Ανήμερα του Πάσχα 6 Απριλίου του 1914 ξεκίνησε στη Θράκη ένας από τους μαζικότερους διωγμούς Ελλήνων του 20ου αιώνα. Αποτέλεσε τον πρώτο κύκλο αίματος και διωγμών. Μετά ακολούθησαν οι γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων το 1913, η κατάσταση στα Βαλκάνια εξακολουθούσε να είναι εξαιρετικά τεταμένη. Η Θράκη βρέθηκε εξ ημισείας στη Βουλγαρία και στην Τουρκία. Στα εδάφη της Ανατολικής Θράκης, τα οποία αποτελούσαν κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατοικούσαν περίπου 300.000 Έλληνες.
Το γεγονός αυτό ενοχλούσε του Τούρκους που επιθυμούσαν τον πλήρη εκτουρκισμό των περιοχών και την ομογενοποίηση του πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφάλιζαν τον πλήρη έλεγχο της επικράτειας, εξαλείφοντας τον κίνδυνο μελλοντικών αναταραχών και εξεγέρσεων.
Την Κυριακή του Πάσχα του 1914, η Θράκη μπήκε επίσημα στο στόχαστρο. Ξεκίνησαν μαζικοί διωγμοί κατά των Ελλήνων κατοίκων. Σε εφημερίδα της εποχής έχει καταγραφεί ότι συγκεκριμένα από την περιοχή της Στράντζας απελάθηκαν την ημέρα εκείνη διακόσιες οικογένειες. Αφού ξυλοκοπήθηκαν και τους αφαιρέθηκαν τα είδη αξίας καθώς και τεράστια χρηματικά ποσά, Τούρκοι στρατιωτικοί και χωροφύλακες, «με τα ξίφη υψωμένα», τους εξανάγκασαν να φύγουν.
Xθες, Κυριακή 4 Απριλίου, στην Αλεξανδρούπολη, 80 σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής πολιτιστικοί, αθλητικοί, αποστράτων, φυσιολατρικοί, επιστημονικοί, απότισαν φόρο τιμής στο ηρώο της Δόμνας Βισβίζη για τους σφαγιασθέντες Θράκες το 1914 και προγενέστερα. Στόχος, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Δημήτρης Κελεμιδης (βλ. βίντεο) είναι να αναγνωριστεί επίσημα η γενοκτονία των Θρακών, να τοποθετηθούν μνημεία και να διδαχθει ιστορία του Θρακικου Ελληνισμού στα σχολεία.Η τελετή έγινε υπό βροχή, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, της αντιδημάρχου Αλεξανδρούπολης Ελένης Ιντζεπελιδου, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλη Λαμπάκη.
Ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση αρχιερέων κι έκλεισε με τον εθνικό ύμνο και το σύνθημα “Αθάνατοι”!
Πηγή: xronos.gr