Τα ιερά προσκυνήματα της χώρας μας «καταλύτης» για την επέκταση της τουριστικής περιόδου – Ένα φθινόπωρο πλούσιο σε πρωτοβουλίες
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με αυστηρά περιοριστικά μέτρα και πολλά εμπόδια στα ταξίδια ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι ανέκαμψε θεαματικά. Και πλέον, καθώς έχουμε ήδη μπει στο φθινόπωρο το στοίχημα είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
- Της Δέσποινας Σωτηρίου
Τόσο ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας όσο και άλλοι αξιωματούχου του Υπουργείου αλλά και του ΕΟΤ, σε συνεργασία με τοπικούς και επιχειρηματικούς φορείς προωθούν το τουριστικό προϊόν της χώρας, και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα στοιχεία είναι εξόχως ευοίωνα.
Καταλύτης για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι ο θεματικός τουρισμός, και δη ο θρησκευτικός με την αμέριστη αρωγή μητροπόλεων, ενοριών αλλά και ιερών μονών και προσκυνημάτων.
Αύριο, ξεκινά υπό την αιγίδα του ΕΟΤ το συνέδριο «Τουρισμός στην Στερεά Ελλάδα», στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας «Lamia Expo» 2022 (23-28 Σεπτεμβρίου).
Αντικείμενο του συνεδρίου είναι η εξέταση των μορφών τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω στην περιοχή, όπως ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός, αλλά και ο ιαματικός τουρισμός, καθώς και γενικότερων θεμάτων όπως είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Στέρεας Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Στέρεας Ελλάδας, τη Μητρόπολη Φθιώτιδος, δήμους, επιμελητήρια, τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες της περιοχής.
Τα ιερά προσκηνύματα
Παράγοντες του υπουργείου Τουρισμού τόνιζαν στο ope.gr ότι τα ιερά προσκυνήματά μας, οι ιστορικοί ναοί και τα μοναστήρια μας μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι βυζαντινές εκκλησίες με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες, αντιπροσωπευτικά δείγματα της βυζαντινής τέχνης, τα αρχοντικά και τα μουσεία θα αποτελέσουν το επίκεντρο στο πλαίσιο του 1ου φόρουμ με αντικείμενο τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό που θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Το φόρουμ πραγματοποιείται, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Καστοριάς.
«Καλούμε τους επαγγελματίες του κλάδου, έτσι ώστε να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο το τουριστικό μας προϊόν, να αναδείξουμε όλα μας τα μνημεία, τις εκκλησίες, τα αρχοντικά, την αρχιτεκτονική και τη βυζαντινή μας κληρονομιά» δήλωσε πρόσφατα στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς Σιδέρης Σμαρόπουλος.
Η Παναγία Κουμπελίδικη, το κομψοτέχνημα της Καστοριάς, του 11ου αιώνα με τον χαρακτηριστικό ψηλό της τρούλο (σ.σ. στα τουρκικά σημαίνει κουμπές απ’ όπου πήρε και το όνομά της), οι Άγιοι Ανάργυροι και ο Άγιος Νικόλαος Κασνίτση, ο Ταξιάρχης Μητροπόλεως κοντά στη Μητρόπολη τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική, ο Άγιος Στέφανος, η μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου (σ.σ. σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη) με πανέμορφες αγιογραφίες, αλλά και έξω από την Καστοριά όπως ο Άγιος Γεώργιος στην Ομορφοκκλησιά με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο του Αγίου, μοναδικό έργο τέχνης, η μονή Παναγίας στην Κλεισούρα του 1813 κτλ. συμπεριλαμβάνονται στα πολύ σημαντικά θρησκευτικά και προσκυνηματικά μνημεία της Καστοριάς και ολόκληρου του νομού.
Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου
Με στόχο την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, την περασμένη Τρίτη, είχαν συνάντηση εργασίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου με τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Καθηγητή κ. Ευστράτιο Στυλιανίδη και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας κ. Χρήστο Τσιρώνη που ειδικεύεται σε θέματα προσκυνηματικού τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ευρύτερη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού, καθώς και οι δράσεις του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Πιερίας για το 2022.
Παράλληλα, αναζητήθηκαν πεδία περαιτέρω συνεργασίας και επικοινωνίας στους παραπάνω τομείς μεταξύ της Π.Ε. Πιερίας και του Α.Π.Θ. με τη μορφή ανταλλαγής τεχνογνωσίας, κατάρτισης προγραμμάτων και υλοποιήσης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος και η Αντιπεριφερειάρχης κα Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκαν στο έργο που σχεδιάζουν από κοινού και αφορά το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διάθεση εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία».
Στόχος της εφαρμογής αυτής αποτελεί η προβολή του θρησκευτικού πλούτου της Πιερίας στο πλαίσιο της στρατηγικής της Π.Ε. για την αναβάθμιση και τη βελτίωση των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών της και της προσέλκυσης περισσότερων χρηστών τέτοιου είδους υπηρεσιών αλλά και τουριστών νέας γενιάς.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας τόνισε την πρόθεση τόσο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα όσο και της Π.Ε. Πιερίας να υποστηρίζουν το έργο της τοπικής Εκκλησίας στην ανάδειξη και προβολή των προσκυνηματικών περιηγήσεων του νομού και επεσήμανε πως θα είναι συνοδοιπόροι σε όσες προσπάθειες δρομολογηθούν από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο στο μέλλον για το καλό της Πιερίας.
Συνεργασία
Εδώ και αρκετούς μήνες προωθείται μια συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας και της κυβέρνησης για την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού. Ο Βασίλης Κικίλιας πέρασε από τις πρώτες κιόλας μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής, ενώ στα τέλη Μαΐου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος είχε συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου.
«Είχα την μεγάλη τιμή και χαρά να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο και να συζητήσουμε για θέματα τα οποία προάγουν την θρησκευτικότητα του τόπου, αλλά και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο ο θρησκευτικός τουρισμός, αφού οι επισκέπτες στην χώρα έχουν πολλά να δουν και να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες μέσα από την πνευματικότητα» τόνισε, αμέσως μετά την συνάντηση η κ. Γκερέκου και συμπλήρωσε ότι «μιλήσαμε για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στόχος του Ε.Ο.Τ., των συναρμοδίων υπουργείων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι να συμπράξουμε -με την ευχή του Αρχιεπισκόπου-, ώστε να αναδειχθούν οι θρησκευτικές διαδρομές με τον υπέροχο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο που διαθέτουν».
Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι ήταν πολύ όμορφο το θέμα συζήτησης, αφού ο Προσκυνηματικός τουρισμός είναι ένα κομμάτι που διαρκώς αναπτύσσεται με την βοήθεια της Πολιτείας και της Εκκλησίας. «Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την παλιά Αθήνα, το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης, το οποίο είναι το παλαιότερο σπίτι στην Πλάκα, τα μοναστήρια και τα προσκυνήματα τους» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε ότι ο Προσκυνηματικός τουρισμός αναπτύσσεται και «βοηθά τον επισκέπτη που θέλει από το ταξίδι του να βγάλει κάτι για την ψυχή του και την ανάπαυσή του». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει με τον Ε.Ο.Τ. εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί και θα έχει καλά αποτελέσματα.
Κι από ό,τι δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία οι καρποί αυτών των σχεδίων έχουν αρχίσει και αποδίδουν καρπούς.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.