Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για τον κίνδυνο που συνεχίζει να παραμένει και να να απειλεί την ανθρωπότητα μίλησε σήμερα ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Ο καθηγητής τόνισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα «σαρώσει» τους ανεμβολίαστους και ότι τίποτα δεν τελείωσε όπως νομίζουμε.
Είπε χαρακτηριστικά “το τσουνάμι τώρα αρχίζει και πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Παυλάκης, χαρακτήρισε τοξικό να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία.
Τόνισε μάλιστα ότι ακόμη και αυτοί που έχουν νοσήσει, μπορεί να ξανανοσήσουν, γι αυτό πρέπει να προσέχουμε τις επαφές μας.
“Χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός και υποχρεωτικός για να σταματήσει η πανδημία. Η Δέλτα και η Όμικρον δεν σταματάει παρά μόνο με σταμάτημα των ανθρώπινων επαφών βέβαια συμπλήρωσε ο Γιώργος Παυλάκης αλλά σε συνδιασμό με τον εμβολιασμό.
Σχολίασε μάλιστα ότι είναι λάθος να ανοίξουν τα σχολεία μέσα Ιανουαρίου και σημείωσε ότι τα μέτρα σηματοδοτούν ότι κάτι δεν πάει καλά.
Ωστόσο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω της συνεργασίας Ερευνητικών Μονάδων των Τμημάτων Βιολογίας, Ιατρικής και Χημείας, στο πλαίσιο έρευνας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Ανδρέα Σκορίλα, έχει αναπτυχθεί νέα μοριακή μεθοδολογία ευαίσθητης ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού των μεταλλαγμένων στελεχών/παραλλαγών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων με χρήση μιας σειράς μοριακών μεθόδων και αλληλούχηση επόμενης γενιάς (Next Generation Sequencing/NGS).
Η συγκεκριμένη υπερευαίσθητη μεθοδολογία είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δείχνει την παρουσία και την εκατοστιαία αναλογία των μεταλλαγμένων στελεχών στο σύνολο του πληθυσμού μιας πόλης. Επιπλέον, ανιχνεύει έγκαιρα, εντός 2 ημερών, νέες μεταλλάξεις και στελέχη/παραλλαγές που μόλις άρχισαν να εισέρχονται στον πληθυσμό.
Με την εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας από διεπιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ που αποτελείται από τους Ανδρέα Σκορίλα, Νικόλαο Θωμαΐδη, Μαργαρίτη Αυγέρη, Αθηνά Μάρκου, Εύη Λιανίδου, Δημήτριο Γουργιώτη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτη Αδαμόπουλο, Λάμπρο Δημητρακόπουλο, Κατερίνα Γαλάνη, Μάριο Διαμαντόπουλο, Μάριο Κωστάκη, Κατερίνα Κοντού, Βασίλη Καπέ, Νικόλαο Βούλγαρη και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ), έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής.
Τα συγκεκριμένα δείγματα υπεβλήθησαν σε έλεγχο ειδικών μεταλλάξεων – γενετικών δεικτών.
-Τα δείγματα διαστήματος 1-15 /12/ 2021:
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ανέδειξαν την επικράτηση του στελέχους Δέλτα (B.1.617.2 lineage) σε ποσοστό >99%.
-Τα δείγματα διαστήματος 16-26 /12/ 2021:
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ανέδειξαν τη σημαντική αύξηση του ποσοστού γενετικών δεικτών του στελέχους Όμικρον (B.1.1.529 lineage) σε ποσοστό 34.4%, και την ταυτόχρονη σημαντική μείωση των αντίστοιχων γενετικών δεικτών του στελέχους Δέλτα (B.1.617.2 lineage).