26/08/2020 26/08/2020 Την ελπίδα ότι οι τουρκικές αρχές θα διασφαλίσουν την ομαλή πρόσβαση στη Μονή της Χώρας, μετά την απόφασή τους να τη μετατρέψουν εκ νέου από μουσείο σε τέμενος, εκφράζει η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. “Όπως γνωρίζετε, στις 21 Αυγούστου 2020, στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, δημοσιεύθηκε διάταγμα του Προέδρου της Τουρκίας...
26 Αυγούστου, 2020 - 13:13
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2020 - 12:31

Το ρωσικό ΥΠΕΞ για τη Μονή της Χώρας

Διαδώστε:
Το ρωσικό ΥΠΕΞ για τη Μονή της Χώρας

Την ελπίδα ότι οι τουρκικές αρχές θα διασφαλίσουν την ομαλή πρόσβαση στη Μονή της Χώρας, μετά την απόφασή τους να τη μετατρέψουν εκ νέου από μουσείο σε τέμενος, εκφράζει η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

“Όπως γνωρίζετε, στις 21 Αυγούστου 2020, στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, δημοσιεύθηκε διάταγμα του Προέδρου της Τουρκίας σχετικά με τη μεταφορά του Μουσείου Kariye στην Κωνσταντινούπολη (Μονή της Χώρας) στο Τμήμα Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας και την επανέναρξη τακτικών μουσουλμανικών υπηρεσιών εκεί”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση
Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα, “μιλάμε για ένα από τα αριστουργήματα της ύστερης βυζαντινής αρχιτεκτονικής – την Εκκλησία του Χριστού Σωτήρος, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα”

“Από το 1948, αυτό το αριστούργημα είναι ανοιχτό στους επισκέπτες ως μουσείο, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μωσαϊκά και τοιχογραφίες το καθιστούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα παγκόσμιου χριστιανικού πολιτισμού” τονίζει η κ. Ζαχάροβα.
Εκφράζει μάλιστα την ελπίδα ότι η χρήση του μνημείου θα είναι σύμφωνη με τις αρχές που διέπουν ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πως δεν θα εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων των επισκεπτών σε αυτό.
Η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει επίσης, θεμελιώδους σημασίας την υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων από την τουρκική πλευρά ώστε να προστατευτούν τα πολυτιμα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων