Η ύπαρξη ενός «κρυμμένου» κοιμητηρίου στην Κυπερούντα της Κύπρου, όπου θάβονταν άτομα με φυματίωση, ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα. Μάλιστα, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Τρισάγιο για τα θύματα της ασθένειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι φυματικοί, άφηναν την τελευταία τους πνοή χωρίς να μπορούν να αποχαιρετίσουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους, όπως γίνεται και σήμερα με τα θύματα του κορωνοϊού.
Σχετική ανάρτηση, μάλιστα, στην οποία δημοσιεύονται και φωτογραφίες από την τοποθεσία αναφέρει ότι οι οικογένειες των ατόμων αυτών προχωρούσαν μέχρι και σε αλλαγή ονόματος προκειμένου να μην ταυτιστούν με το άτομο που είχε την ασθένεια της φυματίωσης.
Ο κοινοτάρχης της Κυπερούντας μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ανέφερε ορισμένα ιστορικά στοιχεία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο ίδιο κοιμητήριο να είναι θαμμένοι και Τουρκοκύπριοι. «Στην Κυπερούντα λειτουργούσε το σανατόριο. Κάποιοι άνθρωποι τότε, γύρω στο 1948, όταν η ασθένεια ήταν σε έξαρση, νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο χωρίς να έρθει κανείς να τους δει. Το κοιμητήριο ανακαλύφθηκε τελευταία και δεν αποκλείεται εκεί να είναι θαμμένοι και Τουρκοκύπριοι.
Οι ντόπιοι ήταν εναντίον του κτισίματος του σανατορίου. Πίστευαν ότι η ασθένεια ήταν κολλητική. Με παρέμβαση του τότε κοινοτάρχη το σανατόριο παρέμεινε», είπε ο κ. Γιώργος Παναγιώτου.
«Οι χωριανοί από τον φόβο, όταν πήγαιναν στα περβόλια τους στην περιοχή του Καρβουνά, πήγαιναν από την άλλη πλευρά του Νοσοκομείου, γιατί φοβούνταν ότι η ασθένεια είναι μεταδοτική», συμπλήρωσε.
Το μνημόσυνο που τελέστηκε χθες στην περιοχή ήταν μια πρωτοβουλία του βουλευτή Κώστα Κώστα και του δρ.Βωνιάτη, όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης, ενώ το παρών έδωσαν κι άλλα άτομα.
Πληροφορίες: sigmalive.com