για την επιστροφή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Ήταν ένας αρκετά σκληρός άνθρωπος που τα βασανηστήρια που υπέστη στις ισραηλινές φυλακές τον χειροτέρεψαν.

Αν ήξεραν ίσως οι Ισραηλινοί ποιος πραγματικά ήταν δεν θα τον αποφυκάκιζαν ποτέ.

Ο ηγέτης της Χαμάς Άμπντελ Αζιζ Ραντίζι μιλά μετά την εκλογή του

Φωτογραφία Μαρία Γιαχνάκη

Από συνεντεύξεις που έχω πραγματοποιήσει στο παρελθόν από τους ηγέτες και στελέχη της Χαμάς ενώ βρισκόμουν στην Γάζα θα παραθέσω τα εξής:

Ο Αχμέτ Γιασίν δολοφονήθηκε στις 22/3/2004.

Εκείνες τις ημέρες σε συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει τόνισε “ότι δεν είχαν άλλο όπλο να αμυνθούν από τα αντίποινα. Η ζωή στην Γάζα και στην Παλαιστίνη ολόκληρη είναι καταστροφική για το λαό και δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι το Ισραήλ θα πάψει να σκοτώνει τα παιδιά τους.”

Όταν το πρωί στις 22 Μαρτίου ο Αχμέτ Γιασίν οδηγήθηκε με το αμαξίδιό του στο αυτοκίνητο που τον περίμενε να τον μεταφέρει στο τζαμί για την πρωινή προσευχή, με το ξεκίνημα της μηχανής εξεράγη το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και όσοι ήταν μέσα.

Τότε ο Γκους Σαλόμ, ψυχή του ειρηνιστικού κινήματος του Ισραήλ Ούρι Αβνέρι, ιδρυτής της οργάνωσης χαρακτήρισε ανοησία την δολοφονία αυτή αναφέροντας :”Είναι χειρότερο από έγκλημα, είναι ανοησία. Η δολοφονία Γιασίν, ενός εκ των ηγετών του παλαιστινιακού λαού θα έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες Παλαιστίνιοι να προχωρήσουν σε πράξεις αντεκδίκησης και να έχουμε εκατοντάδες επιθέσεις αυτοκτονίας. Η πράξη αυτή αποτελεί έγκλημα κατά του Ισραήλ, κατά της ειρήνης, ριζοσπαστικοποιεί την κρίση και την μετατρέπει από μια εθνική σε μία θρησκευτική σύγκρουση. Και ως γνωστόν δεν υπάρχει διέξοδος στις θρησκευτικές διενέξεις”.

Λίγες ώρες μετά σε μεγάλο γήπεδο της Γάζας γίνεται η ψηφοφορία του νέου ηγέτη της Χαμάς Αμπτέλ Αζίζ Ραντίσι μια από τις πιο γνωστές φωνές εξτρεμιστών στη Μέση Ανατολή.

Δεν θα ξεχάσω την προσέλευση του κόσμου και το θυμό που είχαν όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί για να ανανεώσουν την ηγεσία της Χαμάς, η οποία ακόμη ήταν αρεστή στον απλό λαό και πατούσε πάνω στα χνάρια και τη φιλοσοφία του Αχμέτ Γιασίν.

Τον νέο ηγέτη  επισκέφθηκα στο σπίτι του με άκρα μυστικότητα, ήταν πραγματικά μια πολύ σκληρή φυσιογνωμία ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε με πολύ σκληρά λόγια εναντίον του Ισραήλ, υποσχόμενος ότι κάθε φορά που το ισραήλ αδικεί, καταπατά, δολοφονεί γυναικόπαιδα και στρατιώτες τους, οι κάτοικοι του Ισραήλ δεν θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.

Ένα μήνα μετά και ο Ραντίζι έπεσε νεκρός από τους Ισραηλινούς ενώ πριν είχαν προσπαθήσει να τον δολοφονήσουν κατά την διάρκεια συνέντευξης.

Ο επόμενος ηγέτης της Χαμάς έμεινε κρυφός για λόγους ασφαλείας.

Ο Μαχμούτ Ζαχάρ ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και στην στρατιωτική πτέρυγα, με τον οποίο επίσης έχω συνομιλήσει στο πλαίσιο συνέντευξης, ήταν θα έλεγε κανείς πιο γλαφυρός: “Όταν βλέπεις τη μητέρα σου βιασμένη και νεκρή , τα παδιά σου ανάπηρα από τις επιθέσεις, τον λαό σου να πεινά και να εκτοπίζεται τότε δεν έχεις άλλο όπλο από την αντίσταση. Στρατολογούμε παιδιά κι εφήβους γιατί πρέπει να είμαστε σε διαρκή αντίσταση. Κάθε δυο χρόνια καταστρέφουν τα νοσοκομεία μας, τα τζαμιά μας, τις εκκλησίες μας , τα σπίτια μας. Στοχεύουν σε γενοκτονία”.

Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 από τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, που ζούσε στη Γάζα και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες επιθέσεις κατά ισραηλινών αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας.

Κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2006 και το 2007 απέκτησε βίαια τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή

Όλοι οι ηγέτες της έλεγαν ότι δεν δικαιολογούσαν τους φόνους αθώων ανθρώπων αλλά αυτό ήταν το μόνο όπλο που έχει ο Παλαιστινιακός λαός για να προβάλει αντίσταση.

Η Χαμάς συνδέεται με  εξέχουσες ομάδες του σουνιτικού κόσμου και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ιδρύθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1920.

Έχει ορκιστεί να εξολοθρεύσει το Ισραήλ. Έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του ισραηλινών στρατιωτών και κατοίκων.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική ομάδα ήδη από το 1997, ενώ ακολούθησαν η ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες. Οι διεθνείς οργανισμοί την κατηγορούν για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.Η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς «κέρδισε» τις βουλευτικές εκλογές του 2006 και το 2007 απέκτησε βίαια τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή. Αμέσως το Ισραήλ πραγματοποίησε αποκλεισμό στη Γάζα, περιορίζοντας τις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών μέσα και έξω από το έδαφος με την δικαιολογία να αποτρέψει την οργάνωση από την ανάπτυξη όπλων.

Έτσι άρχισε η καταστροφή της οιοκονομίας της Γάζας, η πλήρης φτωχοποίηση και μιζέρια δημιουργώντας ψυχικά ασθενείς γεννιές και έναν λαό γεμάτο εκδικητικές διαθέσεις.

Ο λαός της Παλαιστίνης που ζούσε μλεσα στη Γάζα λειτουργούσε συναινετικά στα όσα σχεδιάζε η Χαμάς διότι τα βασικά σημεία της αρχής της ήταν η απελευθέρωση από τον ζυγό , η ασφάλεια του λαού και όχι ο εκτοπισμός.

Όλοι πίστευαν σε μια προσπάθεια αντίστασης για την ελευθερία τους.

Πριν την  δολοφονία του Αχμέτ Γιασίν που ήταν πιο κοντά τους ως πατέρας αλλά και σε συνδιασμό ακόμη με την ηγεσία της Παλαιστινιακής αρχής που την είχε ο Γιαάσερ Αραφάτ  ένιωθαν μέσα σε όλα μια ασφάλεια.

Όμως αμέσως μετά την δολοφονία του πρώτου, τον θάνατο του δεύτερου, και την σκληράδα που άρχισε η Χαμάς να δείχνει πλέον προς τα έξω, αντιλήφθηκαν ότι εγκλωβίστηκαν σε μια διαμάχη που τα μεγάλα θύματα θα ήταν και πάλι ο λαός.

Ο αποκλεισμός τους από τον υπόλοιπο κόσμο έφερε την καταστροφή αλλά και η Χαμάς πλέον δεν ήταν η αντιστασιακή ομάδα που ήξεραν.

Τα χρήματα πήγαιναν κυρίως σε στρατιωτικό εξοπλισμό, σε οχυρά σπίτια των ηγετών και ο λαός πεινούσε και δεν τολμούσε να μιλήσει αν σε κάτι διαφωνούσε.

Η μόρφωση των νέων μπήκε σε δεύτερη μοίρα και έμαθαν όλοι να ζουν κάτω από ένα δεύτερο ζυγό μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Ο εγκλωβισμός δημιούργησε και άλλο μένος εναντίον του Ισραήλ και σε ένα μεγάλο του μέρος πλέον ο λαός βρίσκεται στις λίστες των στρατιωτών που πολεμούν στο όνομα της ελευθερίας στο πλάι της Χαμάς .

Πηγη briefingnews

Κεντρική φωτογραφία: Αποκλειστική συνέντευξη με τους στρατιώτες Al Qasam της Χαμάς στη Γάζα

Διαδώστε: