Επικαιρότητα
12 Ιανουαρίου, 2022

Το ΔΝΤ δεν δανείζει στην Τουρκία – Ο Ερντογάν συνεχίζει το “όραμά” του

Διαδώστε:

Η Τουρκία είναι απίθανο να λάβει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επειδή ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απρόθυμος να εγκαταλείψει την επιρροή του στους κρατικούς θεσμούς, όπως δήλωσε ο Aykan Erdemir, ανώτερος διευθυντής προγράμματος για την Τουρκία στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (FDD). Εν τω μεταξύ η αντιπολίτευση “κουνάει” το δάκτυλο στον Τούρκο Πρόεδρο καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες είναι σε κατάσταση φτώχειας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ προέτρεψε τις αναδυόμενες αγορές να λάβουν γρήγορα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού. Οι χώρες με υψηλό πληθωρισμό και αδύναμους θεσμούς είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικονομική βοήθεια εφόσον πληρούνται ορισμένα κριτήρια, ανέφερε το ΔΝΤ.

“Ο οργανισμός σίγουρα θα ζητούσε από την Τουρκία να υιοθετήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις ώστε να προχωρήσει στη διάσωση”, είπε ο Ερντεμίρ σε συνέντευξή του στο Ahval την Τρίτη 11 Ιανουαρίου. “Οι προϋποθέσεις για μια πιθανή διάσωση θα περιλαμβάνουν το κράτος δικαίου, το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, τη διαφάνεια”, σημείωσε.

“Ο Ερντογάν δεν θα συμφωνούσε να εγκαταλείψει τη νεοαποκτηθείσα εκτελεστική εξουσία του σε δημόσιους θεσμούς με αντάλλαγμα τη στήριξη του ΔΝΤ”, είπε ο Ερντεμίρ. “Ο Ερντογάν συγκέντρωσε τεράστιες εξουσίες στις εκλογές του 2018, και κυβερνά με προεδρικά διατάγματα, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο και άλλους θεσμούς”, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν έχει συχνά αποκλείσει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ, λέγοντας ότι έχει τελειώσει η εποχή των δανειακών προγραμμάτων για τη χώρα. Η Τουρκία ολοκλήρωσε για τελευταία φορά πρόγραμμα του ΔΝΤ πριν από δεκατέσσερα χρόνια.

Σε δήλωση κορυφαίων αξιωματούχων του ΔΝΤ την Τρίτη, το Ταμείο είπε ότι η οικονομική βοήθεια προς τις χώρες θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Προέτρεψε επίσης τις χώρες με υψηλό πληθωρισμό να αισθητοποιήσουν τη νομισματική πολιτική τους, να προχωρήσουν σε υποτίμηση του νομίσματά τους, να μειώσουν την ad hoc οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις και να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό δημοσιονομικό πρόγραμμα.

“Το λεγόμενο οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης Ερντογάν στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής της, όταν ακολούθησε τη διάσωση του ΔΝΤ όταν ανέλαβε την εξουσία το 2002, ήρθε ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζονταν από το ΔΝΤ”, είπε ο Ερντεμίρ.

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς τους στόχους μας με αποφασιστικότητα

Σε σημερινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην “επιτυχή” μάχη που διεξάγεται κατά της τρομοκρατίας, και τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταπολεμά στην πηγή τους τις τρομοκρατικές απειλές κατά της χώρας. «Σε όλες τις περιοχές τρομοκρατίας που έρχονται στον νου σας εμείς υπάρχουμε και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε εκεί με τους στρατιώτες μας, τους αστυνομικούς μας, τους φύλακες ασφαλείας μας», πρόσθεσε.

Αφού σημείωσε πως συνεχίζει με αποφασιστικότητα προς στην κατεύθυνση ένταξης της Τουρκίας ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τόνισε ότι την ώρα που το παγκόσμιο εμπόριο έχει επηρεαστεί από τις συνέπειες της πανδημίας, η Τουρκία κατάφερε να φέρει τα στοιχεία απασχόλησης στο όριο των 30 εκατομμυρίων ατόμων μέσω της στρατηγικής των επενδύσεων, της απασχόλησης, της παραγωγής, των εξαγωγών και του τρέχοντος πλεονάσματος. «Δεν θα κάνουμε πίσω ποτέ από αυτό το δρόμο, θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς τους στόχους μας με αποφασιστικότητα», επεσήμανε ο Ερντογάν.

Βουλευτής του ΑΚΡ: “Οι πολίτες δεν διαμαρτύρονται και πολύ για την ακρίβεια”

Ο Βουλευτής του ΑΚΡ Σενέλ Γεντιγιλντίζ σε δηλώσεις που έκανε, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: “Εγώ δεν ανεβάζω το δολάριο. Εγώ δεν ανεβάζω το ευρώ. Ούτε είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι ανεβάζουν τις τιμές. Φυσικά εμείς έχουμε τον έλεγχο, αλλά όταν κάνουμε έφοδο στις αγορές προκύπτουν διάφορα προβλήματα. Το Σάββατο επισκέφτηκα 5 καφενεία στην περιοχή Φάτσα. Κανένας δεν μου είπε “Γιατί ακριβαίνουν τόσο πολύ τα προϊόντα; “. Χαιρετιστήκαμε και συζητήσαμε. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από την ακρίβεια, αλλά κανείς δεν διαμαρτύρεται και πολύ. Το λέω ανοιχτά”.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Αν έχεις 13 αεροσκάφη, δεκάδες λιμουζίνες και αμέτρητους αστυνομικούς να σε υπηρετούν, που να καταλάβεις την φτώχεια…

Σε ομιλία που έκανε χθες Τρίτη 11 Ιανουαρίου, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επεσήμανε την αυξανόμενη φτώχεια στην Τουρκία: “Το 2019 στην Άγκυρα σε 74.061 άτομα κόπηκε η θέρμανση επειδή δεν πλήρωσαν τον λογαριασμό του φυσικού αερίου. Το 2020 από τα 74.000 πήγαμε στα 87. 627 άτομα. Στους πρώτους 8 μήνες του 2021, στο διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος, από 87.000 έφτασαν τα 107. 679 άτομα”.

Ο ίδιος έθεσε την εξής ερώτηση: “Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε τον Ερντογάν: Κύριε εσύ μια χαρά κάθεσαι, με το ένα χέρι στο μέλι και το άλλο στο λάδι. Δεν πληρώνεις ενοίκιο, φυσικό αέριο, δεν δίνεις χρήματα για να μετακινηθείς με τις συγκοινωνίες. Δεν πληρώνεις νερό, ρεύμα.  Αντίθετα αυτοί οι 107.679 άνθρωποι, επειδή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το φυσικό αέριο τους, τους το έκοψαν”.

“Αν έχεις 13 αεροσκάφη, δεκάδες λιμουζίνες και αμέτρητους αστυνομικούς να σε υπηρετούν, που να καταλάβεις την φτώχεια”, κατέληξε.

Διαδώστε: