Θρησκευτική διπλωματία και εξωτερική πολιτική
Στην ανάδειξη της σημασίας της θρησκευτικής διπλωματίας στην εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τα εκκλησιαστικά θέματα, Ανδρέας Κατσανιώτης.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κατσανιώτης τόνισε ότι «Σήμερα, η θρησκευτική διπλωματία συνιστά κύρια παράμετρο της εξωτερικής μας πολιτικής, δεδομένου ότι έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ανέκαθεν τα θρησκευτικά ζητήματα είχαν εξέχουσα σημασία» αναφέρει χαρακτηριστικά».
Παράλληλα, υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί η χώρας μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα άλλα Ελληνορθόδοξα Πρεσβυγενή ή παλαίφατα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων.
Ακόμη επισημαίνει ότι το Άγιον Όρος είναι το σημαντικότερο μοναστικό κέντρο του Ορθοδόξου κόσμου και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ενώ, σύμφωνα με τον Υφυπουργός Εξωτερικών, υψηλές προτεραιότητες της εκκλησιαστικής διπλωματίας αποτελούν η ανάδειξη της μοναστικής κοινότητας ως κέντρου μείζονος πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αναλυτικότερα για την Θρησκευτική διπλωματία ανέφερε:
«Η Θρησκευτική Διπλωματία είναι σύμφυτη με την εξωτερική πολιτική από την απαρχή του νεότερου ελληνικού κράτους. Η πατρίδα μας διατηρεί ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα άλλα Ελληνορθόδοξα Πρεσβυγενή ή παλαίφατα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Διατηρεί, επίσης, δεσμούς με τα νεοπαγή Πατριαρχεία και τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και υποστηρίζει τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους σε θέματα διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας, του περιβάλλοντος και της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συμπαρίσταται, επίσης, στο έργο της Ιεράς Μονής του Όρους Σινά, του αρχαιότερου χριστιανικού μοναστικού καθιδρύματος στον κόσμο, τόπου σεβαστού για Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Ιουδαίους και μοναδικής αξίας κιβωτού πνευματικών και πολιτιστικών θησαυρών. Στο πλαίσιο της θρησκευτικής διπλωματίας, η Ελλάδα υποστηρίζει και προβάλλει τις διεθνείς πρωτοβουλίες και διαθρησκειακές επαφές των χριστιανικών, μουσουλμανικών και ιουδαϊκών φορέων και θεσμών της. Σήμερα, η Θρησκευτική Διπλωματία συνιστά κύρια παράμετρο της εξωτερικής μας πολιτικής, δεδομένου ότι έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ανέκαθεν τα θρησκευτικά ζητήματα είχαν εξέχουσα σημασία. Την τελευταία δεκαετία οι χριστιανικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο βίας, λόγω της αποσταθεροποίησης των κρατικών δομών. Η Ελλάδα συνεπικουρεί τις προσπάθειες για προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων από τις διώξεις και συμμετέχει στη διαφύλαξη θρησκευτικών μνημείων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Προς επίτευξη των στόχων αυτών, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των Διεθνών Θεσμών, ενώ συνεργάζεται με όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Παράλληλα, η Ελλάδα υποστηρίζει τον διαθρησκειακό διάλογο ως μέσο για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνει έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων, με σκοπό την πρόληψη κοινωνικών εντάσεων και κρίσεων. Αναγνωρίζει τη συμβολή του, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, στην αντιμετώπιση και την αποτροπή φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στην τρομοκρατία καθώς και στον βίαιο εξτρεμισμό.
Επίσης, η χώρα μας παρακολουθεί και στηρίζει σχετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του από ετών διεξαγόμενου διαλόγου του Οικουμενικού Θρόνου με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό. Η Ελλάδα, ως χώρα με πυκνή πολιτική εμπειρία, αξιοποιεί τις δυνατότητες της Θρησκευτικής Διπλωματίας, με στόχο την κατανόηση κάθε ετερότητας. Η πολυεπίπεδη και αλληλοεξαρτώμενη σήμερα παγκόσμια πραγματικότητα, καλεί να στηρίξουμε το διαθρησκειακό διάλογο. Τέλος, το Άγιον Όρος είναι το σημαντικότερο μοναστικό κέντρο του Ορθοδόξου κόσμου και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Υψηλές προτεραιότητες της εκκλησιαστικής διπλωματίας αποτελούν η ανάδειξη της μοναστικής κοινότητας ως κέντρου μείζονος πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης
Υπερπολύτιμο όπλο ο Απόδημος Ελληνισμός
Υπογραμμίζοντας τη σημασία του ρόλου του Απόδημου Ελληνισμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για τεράστιο και υπερπολύτιμο εθνικό κεφάλαιο της πατρίδας μας που «έχουμε χρέος και στόχο να ενώσουμε και να κινητοποιήσουμε για την προβολή της χώρας μας».
Ειδική μνεία έκανε ο Ανδρέας Κατσανιώτης στην «ανεκτίμητη συμβολή του παγκόσμιου Ελληνισμού στη δημιουργία διεθνούς ασπίδας έναντι της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας».
Ξετυλίγοντας το πλέγμα των πρωτοβουλιών του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο υφυπουργός εστιάσε στην ψηφιοποίηση των περίπου 130 ελληνικών διπλωματικών αρχών ανά τον κόσμο ώστε να εξυπηρετούνται οι απόδημοι εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των διπλωματικών μας αρχών προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και από το νέο έτος οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά».
Εκσυγχρονίζονται οι μηχανισμοί Δημόσιας Διπλωματίας
Παράλληλα, σημείωσε ότι εκσυγχρονίζονται οι μηχανισμοί Δημόσιας Διπλωματίας «ώστε να επικοινωνούμε άμεσα με τους πολίτες άλλων χωρών και να προβάλλουμε τις αξίες, τις ιδέες, τις επιδιώξεις και τις πολιτικές μας».
Επίσης, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση ώστε η Πολιτεία να παρέχει όλα τα εργαλεία στα Ελληνόπουλα 4ης και 5ης γενιάς για να μην αποκοπούν από την γλώσσα, την ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας.
Επιπροσθέτως, ανακοίνωσε πως προωθείται η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας -ενός 12ου link- στην αρχική σελίδα του gov.gr με τίτλο «Απόδημοι». Η συγκεκριμένη επιλογή θα περιλαμβάνει ομαδοποιημένα όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν τους ομογενείς μας, όπως για παράδειγμα το νέο Μητρώο για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, αντίγραφα ποινικού μητρώου, αναγνώριση ακαδημαϊκού πτυχίου κά.
Ταραξίας της διεθνούς νομιμότητας η Τουρκία
Περαιτέρω, επικεντρώνεται στην «εξαιρετική» συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο για θέματα Διασποράς, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, και αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στο πλέγμα των περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Στέρεα «γέφυρα» και σταθερός κρίκος για την ενδυνάμωση των δεσμών των κρατών μας αποτελεί η Διασπορά μας, επισημαίνει.
Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών καυτηρίασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας «ως ταραξία της διεθνούς νομιμότητας» και διεμήνυσε πως η απάντηση στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας είναι η αποτρεπτική ενίσχυση της πατρίδας μας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.