Την Τετάρτη η ορκωμοσία της νέας Βουλής – Οι προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης για τη Παιδεία και τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας
Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που ξεκινά καθώς τη Τετάρτη θα ορκιστεί η νέα Βουλή, ενώ παράλληλα αναμένονται με ενδιαφέρον οι προγραμματικές δηλώσεις και οι προτεραιότητες τις οποίες θα θέσει το Υπουργείο Παιδείας.
Τη περασμένη Παρασκευή η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως υποδέχτηκε στο Υπουργείο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο τομέα της Παιδείας.
Ωστόσο δεν έγινε κάποια αναφορά σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, αν και πολλές φορές έχει τονιστεί από τον Πρωθυπουργό ότι δεν θα αλλάξει κάτι σχετικά με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα. Πάντως η Υπουργός Παιδείας τόνισε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της στο Υπουργείο Παιδείας πως καλεί όλους τους θρησκευτικούς φορείς σε διάλογο. “Μία διακριτή αναφορά στα Θρησκεύματα. Ο Συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία, και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του Κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Και σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε όλες αυτές τις επιταγές. Σε αυτή την αποστολή, καλώ όλους τους Ιεράρχες, τους Ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας και να καταθέσουν τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους, να είναι σε έναν ανοιχτό διάλογο με το Υπουργείο” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η παρέμβαση του Μητροπολίτη Κισάμου
Χθες με κείμενο – παρέμβαση ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στο γεγονός πως στο αεροδρόμιο των Χανίων σε αφίσες που απεικονίζονται και Εκκλησίες φαίνεται πως έχει αφαιρεθεί ο σταυρός από τους τρούλους.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: Τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων και που οι πάσης φύσεως εξουσίες ως και οι διαφωνούντες με τις θέσεις και απόψεις μας δεν μπορούν πλέον να μας στοχοποιούν και να μας καταλογίζουν προθέσεις περί δήθεν… «πολιτικής αντιπαράθεσης», αφού και τότε και τώρα τις ίδιες αγωνίες βροντοφωνούμε καθώς κίνητρο μας δεν είναι η όποια αντιπαράθεση, όπως διαστρεβλωμένα και ενορχηστρωμένα παρουσίαζαν υβρίζοντας και λοιδορώντας μας, αλλά η αγωνία μας για την ιστορική συνέχεια αυτού του τόπου, τώρα λοιπόν νιώθουμε και πάλι βαθιά την ανάγκη κατάθεσης σκέψεων και αγωνιών…. Παρατηρώντας κάποιος λίγο προσεκτικά τις επιβλητικές αυτές φιγούρες, οι οποίες είναι διάσπαρτες στον χώρο των αφίξεων, διαπιστώνει ότι πάνω από αυτές έχουν αφαιρεθεί τα σύμβολα. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα άλλα, εικονίζεται και μία Εκκλησία με τρεις τρούλους από την οποία όμως Εκκλησία έχουν αφαιρεθεί οι σταυροί! Διερωτάται λοιπόν κανείς: προς τι αυτή η διαστρέβλωση και αλλοίωση των συμβόλων; Τι είναι, άραγε, αυτό που επιβάλλει την αφαίρεση του σταυρού πάνω από τους τρούλους μιας Εκκλησίας; Ποιόν ενοχλεί και ποιος το επιβάλλει;”.
Αναφορικά με τα ζητήματα που είχαν τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τους προηγούμενους μήνες τόνισε: “Ενόψει λοιπόν της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης όπου έχουν τεθεί θέματα και ζητήματα μείζονος σημασίας που αφορούν την ιδιοπροσωπεία και την ταυτότητα του λαού μας, ενός λαού που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε ποσοστό 80% ταυτίζει την πίστη του με την εθνική του ταυτότητα, όπως την αλλαγή του άρθρου 3 και την δημιουργία ενός «θρησκευτικά ουδέτερου» Κράτους. Ενόψει των ανοικτών θεμάτων και ζητημάτων που αφορούν το, επίσης, μείζονος σημασίας θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Δημόσια Εκπαίδευση: τον χαρακτήρα του και το περιεχόμενο του. Ενόψει της, παρά τις αντιδράσεις, ψήφισης και ισχύς από 1ης Ιουλίου των νέων Κωδίκων – Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίοι μεταξύ των άλλων αλλαγών που έφεραν καταργούν-κατήργησαν τα αδικήματα για την καθύβριση των Θείων και την περιύβριση νεκρού και αρχίζουν να παράγουν έννομα αποτελέσματα διαμορφώνοντας ένα εντελώς νέο σκηνικό σε όλα τα στάδια της απονομής του ποινικού δικαίου. Ενόψει, επίσης, της επικείμενης προτεινόμενης Συνταγματικής αλλαγής, η οποία αφορά τον ιστό την Ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή την οικογένεια, καθώς στην προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση προτείνεται η αλλαγή του άρθρου 21ου του ισχύοντος Συντάγματος, απαλείφοντας την φράση ότι η Ελληνική οικογένεια αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους» και τελεί υπό την προστασίαν του Κράτους. Λες και ο θεσμός της οικογένειες στην Χώρα μας, διαχρονικά, δεν είναι ο θεμέλιος λίθος της Ελληνικής Κοινωνίας και δεν αποτελεί το πρώτο κύτταρο της, θεσμός που θα πρέπει να στηριχτεί και ενισχυθεί, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς μας όπου δοκιμάζονται και κλονίζονται θεσμοί και αξίες”.
Το προσκύνημα του Πρωθυπουργού στη Παναγία της Τήνου
Την Τήνο επισκέφθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στον ναό της Παναγίας κατά την ώρα του Εσπερινού, όπου τον υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος. Σε κλίμα κατάνυξης, ο πρωθυπουργός προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας, ενώ στη συνέχεια ασπάστηκε και την εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που έχουν αφιερώσει στον Ναό της Παναγίας οι γονείς του.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.