Τουρκία: Αυξάνεται το ποσοστό δυσαρέσκειας – Στα ύψη ο πληθωρισμός
Το αίσθημα της δυστυχίας και δυσαρέσκειας διπλασιάστηκε στην Τουρκία κατά την εποχή διακυβέρνησης του κόμματος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Το ποσοστό αυτό έχει υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα δύο δεκαετιών. Εν τω μεταξύ καλπάζει ο πληθωρισμός και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έσπευσε να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας ότι φταίει η αύξηση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των εμπορευμάτων παγκοσμίως.
Έρευνα του κρατικού Τουρκικής Στατιστικής Αρχής (TÜİK) έδειξε ότι το 16,6% των ανθρώπων στη χώρα ανέφεραν ότι ήταν δυστυχισμένοι το 2021.
Το ποσοστό δυστυχίας το 2003 ήταν μόλις 9,3%, όταν η TÜİK άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα, ένα χρόνο μετά την άνοδο του AKP στην εξουσία.
Το συνολικό ποσοστό ευτυχίας μειώθηκε επίσης την ίδια χρονική περίοδο. Το 2021, το 49,3% των ανθρώπων δήλωσαν ότι ήταν γενικά ευτυχισμένοι, από 59,6% που ήταν το 2003.
Το αίσθημα της δυστυχίας αυξάνεται σταθερά στην Τουρκία από το 2016, που συμπίπτει με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του AKP.
Η επακόλουθη εκκαθάριση που έγινε από την ηγεσία της κυβέρνησης, οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη φυλακή, στην ανεργία ακόμα και σε διώξεις.
Επίσης, στο αίσθημα της δυσαρέσκειας συνέβαλε και η ταραχώδης περίοδος για την τουρκική οικονομία, η οποία αυτή τη στιγμή βιώνει τη δεύτερη νομισματική κρίση από το 2018. Η τουρκική λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι εν μέσω της επιμονής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σχεδόν στο 50% τον Ιανουάριο του 2022, θέτοντας τα νοικοκυριά υπό αυξανόμενη οικονομική πίεση και συμβάλλοντας στην ανθρωπιστική κρίση.
Στα ύψη ο πληθωρισμός – Η Κεντρική Τράπεζα υπακούει στις εντολές του “σουλτάνου”:
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου παρά την απότομη άνοδο του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Η Κεντρική Τράπεζα, ενεργώντας κατόπιν εντολών του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μείωσε τα επιτόκια τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2021 και στη συνέχεια τα κράτησε σταθερά με το πρόσχημα να βοηθήσει την τόνωση της οικονομίας και να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτό είχε αντίθετα αποτελέσματα καθώς ακολούθησε άνοδος των τιμών, η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 48,7% τον Ιανουάριο, και στο απότομο ξεπούλημα της λίρας, η οποία έχασε το 44% της αξίας της πέρυσι.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.