Της Ναταλίας Δανδόλου
Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εξειδικεύτηκε από τον υπουργό Τουρισμό κ. Χ. Θεοχάρη το σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα κληθούν να τηρήσουν οι επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει μια μεγάλη προωθητική εκστρατεία, η οποία θα κινηθεί σε δύο πυλώνες: ο πρώτος αφορά στην προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό και ο δεύτερος στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εκτός από τις φυσικές ομορφιές και τους αρχαιολογικούς χώρους, σημαντική ώθηση σε όλη αυτή την προσπάθεια να μην χαθεί η σεζόν, αναμένεται να δώσει ο προσκυνηματικός τουρισμός.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες επαφές που έχουν γίνει αφορούν στο άνοιγμα των συνόρων με Ορθόδοξες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, αλλά και η Κύπρος.
Η έναρξη θα γίνει με τον εσωτερικό τουρισμό που θα τεθεί σε λειτουργία στις 25 Μαΐου με τα σκάφη αναψυχής, ενώ η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία, είναι η 29η Μαΐου, οπότε θα ανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ. Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν και τα εποχικά καταλύματα.
Στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και οι πόρτες της Ελλάδας και για τους τουρίστες από το εξωτερικό. Το σχέδιο προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει με 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Μεταξύ αυτών των χωρών είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Ουγγαρία η Σλοβακία και Τσεχία, οι οποίες επιδεικνύουν σημαντικό ενδιαφέρον για τα προσκυνήματα της χώρας μας.
Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος της Τετραμερούς Διάσκεψης Ελλάδος – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας, με αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών ανταλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων.
Στην τηλεδιάσκεψη ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες που μας τιμούν κάθε χρόνο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση του διασυνοριακού τουρισμού και των μεταφορών.
Αξίζει να σημειωθεί οι επισκέπτες από τις χώρες αυτές, ως Ορθόδοξοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα προσκυνήματα της χώρας μας.
Μένει τώρα να διαφανεί τι θα αποφασιστεί για τα μοναστήρια.
Σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση και την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έως και τις 5 Ιουνίου απαγορεύονται οι οργανωμένες ομαδικές προσκυνηματικές επισκέψεις στις Ιερές Μονές και στα Ησυχαστήρια. Ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δέχονται ημερησίως (χωρίς διανυκτέρευση) δεν μπορεί να υπερβαίνει την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. του Καθολικού της Ιεράς Μονής ή του κεντρικού χώρου λατρείας του Μοναστηριού ή του χώρου εγκαταβίωσης, με ανώτατο όριο τα πενήντα (50) άτομα. Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, αποφασίζονται από τον Διοικητή του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας. Με την ως άνω απόφαση του Διοικητή ορίζεται, εφεξής, ο αριθμός των εισερχομένων ημερησίως επισκεπτών, εντός των ορίων που αναφέρονται ανωτέρω. Οι Ιερές Μονές, εφόσον επιθυμούν, μπορεί να μην δέχονται επισκέπτες. Ο Διοικητής εποπτεύει την ορθή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, είτε αυτά λαμβάνονται από τον ίδιο τοπικά είτε λαμβάνονται σε επίπεδο Επικράτειας.
Το Άγιο Όρος έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα θέμα, αυτό των φυσικών καταστροφών μετά τη Θεομηνία του περασμένου Απριλίου.
Προ ημερών, έγινε ευρεία σύσκεψη για το Θέμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη οποία συμμετείχε και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους.
Στη σύσκεψη διατυπώθηκε η βούληση να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους. Ήδη δυο εναλλακτικοί δρόμοι κατασκευάζονται ενώ προχωρούν οι εργασίες για τον καθαρισμό του δασικού οδικού δικτύου και των ρεμάτων, για την αποκατάσταση σε λιμένες και δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και πυροπροστασίας, αλλά και διάφορα έργα στις μονές.
“Το Άγιον Όρος πέρα από την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά είναι και η ναυαρχίδα του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο Θρησκευτικός Τουρισμός
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) αποτελεί την πιο ανθεκτική μορφή τουρισμού σε περιόδους κρίσεων, σε αντίθεση με τον τουρισμό αναψυχής, που θεωρείται πολυτέλεια. Οι τουρίστες μάλιστα αυτής της κατηγορίας εντάσσονται στους «επαναληπτικούς» τουρίστες. Ο θρησκευτικός-προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί την αρχαιότερη μορφή περιηγήσεων και με βάση στοιχεία του World Religious Travel Association (WRTA), περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε θρησκευτικούς τόπους, πραγματοποιώντας 600 εκατ. προσκυνηματικές περιηγήσεις.
Σημαντικό κομμάτι της «πίτας» του παγκόσμιου θρησκευτικού τουρισμού θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα -χάρη στην πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική της κληρονομιά. Σήμερα, ωστόσο, ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα είναι κατά 85% εσωτερικός, αν και η χώρα μας διαθέτει 250-280 τόπους θρησκευτικού ενδιαφέροντος, έναντι π.χ. μόνο 150 στη Ρουμανία.
Οι υπουργοί Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη εντάσσουν την προβολή των ιερών προσκυνημάτων της χώρας μας στις βασικές τους προτεραιότητες.
Στο Εξωτερικό
Ο θρησκευτικός τουρισμός τίθεται στο επίκεντρο της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας.
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και η υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας, Νικολίνα Ανγκέλκοβα υπέγραψαν Συμφωνία για Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την περίοδο 2020-2022 στον τομέα του τουρισμού.
Συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, με έμφαση στα ιερά προσκυνήματα επιδιώκει και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, κ. Πρόδρομο Προδρόμου αλλά και με την Αλβανίδα ομόλογό της Έλβα Μαργκαρίτι.