Υπουργός Άμυνας Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης: “Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα”
Το μνημόσυνο των πέντε αξιωματικών που έπεσαν την ώρα καθήκοντος, λόγω της πτώσης του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς στο οποίο επέβαιναν στις 10 Ιουλίου του 2002 στα Κούκλια, τελέστηκε σήμερα.
Το μνημόσυνο τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος ενώ παρέστη ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Στην ομιλία του ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στο τραγικό αυτό γεγονός που συνέβη πριν δεκαοχτώ χρόνια, σημειώνοντας πως “Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της σύγχρονης ιστορίας των ενόπλων μας δυνάμεων. Εδώ, στη γη των Κουκλιών εκείνο το πρωινό της 10ης Ιουλίου του 2002, όπου κατέπεσε το ελικόπτερο του Αρχηγού Ευάγγελου Φλωράκη. Μαζί του και ο Διοικητής Αεροπορίας του ΓΕΕΦ, Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμένεγας, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης, ο Συγκυβερνήτης, Υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής και ο Υπασπιστής του Αρχηγού, Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου”.
Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι: “η κοινή θυσία σας, Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων, υπήρξε σύμβολο ενότητας, σύμβολο δεσμού που ενώνει τους απανταχού Έλληνες. Είστε για μας η πηγή από την οποία αντλούμε δύναμη, για να συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η θυσία σας, μας καλεί να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας”, ενώ τόνισε πως: “σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα”.
Αναλυτικά η ομιλία του:
Δεκαοχτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το μοιραίο περιστατικό της συντριβής του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς, που προξένησε το θάνατο του αείμνηστου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και των λοιπών αλησμόνητων Αξιωματικών.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της σύγχρονης ιστορίας των ενόπλων μας δυνάμεων. Εδώ, στη γη των Κουκλιών εκείνο το πρωινό της 10ης Ιουλίου του 2002, όπου κατέπεσε το ελικόπτερο του Αρχηγού Ευάγγελου Φλωράκη. Μαζί του και ο Διοικητής Αεροπορίας του ΓΕΕΦ, Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμένεγας, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης, ο Συγκυβερνήτης, Υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής και ο Υπασπιστής του Αρχηγού, Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου.
Είναι λοιπόν με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης και σεβασμού απέναντι στη μνήμη τους, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος.
Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, που τόσο την Κύπρο αγάπησε, έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή στα χώματα της Πάφου, της γενέτειρας της συζύγου του Αθηνάς.
Ένας μάχιμος Αρχηγός και ευρισκόμενος πάντοτε κοντά στο προσωπικό, ο Ευάγγελος Φλωράκης με την ανάληψη των καθηκόντων του, έθεσε ως στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας της χώρας, με απώτερο σκοπό την προστασία της εθνικής μας ακεραιότητας.
Η παρουσία του στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, συνέβαλε τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της, εμπνέοντας με την ακτινοβολία της προσωπικότητας του, τον απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο του και το αίσθημα της ασφάλειας στο λαό.
Ο Αρχηγός Φλωράκης αγαπούσε τη δουλειά του, πρωτίστως όμως αγαπούσε τους ανθρώπους γύρω του. Ήταν ένα κράμα ηγετικής φυσιογνωμίας, εργατικότητας και στρατιωτικής πειθαρχίας με έντονο και το στοιχείο της ανθρωπιάς και της κατανόησης. Η απλότητα ήταν η στάση της ζωής του, μ’ αυτήν πορεύτηκε, μ’ αυτήν έφυγε…
Δίπλα του, ο Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμένεγας, άριστος πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, με πέραν των τεσσερισήμιση χιλιάδων ωρών πτήσης, είχε μόλις συμπληρώσει ένα χρόνο υπηρεσίας ως Διοικητής Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που διετέλεσε Διοικητής Αεροπορίας, εργάστηκε μεθοδικά για την αναβάθμιση της Αεροπορίας και κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση αυτών που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά και να συνεργαστούν μαζί του.
Ο Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης, κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου, ικανότατος αξιωματικός, άριστος και πολύτιμος συνεργάτης, έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων του για το χαρακτήρα του, αλλά και του θαυμασμού τους για την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κάθε αποστολής του.
Στο πλάι του, ο συγκυβερνήτης του μπελ 206, Υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής. Ένας υποδειγματικός αξιωματικός, πιστός στο καθήκον του και στον όρκο του προς την πατρίδα. Άνθρωπος ευγενής στο ήθος που διακρινόταν για τη λεβεντιά, την καλοσύνη και το φιλότιμό του.
Και τέλος, ο Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, ο Υπασπιστής του Αρχηγού Φλωράκη. Σεμνός και ταπεινός, πράος και ανιδιοτελής, ήταν μέχρι τέλους δίπλα στον Αρχηγό του, όπως ορίζει το καθήκον.
Αρχηγέ μας Ευάγγελε Φλωράκη, Aντιπτέραρχε Στυλιανέ Δεμένεγα, Επισμηναγέ Πάρη Αθανασιάδη, Πλωτάρχη Νικόλα Γεωργίου, Σμηναγέ Μιχάλη Σιακκαλή,
Καταθέσατε στο βωμό του καθήκοντος ό,τι πολυτιμότερο είχατε, την ίδια σας τη ζωή. Εφαρμόσατε στο έπακρο τον όρκο του Έλληνα αξιωματικού, πως ταχθήκατε να υπερασπιστείτε μέχρι την τελευταία σας πνοή την πατρίδα μας και τις σημαίες μας.
Η κοινή θυσία σας, Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων, υπήρξε σύμβολο ενότητας, σύμβολο δεσμού που ενώνει τους απανταχού Έλληνες.
Είστε για μας η πηγή από την οποία αντλούμε δύναμη, για να συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η θυσία σας, μας καλεί να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας.
Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί.
Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα.
Επιθυμούμε μία λύση, απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτή θα είναι και η καλύτερη τιμή, η καλύτερη αναγνώριση της θυσίας του Αρχηγού Φλωράκη αλλά και των υπόλοιπων ηρώων του μοιραίου ελικοπτέρου αλλά και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τη λύτρωση της Κύπρου μας.
Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.