Την απόφασή της να μην εμπλακεί το κράτος σε όποιες αποφάσεις αφορούν μεταβολές στο καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λιθουανία ανακοίνωσε σήμερα η Πρωθυπουργός της χώρας, Ινγκρίντα Σιμονίτε.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μητροπολίτης Βίλνο και Λιθουανίας κ. Ιννοκέντιος (που αυτή τη στιγμή υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας) δήλωσε αποφασισμένος να επιδιώξει «μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη Μόσχα».
Η Λιθουανή πρωθυπουργός, ερωτηθείσα για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την περασμένη εβδομάδα, απάντησε πως του έγραψε ότι παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την επιθυμία ορισμένων Ορθοδόξων να διαχωριστούν από το Πατριαρχείο Μόσχας,δεν επιδιώκει να παρέμβει κυβερνητικά σε θρησκευτικές υποθέσεις.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τις θρησκευτικές κοινότητες. Αυτό ακριβώς πιστεύω, ότι η θρησκευτική κοινότητα πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό της (…). Η κυβέρνηση σίγουρα δεν θα λάβει καμία απόφαση».
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η κ. Σιμονίτε εξέφρασε την υποστήριξή της στον Σεβασμιώτατο κ. Ιννοκέντιο και επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να συζητήσει τον πιθανό ρόλο της Κυβέρνησης στην «αποκατάσταση των δραστηριοτήτων της μητέρας εκκλησίας στη Λιθουανία», τόσο η ίδια με τον Πατριάρχη όσο και με την αποστολή του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Mantas Adomënas.
Στην επιστολή της τονίζει ότι οι Ορθόδοξοι αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στη Λιθουανία, η οποία, μάλιστα, αναπτύσσεται ραγδαία λόγω του πολέμου, καθώς περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί ορθόδοξοι έχουν εγκατασταθεί εκεί.
Ορισμένοι Λιθουανοί Ορθόδοξοι κληρικοί ζητούν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να τους επιτρέψει να υπαχθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, «φεύγωντας» από το Πατριαρχείο Μόσχας, αφού, όπως λένε, «ο Πατριάρχης Κύριλλος υποστηρίζει ανοιχτά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Η ίδια η πρωθυπουργός, πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους από τo μονοθάλαμο κοινοβούλιο της Λιθουανίας, σήμερα, Τρίτη, δήλωσε πως στην επιστολή αναγράφεται αποκλειστικά η υποστήριξή της σε αυτό, χωρίς διάθεση εμπλοκής ή παρεμβάσεων σε θρησκευτικά ζητήματα, αν και αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι από τους πιστούς στη Λιθουανία, που καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπορεί να δυσκολεύονται στο να ομολογήσουν την πίστη τους αυτή τη στιγμή αδέσμευτα…
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγο καιρό σε ανακοίνωσή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βίλνιους και Λιθουανίας κ. Ιννοκέντιος είχε αναφέρει τα εξής: «η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λιθουανία παραμένει αμετάβλητη: καταδικάζουμε σθεναρά τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και προσευχόμαστε στον Κύριο να τον τερματίσει το συντομότερο δυνατό».
«Όπως πιθανότατα έχετε ήδη παρατηρήσει, ο Πατριάρχης Κύριλλος και εγώ έχουμε διαφορετική πολιτική άποψη και αντίληψη για τα τρέχοντα γεγονότα. Οι πολιτικές του δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι προσωπικές του απόψεις. Εμείς στη Λιθουανία, δεν συμφωνούμε με αυτό», είχε πει ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας:
«Θέλω ειλικρινά να πω ότι εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Λιθουανία, έχουμε την ευκαιρία να αποφασίζουμε ελεύθερα για τις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας, και θα αγωνιστούμε για ακόμη μεγαλύτερη ανεξαρτησία, πιστεύοντας ότι ο Κύριος θα μας τη δώσει σε εύθετο χρόνο.
Ζούμε σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα. Η Λιθουανία δεν είναι Ρωσία. Είναι μια διαφορετική χώρα, μια διαφορετική κοινωνία, με το δικό της πνευματικό και ηθικό κλίμα».
Η επιστολή της Λιθουανής πρωθυπουργού επιδοθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Πρέσβη της Λιθουανίας στην Τουρκία στον Οικουμενικό Πατριάρχη.