21/08/2024 21/08/2024 Τη μνήμη των 30 κατοίκων της Δαμάστας και των 19 του Μαράθου που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Αύγουστο του 1944, τίμησε σήμερα ο Δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες και τους φορείς Δαμάστας και Μαράθου. Συμμτείχαν εκπρόσωποι αρχών, φορέων, σωμάτων ασφαλείας, συγγενείς των θυμάτων αλλά και κάτοικοι των δύο χωριών....
21 Αυγούστου, 2024 - 17:52
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2024 - 17:21

Τη μνήμη των 49 εκτελεσθέντων σε Δαμάστα και Μάραθο τίμησε ο Δήμος Μαλεβιζίου

Διαδώστε:
Τη μνήμη των 49 εκτελεσθέντων σε Δαμάστα και Μάραθο τίμησε ο Δήμος Μαλεβιζίου

Τη μνήμη των 30 κατοίκων της Δαμάστας και των 19 του Μαράθου που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Αύγουστο του 1944, τίμησε σήμερα ο Δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες και τους φορείς Δαμάστας και Μαράθου. Συμμτείχαν εκπρόσωποι αρχών, φορέων, σωμάτων ασφαλείας, συγγενείς των θυμάτων αλλά και κάτοικοι των δύο χωριών. Παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Βιάννου  Παύλος Μπαριτάκης εκπροσωπώντας και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος.

«Δυο γειτονικά χωριά, Δαμάστα και Μάραθος, στο στόχαστρο των Ναζί. Δύο γειτονικά χωριά ενωμένα με μια κοινή μοίρα. Πλήρωσαν την αντιστασιακή δράση των κατοίκων τους, το αδούλωτο φρόνημα, τη δίψα για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Έπρεπε να ταπεινωθούν, να λυγίσουν, να κλάψουν, να τιμωρηθούν σκληρά. Το σαμποτάζ της Δαμάστας ήταν η αφορμή. Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι οι Ναζί δεν μπορούσαν να ανεχτούν ανθρώπους περήφανους, ανθρώπους που αμφισβητούσαν την εξουσία και την ιδεολογία τους, ένοιωθαν αποστροφή προς εκείνους που δεν έσκυβαν το κεφάλι», ανέφερε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

Φωτό: neakriti – Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας

«Πριν από 80 χρόνια, ξημέρωσε η πιο «μαύρη» ημέρα στην ιστορία του Μαλεβιζίου. Ήταν 21 Αυγούστου 1944, όταν οι Γερμανοί Ναζί, ως αντίποινα για το σαμποτάζ της Δαμάστας που είχε γίνει αρχές Αυγούστου θα εκτελούσαν 30 άνδρες, λεηλατώντας το χωριό. Ενώ την ίδια μοίρα θα ακολουθούσαν και 19 άνδρες από το Μάραθος. Θυσίες των προγόνων μας, που παραμένουν άσβεστες στη μνήμη μας για το αδούλωτο φρόνημα τους και τη δίψα τους για Ελευθερία, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα για τις Αρχές και τις Αξίες που πρέπει να ακολουθούμε στη ζωή μας», επεσήμανε σε δήλωσή του ο κ. Μπαριτάκης.

Φωτο: cretalive – Δήμαρχος Βιάννου  Παύλος Μπαριτάκης

Στην θυσία των Ηρώων της Δαμάστας και του Μαράθου και στα διαχρονικά μηνύματα στις νεότερες γενιές, αναφέρθηκε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης: «Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τους ήρωες της Δαμάστας και του Μαράθου που πάλεψαν το ναζισμό και εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Σήμερα με αφορμή την 80η ιστορική επέτειο και τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους Αγωνιστές της Ελευθερίας, στους Ήρωες που δεν φοβήθηκαν να αντισταθούν και έπεσαν μαχόμενοι, υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα. Η θυσία τους αποτελεί για όλους μας και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές λαμπρό φάρο και μεγάλη παρακαταθήκη. Ένα σπουδαίο θεσμικό κεκτημένο, καθώς όσο η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια, τόσο θα παραμένει ζωντανή και η αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου και του ναζισμού».

Φωτό: neakriti

Φωτό: neakriti

Κεντρική φωτό neakriti

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων