Περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει από τη ημέρα, που ο σεισμός έπληξε την Τουρκία, αφήνοντας πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια αστέγους και ξεσπιτωμένους, και μια χώρα να μετρά τις πληγές της.
- Της Δέσποινας Σωτηρίου
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε και έστειλε ομάδα διασωστών στην χτυπημένη από τον Εγκέλαδο Τουρκία, με πολιτικούς, επιφανείς και επιχειρηματίες, και τον απλό κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ευχαριστούν την Ελλάδα και κυρίως του Έλληνες της ΕΜΑΚ που έδωσαν μεγάλη μάχη για να σώσουν ανθρώπους από τα ερείπια.
Χαρακτηριστικά, μπορούμε να θυμηθούμε τα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων και ιστοσελίδων της χώρας (πολλά από τα οποία προηγουμένως συμμετείχαν ενεργά και αναπαρήγαγαν την προκλητική ρητορική του Ερντογάν), τα οποία φιλοξένησαν πολλές φορές τη φράση «ευχαριστούμε Έλληνες».
Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί με ευχαριστίες, από δημοσιογράφους, πολιτικούς και απλούς ανθρώπους.
«Σε ευχαριστώ γείτονα που είσαι μαζί μας, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».
«Η ιστορία θα γράψει πως η Ελλάδα έσπευσε να βοηθήσει, όχι το Κατάρ».
«Ο ανθρωπισμός θα κερδίσει, όχι η απανθρωπιά. Σε ευχαριστούμε γείτονα».
«Σε ευχαριστώ γείτονα φίλε, ο πόνος θα είναι ξεκάθαρος την ημέρα».
«Σε ευχαριστώ που υπάρχεις».
«Πολλά ευχαριστώ στην Ελλάδα που είπε θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ για να μας φέρει βοήθεια ένα βράδυ».
Μια εκκλησιά στο πλευρό των ανθρώπων
Η Ορθοδοξία στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων, συγκεντρώνοντας και μεταφέροντας τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά και στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται στις επάλξεις.
Χαρακτηριστικό είναι το αφιέρωμα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolou, πριν από μερικές ημέρες, σε μια «εκκλησία 438 ετών, στην περιοχή Iskenderun της επαρχίας Hatay».
Η εκκλησία άρχισε να λειτουργεί ως αποθήκη για προμήθειες για τους σεισμόπληκτους, γράφει το πρακτορείο.
Και συνεχίζει: Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που εξυπηρετεί 3.000 Χριστιανούς, εμφάνισε κάποιες ρωγμές στους εσωτερικούς της τοίχους και έκλεισε τις πόρτες της για λατρεία αφού υπέστη μερική ζημιά.
Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους χριστιανούς να διατηρήσουν τον χώρο για να φυλάττουν προμήθειες για τον κόσμο, που τα έχει πλέον χάσει όλα.
Ο Τσαν Τεμούρ, πρόεδρος του Ιδρύματος Fukara της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Iskenderun, είπε στο Anadolu ότι τα μέλη ελπίζουν ότι η εκκλησία σύντομα θα επισκευαστεί και θα προστατευτεί.
«Αν και η εκκλησία μας του Αγίου Γεωργίου, σχεδόν 500 ετών, εξακολουθεί να στέκεται, Υπήρξαν ρωγμές στους ανατολικούς και δυτικούς τοίχους. Από την πρώτη μέρα του σεισμού, φτιάξαμε μια έκτακτη δομή για προετοιμασία ζεστού γεύματος για τους ανθρώπους μας στον κήπο της εκκλησίας μας, που έχει μεγάλη έκταση, μαζί με τους φίλους μας από την Κωνσταντινούπολη και τα μέλη της εκκλησίας εδώ. Στήσαμε μια κουζίνα και προσφέρουμε ένα ζεστό γεύμα στους πολίτες μας που μπορούσαν να έρθουν», είπε.
Ο Τεμούρ είπε ότι πολλοί εγκατέλειψαν την πόλη μετά τους σεισμούς, αλλά ότι πιστεύουν ότι η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.
Είπε ότι επειδή η εκκλησία ήταν κλειστή για λατρεία, φυλάσσονταν μέσα ανθρωπιστικές προμήθειες για τους επιζώντες.
«Όπως βλέπετε, είμαστε μέσα στην εκκλησία τώρα. Όλοι οι άλλοι χώροι κατεδαφίστηκαν. Για εμάς, αυτός ο τόπος είναι ιερός τόπος και η υπηρεσία μας είναι ιερή υπηρεσία, οπότε χρησιμοποιούμε αυτό το μέρος ως αποθήκη. Έχουμε αποθηκεύσει αυτά τα υλικά. Μοιράζουμε τρόφιμα στους πολίτες μας που είχαν ανάγκη», πρόσθεσε.
Στην εκκλησία ετοιμάζονται τρία γεύματα την ημέρα για περίπου 5.000 άτομα.
«Από την πρώτη μέρα του σεισμού, μαγειρεύουμε φαγητό για τα θύματα στην αυλή αυτής της εκκλησίας», δήλωσε στο Rudaw.net Τσαν Τεμούρ και πρόσθεσε ότι πολλές ομάδες μαγείρων έφτασαν για να δώσουν ένα χέρι βοήθειας.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου
Φωτογραφίες: Πατριαρχείο Αντιοχείας
Διαβάστε επίσης:
Η «πληγωμένη» Ορθοδοξία στη Συρία και την Τουρκία: Δεκάδες ναούς κατέστρεψε ο φονικός σεισμός
Αυτοψία στις “λαβωμένες” ενορίες του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Τουρκία