16/06/2021 16/06/2021 Το πρώτο βιβλίο για τη σύγχρονη Iστορία της Ελλάδας και την επανάσταση του 1821 στη σερβική γλώσσα είναι γεγονός. Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο με τίτλο «Ελλάδα: Πόλεμος για ανεξαρτησία, συγκρότηση του κράτους και παλιγγενεσία του έθνους». Στις 416 σελίδες του, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα κ. Ντούσαν Σπασόγιεβιτς ρίχνει φως σε...
16 Ιουνίου, 2021 - 13:50
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2021 - 17:08

Το πρώτο βιβλίο για την Επανάσταση του ’21 στα σερβικά

Διαδώστε:
Το πρώτο βιβλίο για την Επανάσταση του ’21 στα σερβικά

Το πρώτο βιβλίο για τη σύγχρονη Iστορία της Ελλάδας και την επανάσταση του 1821 στη σερβική γλώσσα είναι γεγονός. Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο με τίτλο «Ελλάδα: Πόλεμος για ανεξαρτησία, συγκρότηση του κράτους και παλιγγενεσία του έθνους». Στις 416 σελίδες του, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα κ. Ντούσαν Σπασόγιεβιτς ρίχνει φως σε μια σειρά ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου βαλκανικού κράτους στη σύγχρονη εποχή.

Η επέτειος των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821 ήταν η ευκαιρία που άδραξε ο συγγραφέας για να καταπιαστεί με τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Συλλέγοντας στοιχεία από ιστοριογραφικές πηγές, απομνημονεύματα και πρωτογενές υλικό, ο κ. Σπασόγιεβιτς ενέταξε τον αγώνα για την απελευθέρωση των Ελλήνων στο ευρύτερο πλαίσιο των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Υπό το πρίσμα αυτό, το βιβλίο αναφέρεται στις συνθήκες του Οθωμανικού ζυγού, υπό τις οποίες αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε το εθνικό κίνημα, μέσα από τις διαφορετικές αντιλήψεις, τα σχέδια και τα συμφέροντα των πρωτεργατών του αλλά και των ευρωπαίων ιδεολόγων και πολιτικών.

Το πόνημα δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον θρησκευτικό παράγοντα, στις αδιάρρηκτες σχέσεις των Ελλήνων με τους ορθόδοξους πληθυσμούς της Βαλκανικής, στη συμβολή τους ως προς τη συγκρότηση του κράτους και την παλιγγενεσία του έθνους.

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το βιβλίο είναι τα δύο κεφάλαια που αναφέρονται στην Κρήτη, κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς και στη συνεισφορά των Κρητικών στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Ο συγγραφέας αναφέρεται στην Κρήτη θεωρώντας ότι αυτό θα βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα τη σύγχρονη Ελλάδα.

Το βιβλίο προλογίζουν ο κ. Σπυρίδων Σφέτας, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του ΑΠΘ και ο κ. Μίλαν Ρίστοβιτς, διακεκριμένος ιστορικός και πανεπιστημιακός καθηγητής. Κριτική γράφει ακόμη ο κ. Μίλε Μπιέλαγιατς, διακεκριμένος ιστορικός και διευθυντής του Ινστιτούτου Νεότερης Ιστορίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων