Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καταδικάζει την επίθεση σε ένα από τα κτίρια εντός του συγκροτήματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Μονής του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Το κτίριο -που συνδέεται με την Μονή, η οποία είναι μια από τις παλαιότερες στη Γάζα- έχει καταρρεύσει από την έκρηξη, που προκλήθηκε από ισραηλινούς πυραύλους, σύμφωνα με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο.
Σύμφωνα με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, από την βομβιστική επίθεση πάρα πολλοί τραυματίστηκαν. Σημειώνεται ότι στην Εκκλησία δίπλα στο κατεστραμμένο κτίριο είχαν βρει καταφύγιο οικογένειες χριστιανών και μουσουλμάνων.
«Προσευχόμαστε για την ίαση όλων των τραυματιών, και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Β’ και σε όλους τους εν Χριστώ Ελληνορθόδοξους αδελφούς και αδελφές μας», είπε ο γενικός γραμματέας του WCC, πάστορας Καθηγητής Dr Jerry Pillay.
Ο γενικός γραμματέας του WCC τόνισε: «Καταδικάζουμε αυτή την ασυνείδητη επίθεση σε ένα ιερό συγκρότημα και καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να επιβάλει μέτρα προστασίας στη Γάζα για καταφύγια, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και χώρους λατρείας».
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδίκασε έντονα την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή υπογραμμίζοντας ότι τα χτυπήματα έναντι καταφυγίων που σώζουν ζωές συνιστούν έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Το Πατριαρχείο ανέφερε ότι παρά τη σαφή έκθεση των εγκαταστάσεων και των καταφυγίων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και άλλων εκκλησιών, του Νοσοκομείου Baptist, των σχολείων και άλλων κοινωνικών ιδρυμάτων, είναι, μαζί με τις υπόλοιπες Εκκλησίες. αποφασισμένο να συνεχίσει να εκτελεί το θρησκευτικό και ηθικό του καθήκον παρέχοντας βοήθεια, υποστήριξη και στέγη σε ανθρώπους έχουν ανάγκη. Η ισραηλινή πλευρά συνεχίζει να απομακρύνει πολίτες από αυτά τα ιδρύματα και να ασκεί πίεση στις Εκκλησίες ως προς αυτό». (Διαβάστε αναλυτικά: Βομβαρδισμός αμάχων η επίθεση στη μονή του Αγίου Πορφυρίου – Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Η στόχευση καταφυγίων είναι έγκλημα πολέμου)
Ο Dr Jerry Pillay, επεσήμανε: «Είμαστε ικανοποιημένοι που το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν πτοείται από τις τρέχουσες συνθήκες και θα συνεχίσει να προσφέρει υποστήριξη, φροντίδα και διακονία σε όλους τους ανθρώπους που υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου και της βίας. Προσευχόμαστε για συνεχή δύναμη και ελπίδα και ότι όλες οι δυνάμεις θα εργαστούν για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζόμενων επιθέσεων σε αθώους αμάχους και πάνω απ’ όλα διάλογο για δίκαιη ειρήνη στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ».
Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών σε συνεννόηση με Αρχηγούς Εκκλησιών και εκπροσώπους παλαιστινιακών χριστιανικών οργανώσεων στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Ομάδας του Γραφείου Διασύνδεσης της Ιερουσαλήμ, απευθύνει επείγουσα έκκληση για διεθνή έρευνα υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αμάχων κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Αυτές οι σοβαρές παραβιάσεις περιλαμβάνουν τον πρόσφατο βομβαρδισμό του Νοσοκομείου Al Ahli που τώρα φαίνεται να αμφισβητείται ως προς το ποιος είναι υπεύθυνος για μια τέτοια ακατανόητη επίθεση εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών. Το WCC τονίζει την κρίσιμη σημασία της επιβεβαίωσης των γεγονότων και της διασφάλισης της λογοδοσίας για όλους τους δράστες που είναι υπεύθυνοι για τις φρικαλεότητες κατά αμάχων, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να καταδικαστούν.
Το WCC υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της τρέχουσας σύγκρουσης, οι οποίες είναι βαθιά συνυφασμένες με δεκαετίες κατοχής, παρατεταμένες πολιορκίες στη Γάζα και τη συστηματική παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο γενικός γραμματέας του WCC τόνισε: «Οι εκκλησίες μας στους Αγίους Τόπους αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παλαιστινιακής κοινότητας. Όλοι οι άνθρωποι στους Αγίους Τόπους υποφέρουν, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την εθνικότητα τους. Ως παγκοσμίως Κοινωνία, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τις εκκλησίες μας και μοιραζόμαστε τις προσευχές τους για θεραπεία και δικαιοσύνη».
Ακόμη απυήθυνε έκκληση όλοι να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο -συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης– του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προστασία όλων των αμάχων και για μια διαπραγματευτική απελευθέρωση με καλή θέληση όλων των ομήρων και κρατουμένων μεταξύ όλων των μερών.
Επίσης υπογράμμισε: «Καλούμε όλους τους ηγέτες να εργαστούν για την απόδοση δίκαιης ειρήνης στους Αγίους Τόπους. Μόνο η δικαιοσύνη θα οδηγήσει σε ειρήνη, τερματισμού της κατοχής, της επικράτησης της ασφάλειας για όλους».
Μέλη της Συμβουλευτικής Ομάδας του Γραφείου Διασύνδεσης της Ιερουσαλήμ τόνισαν τις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες που αντιμετωπίζει ο λαός της Γάζας: «Εκκλησίες και εκκλησιαστικά ιδρύματα παρέχουν ενεργά καταφύγιο και υπηρεσίες σε όλα τα εκτοπισμένα άτομα, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό ή πολιτιστικό τους υπόβαθρο. Η Γάζα έχει άμεση ανάγκη πρόσβασης σε καθαρό νερό, τροφή, ηλεκτρισμό και ουσιαστική ανθρωπιστική υποστήριξη για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια».
Η Συμβουλευτική Ομάδα του Γραφείου Διασύνδεσης της Ιερουσαλήμ παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη, να αντιμετωπίζει επείγουσες ανθρωπιστικές κρίσεις και να εργάζεται ενεργά για μια συνολική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Είθε να συνεχίσουμε να προσευχόμαστε και να εργαζόμαστε για δίκαιη ειρήνη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται» (Ματθαίος 5:9).