Επικαιρότητα
24 Ιουνίου, 2022

Τίμησαν τον Άγιο Ιωάννη τον Ριγανά στην Μάστρο Μεσολογγίου

Διαδώστε:

Του Δημήτρη Στρουμπάκου

Μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να τιμήσουν το Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, τον Άγιο Ιωάννη τον Ριγανά, όπως τον αποκαλούν, στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε χθες στο ομώνυμο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο στην Μάστρο Μεσολογγίου.

Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές καθώς ο ναός, κτίσμα της βυζαντινής περιόδου, αναστηλώθηκε πρόσφατα με τους πιστούς της περιοχής να μπορούν πλέον, μετά από αρκετά χρόνια, να δοξολογούν τον Τριαδικό Θεό και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Λίγα λόγια για τον ναό

Στην περιοχή της Παραχελωίτιδας σε χαμηλό λόφο νότια του χωριού της Μάστρου και κοντά στο Νεοχώρι και στην Κατοχή Μεσολογγίου , υψώνεται η επισκοπή Μάστρου, που τιμάται στο όνομα του Αγίου Ιωάννη του «Ρηγανά», στο Γενέσιο του Αγίου στις 24 Ιουνίου.

Ανήκει στην κατηγορία των ναών που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις παλαιοχριστιανικές βασιλικές και στις βασιλικές της μεσοβυζαντινής περιόδου.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη εδώ πρέπει να ήταν η έδρα του επισκόπου Αχελώου. Αρχικά ο ναός κτίστηκε ως τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος και τρεις ημικυκλικές αψίδες. Διέθετε νάρθηκα με είσοδο στη βόρεια πλευρά, ενώ η επικοινωνία με τον κυρίως ναό γινόταν μέσω τριβήλου με δύο αρράβδωτους κίονες. Με την πάροδο των αιώνων κατέρρευσαν τα πλαϊνά κλίτη, τα τοξωτά ανοίγματα που οδηγούσαν από το μεσαίο κλίτος στα πλαϊνά σφραγίστηκαν και το τρίβηλο αντικαταστάθηκε από την είσοδο του σημερινού ναού, που είναι κτίσμα των μέσων του 8ου αι.

Στην κόγχη του ιερού διακρίνεται η Πλατυτέρα ανάμεσα σε δύο ολόσωμους αρχαγγέλους με αυτοκρατορικές στολές που κρατούν σφαίρα.

Οι τοιχογραφίες του ναού πρέπει να είναι του 12ου-13ου αιώνα. Μικρά τμήματα από το αρχικό ψηφιδωτό δάπεδο του ναού σώζονται σήμερα στο κεντρικό κλίτος και στο δάπεδο της κόγχης του ιερού.

Ευχαριστούμε θερμά την Αντδήμαρχο Οινιαδών κ. Μέμη Γούργαρη για την αποστολή φωτογραφικού υλικού. 

Διαδώστε: