Επικαιρότητα
05 Φεβρουαρίου, 2022

Τουρκία: Μαζική μετανάστευση γιατρών στο εξωτερικό – Καταρρέει το σύστημα υγείας

Διαδώστε:

Οι γιατροί της Τουρκίας τερματίζουν την ολονυχτία μπροστά στο κοινοβούλιο, και προκηρύσσουν παντουρκική απεργία. Ένα σημαντικό αίτημα των γιατρών είναι η βελτίωση των χρηματικών απολαβών, που για ορισμένους είναι λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό της χώρας. Ταυτόχρονα, υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των αιτήσεων των γιατρών για την έκδοση πιστοποιητικών για το εξωτερικό.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος (TTB) τερμάτισε την 10ήμερη ολονυχτία μπροστά από το Τουρκικό Κοινοβούλιο συνοδευόμενοι από βουλευτές της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους ΜΚΟ, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου,  και ανακοίνωσε παντουρκική απεργία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας για τις 8 Φεβρουαρίου.

Το TTB αποκάλυψε ότι τους πρώτους 11 μήνες του 2021 περισσότεροι από 1.200 γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα. Αυτό ήταν σε πλήρη αντίθεση με πριν από 10 χρόνια, όταν έφυγαν μόνο 59. Όπως αποκάλυψε ο TTB, η αύξηση των γιατρών που ξενιτεύονται οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι 36ωρες βάρδιες τουλάχιστον οκτώ φορές το μήνα, οι χαμηλές αμοιβές, η σωματική και ψυχολογική κόπωση, η υποχρεωτική υπηρεσία σε απομακρυσμένες περιοχές και ο νεποτισμό που κυριαρχεί στη διοίκηση των νοσοκομείων.

Επιπλέον εξαιτίας του «συστήματος επιδόσεων» που επέβαλε η κυβέρνηση, οι γιατροί αναγκάζονται να εξετάζουν έναν δυσανάλογο αριθμό ασθενών κάθε μέρα. Πολλοί γιατροί μπορούν να αφιερώσουν κατά μέσο όρο μόνο πέντε λεπτά για κάθε ασθενή, με αποτέλεσμα να θυμώνουν ασθενείς και οικογένειες. Το σύστημα απόδοσης ορίζει ότι οι γιατροί θα αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που εξετάζουν.

Η πρόεδρος του TTB Şebnem Korur Fincancı έδωσε ομιλία μπροστά στο Τουρκικό Κοινοβούλιο καθώς ολοκληρώθηκε η πορεία. «Αγωνιζόμαστε για να υποστηρίξουμε τις αξίες και τις αρχές μας ως γιατροί», είπε η κ. Fincancı.

Ο χαμηλότερος μισθός για τους γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας της Τουρκίας είναι 4.900 λίρες (360 δολάρια), ενώ οι γιατροί με 30 έτη προϋπηρεσίας μπορούν να λαμβάνουν έως και 5.800 λίρες. Με τις τελευταίες βελτιώσεις, ο κατώτατος μισθός της Τουρκίας ανέρχεται στις 4.253 λίρες.

«Η Τουρκία κατέλαβε την έκτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ για τους μισθούς των γιατρών με ειδικότητα, για το 2020», ανέφερε ο Ιατρικός Σύλλογος σε δήλωση Τύπου.

Επίσης η Τουρκία κατατάσσεται επίσης στην 14η θέση από 17 χώρες για ως προς τους μισθούς των ασκουμένων.

Περισσότεροι από 3.000 γιατροί έχουν ζητήσει τη συνταξιοδότησή τους τελευταίους 20 μήνες έως τον Οκτώβριο του 2021, τριπλασιάζοντας το κανονικό ποσοστό, όπως ανέφερε ο TTB. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γιατροί δεν θα εργάζονται, σημαίνει ότι θα εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα υγείας».

Το TTB επεσήμανε ακόμη τον μεγάλο αριθμό γιατρών που εγκαταλείπουν τη χώρα: «Ο αριθμός των γιατρών που μετανάστευσαν αυξήθηκε κατά 24 φορές μέσα σε 10 χρόνια. Σε έναν μήνα, 197 γιατροί έκαναν αίτηση στο TTB για πιστοποιητικά εργασίας στο εξωτερικό – υπερτριπλάσιος αριθμός αιτήσεων για ολόκληρο το έτος 2012».

Ο Ερντογάν και η σύζυγός του θετικοί στον κορονοϊό

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν διαγνώστηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Τα αποτελέσματα του διαγνωστικού τεστ για την COVID-19 που έκανα εγώ και σύζυγος μου, αφού είχαμε ήπια συμπτώματα σήμερα, ήταν θετικά. Ευτυχώς, θα το περάσουμε ήπια» ανέφερε ο πρόεδρος Ερντογάν σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι θα εργαστούν από το σπίτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 4 Φεβρουάριου τα κρούσματα ανήλθαν στα 111.157, και οι θάνατοι στους 248.

Διαδώστε: