Επικαιρότητα
04 Σεπτεμβρίου, 2020

Τουρκία: Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά της Ορθοδοξίας – Στην μουσουλμανική εκπαίδευση ποντάρει ο Ερντογάν

Διαδώστε:

Κρίσιμο θεωρείται το προσεχές διάστημα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ενόψει της ειδικής Συνόδου Κορυφής για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα εμφανίζεται υπέρμαχος της έναρξης διαλόγου, χωρίς ωστόσο να σταματά τις προκλήσεις.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να παίζει το “χαρτί των συμβολισμών” ασκώντας αφενός εντονη κριτική στην Ελλάδα, και αφετέρου “βεβηλώνοντας” με κάθε ευκαιρία τα σύμβολα της Ορθοδοξίας. Επίσης, με εντολή του ενισχύει την μουσουλμανική εκπαίδευση στη χώρα με την ίδρυση θρησκευτικών σχολείων.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τεμένη, η Τουρκία ετοιμάζει ένα βιβλίο με τίτλο «Εντολή για Αγία Σοφία» στο οποίο θα εξηγεί ποια είναι η νομική υπόσταση του ιστορικού αυτού χριστιανικού μνημείου και αυτό διατηρήθηκε στο πέρας των αιώνων.
Στο ίδιο βιβλίο, στο οποίο θα εμφανίζεται η Τουρία ως προστάτης της παγκόσμιας κληρονομιάς, θα γίνεται αναφορά και στα έργα αναστήλωσης σε διάφορες εκκλησίες, κυρίως στη Μονή Σουμελά. Όπως σημειώνει ο τουρκικός τύπος το σχετικό βιβλιαράκι, που θα είναι μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα θα διανεμηθεί, «σε εξέχουσες προσωπικότητες του χριστιανικού κόσμου»

Την ίδια ώρα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την προώθηση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Τουρκία. Σε ένα κείμενο -καταπέλτη για την κατάσταση που επικρατεί στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα ο αρθρογράφος Τανζέρ Γιουνάλ του ιστότοπου Kocaeligazetesi.com.tr, κατηγορεί την Άγκυρα ότι διορίζει ιμάμηδες και όχι εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι την ώρα που υπάρχουν 144 χιλιάδες κενές θέσεις δασκάλων στα σχολεία, η κυβέρνηση διόρισε 3.500 Ιμάμηδες να διδάξουν στα Ιμάμ Χατίπ (τα θρησκευτικά σχολεία της χώρας).
Τονίζει επίσης, ότι μόνο το περασμένο έτος άνοιξαν 607 νέα Ιμάμ Χατίπ σε όλη τη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 5.380 στα οποία υπολογίζεται ότι φοιτούν 1,3 εκατ. μαθητές.

Κατεδαφίζονται οι ναοί
Μπορεί η Τουρκία να επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των θρησκευτικών ελευθεριών και του παγκόσμιου πολιτισμού, ωστόσο πολλά ιστορικά χριστιανικά μνημεία εγκαταλείπονται και καταστρέφονται. Τελευταίο παράδειγμα η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Προύσας, που είχε μεταβιβαστεί σε ισλαμικό ίδρυμα από τον Δήμο Nilüfer, ο οποίος πρώτα την είχε αναστηλώσει και μετατρέψει σε Πολιτιστικό Κέντρο! «Το ιστορικό κτίριο, το οποίο παραμελήθηκε για 7 χρόνια, καταστράφηκε χθες το βράδυ», όπως ανέφερε η Gazete Duvar.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1896, είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, αλλά εγκαταλείφθηκε, επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε μετά την κατασκευή του τζαμιού Yeni Özlüce. Ο Δήμος Nilüfer, ο οποίος ανέλαβε το ιστορικό κτίριο το 2006, το αποκατέστησε στο πλαίσιο έργου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και το άνοιξε ως πολιτιστικό σπίτι Özlüce (Özlüce Kultürevi)  το 2009.

Ο Δήμος, επιθυμώντας να «γνωρίσει» την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, γνωστή ως “Αγία Σοφία της Προύσας”, στις μελλοντικές γενιές, διοργάνωσε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο ιστορικό κτίριο. Ωστόσο, το 2013, ως αποτέλεσμα της αγωγής που υπέβαλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, το Özlüce Kultürevi παρελήφθη από τον Δήμο Nilüfer και καταχωρήθηκε στο Ίδρυμα Inesiye Village Mosque.
Το 2013, μετά από μήνυση που υπέβαλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, το ιστορικό κτίσμα έφυγε από τον έλεγχο του δήμου και πέρασε στο Ίδρυμα Inesiye Village Mosque.

Όπως φάνηκε στη συνέχεια, δεν συντηρήθηκε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα αρχίσουν να εμφανίζονται ρωγμές από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή. Ο δήμος επιχείρησε το 2016 να πάρει ξανά τον έλεγχο του κτίσματος και πρότεινε να το ανακαινίσει.

Ωστόσο, κάτι το σχέδιο δεν προχώρησε, παρά τις προειδοποιήσεις από την πλευρά δήμου για τον κίνδυνο κατάρρευσης. Αντ’ αυτού, τα συνεργεία μπήκαν την Τρίτη στο χώρο και άρχισαν να γκρεμίζουν την ιστορική εκκλησία της Προύσας.

Διαδώστε: