Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία που εγκρίθηκε χθες στο Στρασβούργο.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «καταδικάζει απόλυτα τη μη δεσμευτική πρόταση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) κατά της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. το ψευδοκράτος)», ενώ σημειώνει πως «αυτή η απόφαση που αναμφίβολα υπαγορεύεται από την “ελληνοκυπριακή διοίκηση” (Κυπριακή Δημοκρατία), δείχνει για άλλη μια φορά πόσο προκατειλημμένη είναι η Ευρωβουλή στο Κυπριακό».
«Εάν διατηρήσουν αυτήν την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού», επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο καλεί το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση «να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στο νησί της Κύπρου, να λάβει υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι των τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004».
«Η Τουρκία δεν δέχεται καμία απειλή και κανέναν εκβιασμό και θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, αλλά και τις προσπάθειες διαλόγου», καταλήγει η ανακοίνωση.
Χθες, με ευρεία πλειοψηφία (440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά) πέρασε τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία του ΕΛΚ, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά (και περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο ψήφισμα) η οποία καλεί «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της». O Ν. Δένδιας συνεχάρη τον Β. Μεϊμαράκη για την υπερψήφιση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της αυστηρής επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ στο ΕΛΚ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη για να τον συγχαρεί για την υπερψήφιση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της αυστηρής επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Αργότερα, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν σκληρή γλώσσα έναντι της Τουρκίας με ψήφισμά τους με το οποίο καταδικάζουν τις παράνομες δραστηριότητές της στα Βαρώσια και στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμείνει ενωμένο και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις.
Το ΕΚ καταδικάζει με το ψήφισμά του «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια» και προειδοποιεί ότι «το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει τις προοπτικές για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, βαθαίνει τη διαίρεση και εδραιώνει τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού».
Με το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με ψήφους 631 υπέρ, τρεις κατά και 59 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία «να μεταβιβάσει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ (σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) και να αποφύγει τυχόν ενέργειες που μεταβάλλουν τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω μιας πολιτικής παράνομων εποικισμών».
Ζητούν μια βιώσιμη λύση για την επανένωση του νησιού της Κύπρου και του λαού της η οποία μπορεί να βρεθεί «μόνο μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων» και προτρέπουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να διατηρήσει την ενότητά του έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις».
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές έχουν υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και επανέλαβαν ότι υποστηρίζουν μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση «με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ» και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Ζητούν επίσης από την ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.