Επικαιρότητα
30 Δεκεμβρίου, 2023

Το εκκλησιαστικό 2023 με τον φακό του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ – Αποχαιρετώντας τον χρόνο που φεύγει μέσα από φωτογραφικά “κλικ”

Διαδώστε:

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης παρέμεινε και την χρονιά που αποχαιρετούμε σε λίγες ώρες το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr) παρέχοντας στους χιλιάδες καθημερινούς αναγνώστες του ασφαλή και έγκυρη ενημέρωση. Συγκινήσεις και γεγονότα κατέγραψαν ο φωτογραφικά “κλικ” μέσα από τον φακό του φωτορεπόρτερ του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, Χρήστο Μπόνη, και του φωτορεπόρτερ του ope.gr, Ραφαήλ Γεωργιάδη. 

Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα ope.gr

Το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, παρουσιάζει ορισμένες από τις στιγμές που κατέγραψαν οι φωτορεπόρτερ το 2023.

1. Η Ορθοδοξία στην Αθήνα για τα 100 χρόνια του περιοδικού “Θεολογία”

Από τις 11 έως και τις 14 Οκτωβρίου 2023 η Αθήνα έγινε επίκεντρο καθώς με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση και κυκλοφορία του περιοδικού “Θεολογία”, διεξήχθη Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με την παρουσία Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Αντιπροσωπείες Πατριαρχείων, Αυτοκεφάλων και Αυτονόμων Εκκλησιών. Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών παρουσία του Οικουμεενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου.

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

Οι εργασίες συνεχίστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου τελέστηκε συλλείτουργο Προκαθημένων προεξάρχοντος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, συλλειτουργούντων του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

2. Εκλογές Μητροπολιτών και Επισκόπων, Χειροτονίες και Ενθρονίσεις

Ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά σε συνολικά δεκατρείς εκλογές προέβη τον Οκτώβριο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο από Ωρεών Φιλόθεος εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο Αρχιμ. Σεραπίων Μιχαλάκης εξελέγη Μητροπολίτης Παραμυθίας και ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής εξελέγη Μητροπολίτης Φλωρίνης.

Από την ημέρα εκλογής (9 Οκτωβρίου 2023) των τριών νέων Μητροπολιτών/ Φωτο: Χρήστος Μπόνης 

Το διήμερο 9 – 10 Οκτωβρίου 2023 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας εξέλεξε συνολικά 10 Βοηθούς Επισκόπους (Λακεδαιμονίας Θεόφιλο, Σκοπέλου Νικόδημο, Ταλαντίου Επιφάνιο, Αμφιπόλεως Χριστοφόρο, Σαλώνων Ιγνάτιο, Σταυροπηγίου Αλέξιο, Φωτικής Νεκτάριο, Θεσπιών Παύλο, Τανάγρας Απόστολο, Καρυουπόλεως Νεκτάριο).

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

Ακολούθησαν οι χειροτονίες…. Στις 21 Οκτωβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών χειροτονήθηκε ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίων

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

Στις 22 Οκτωβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών χειροτονήθηκε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος.

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

Στις 29 Οκτωβρίου χειροτονήθηκε ο Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

Ο φακός του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ βρέθηκε και στην Κοζάνη για να καταγράψει τη χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου.

Φωτο: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Ακολούθησαν οι χειροτονίες του Επισκόπου Σταυροπηγίου κ. Αλεξίου στη Γλυφάδα στις 4 Νοεμβρίου

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

Φωτικής Νεκταρίου στις 5 Νοεμβρίου στη Μητρόπολη Αθηνών

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

Θεσπιών κ. Παύλου στις 9 Νοεμβρίου στη Μητρόπολη Αθηνών

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

Τανάγρας Αποστόλου στις 11 Νοεμβρίου στη Μητρόπολη Αθηνών

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

Και Καρυουπόλεως κ. Νεκταρίου στις 12 Νοεμβρίου στη Μητρόπολη Αθηνών

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

Στις 19 Νοεμβρίου παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Ειρηναίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμωνος Φλώρινας.

Φωτο: Χρήστος Μπόνης 

Στις 25 Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ενθρονίστηκε σε μια λαμρπη τελετή στον Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Φωτο: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ βρέθηκε και στον πρώτο σταθμό του νέου ξεκινήματος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, που ήταν η Θεολογική Σχολή ΑΠΘ.

Φωτο: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

3. Ευχαριστήριος αποχαιρετισμός στον Μητροπολίτη Άνθιμο

Ο Μητροπολίτης  κ. Φιλόθεος εξελέγη σε διαδοχή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου ο οποίος ύστερα από 19 χρόνια στο πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας, υπέβαλε την παραίτησή του τον Αύγουστο του 2023. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, κλήρος και λαός ευχαρίστησε στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης τον δυναμικό Ιεράρχη.

Φωτο: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

4. Η ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Πατριαρχείο Αντιοχείας

Η 6η Φεβρουαρίου 2023 έχει μείνει αποτυπωμένη στη μνήμη ως φονική ημέρα καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία. Κύμα αλληλεγγύης ξέσπασε υπέρ των εμπερίστατων αδελφών. Την αλληλεγγύη έδειξε και η Εκκλησία της Ελλάδος με τον Προκαθήμενο Αυτής, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να μεταβαίνει στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αντιοχείας προκειμένου να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

5. Ο Άγιος Νικόλαος Πτωχοκομείου παραχωρείται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την χρονιά που φεύγει σημειώθηκε ένα γεγονός το οποίο επισφραγίζει τις άριστες σχέσεις μεταξύ Φαναρίου και Εκκλησίας της Ελλάδος. Με τη συμβολή του Δήμου Αθηναίων, παραχωρήθηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το ναό επισκέφθηκε στις 21 Μαϊου ο Οικουμενικός Πατριάρχης όπου και χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία.

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

6. Το “Άξιον Εστί” στην Αθήνα

Μοναδικές υπήρξαν οι στιγμές τη φετινή χρονιά και από την έλευση ιερών κειμηλίων εκ του Αγίου Όρους στην Αθήνα. Τον Μάιο χιλιάδες πιστοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατέκλεισαν τη Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας “Άξιον Εστι” η οποία εξήλθε από το Περιβόλι της Παναγίας προς ενίσχυση του πιστού λαού.

Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου ενώπιον της εικόνας του “Άξιον Εστί”/ Φωτο: Χρήστος Μπόνης

Φωτο: Χρήστος Μπόνης 

7. Η Αγία Ζώνη σε Κοζάνη και Ιωάννινα

Κάθε έξοδος της Αγίας Ζώνης από το Άγιον Όρος και την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου όπου αποθησαυρίζεται, σκορπά μεγάλη πνευματική χαρά στους πιστούς οι οποίοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας σπεύδουν να την προσκυνήσουν. Το 2023 αποτέλεσε έτος ευλογίας για τις πόλεις της Κοζάνης και των Ιωαννίνων όπου ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, κόμισε την Αγία Ζώνη προς ευλογία και επιστηριγμό των πιστών.

Από την υποδοχή της Αγίας Ζώνης στην Κοζάνη/ Φωτο: Ραφαήλ Γεωργιάδης  

Από την υποδοχή της Αγία Ζώνης στα Ιωάννινα/ Φωτο: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

8. Ο Ιερός Χρυσόστομος για πρώτη φορά στην Αθήνα

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών στην Αθήνα αποτέλεσε το επίκεντρο ενός ιστορικού γεγονότος για την πρωτεύουσα. Στις 11 Νοεμβρίου 2023 έγινε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Ιερού Χρυσοστόμου εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το ιερό λείψανο του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας βρέθηκε στην Αθήνα. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και ο Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος υποδέχθηκαν την Τιμία Κάρα την οποία κόμισε ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ. Η Τιμία Κάρας παρέμεινε στο ναό για έξι ημέρες με χιλιάδες πιστούς να συρρέουν όλο το 24ωρο για να προσκυνήσουν.

Φωτο: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Η Τιμία Κάρα στο νοσοκομείο “Παμμακάριστος”/ Φωτο: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Από την Αθήνα η Τιμία Κάρα του Ιερού Χρυσοστόμου μεταφέρθηκε στην πόλη του Αγρινίου όπου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός την υποδέχθηκε μαζί με τον κλήρο, τους άρχοντες και τον λαό.

Φωτο: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

9. Η Παναγία Παραμυθία στα Γρεβενά

Τη στήριξη και τη μεσιτεία της Παναγίας Παραμυθίας η πόλη των Γρεβενών, αφού στις 31 Ιανουαρίου 2023 υποδέχτηκε ένα ακριβές αντίγραφο της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Δεκάδες πιστοί, συγκινημένοι, συμμετείχαν στην χαρά της τοπικής Εκκλησίας και με την πρέπουσα λαμπρότητα και κατάνυξη υποδέχτηκαν το αντίγραφο της θαυματουργής Εικόνας που θα κοσμεί πλέον τον Μητροπολιτικό Ναό.

Φωτο: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Διαδώστε: