Τουρκία: Το “μανιφέστο” για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ελληνορθόδοξα βακούφια
Έχοντας στο ακροατήριό του θρησκευτικούς ηγέτες μεταξύ των οποίων την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το μεγαλόπνοο σχέδιο δράσης του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα του.
Η παρουσίαση έγινε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Μιλέτ στο Μπέστεπε της Άγκυρας.
Αναλύοντας τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις ο Τούρκος Πρόεδρος, προανήγγειλε μεταξύ άλλων αλλαγές στον κανονισμό που διέπει τα μη μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα (βακούφια), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εκλογή διοικητικών συμβουλίων μετά από οκτώ χρόνια.
Η διενέργεια εκλογών στα βακούφια αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνορθόδοξης κοινότητας από το 2013, όταν οι εκλογικοί κανονισμοί καταργήθηκαν αυθαίρετα και έκτοτε είναι αδύνατη η διενέργεια εκλογών.
Ο Ερντογάν τόνισε ότι δρομολογούνται τροποποιήσεις στον βακουφικό νόμο, και ειδικότερα στις διατάξεις εκείνες που αφορούν “στην εκλογή και σύσταση των διοικητικών συμβουλίων των ιδρυμάτων των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων”
“Όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου χωρίς καμία διάκριση με βάση τη γλώσσα, τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, την πολιτική σκέψη, τη φιλοσοφική πεποίθηση, τη θρησκεία, το δόγμα και παρόμοιους λόγους” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στόχος είναι “η προστασία και ανάπτυξη της ελευθερίας της έκφρασης και της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων του καθενός”.
Μάλιστα, είπε ότι στο εξής όλοι θα γίνονται σεβαστές οι εορτές κι άλλων θρησκειών στον δημόσιο τομέα και τα σχολεία.
Το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει ορίζοντα διετίας.
Βασικές αρχές του είναι οι εξής:
1- Ο άνθρωπος από τη στιγμής που γεννιέται έχει αναφαίρετα δικαιώματα. Καθήκον του κράτους είναι να προστατεύσει και να αναπτύσσει αυτά τα δικαιώματα.
2- Η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι η ουσιαστική όλων των δικαιωμάτων.
3- Όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου χωρίς καμία διάκριση με βάση τη γλώσσα, τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, την πολιτική σκέψη, τη φιλοσοφική πεποίθηση, τη θρησκεία, το δόγμα και παρόμοιους λόγους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαρίθμησε επίσης τους εννέα στόχους του Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:
1- Ισχυρό σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
2- Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας
3- Διαφάνεια στην απονομή δικαιοσύνης.
4- Προστασία και ανάπτυξη της ελευθερίας της έκφρασης και της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων του καθενός.
5- Ενίσχυση της προσωπικής ελευθερίας και ασφάλειας.
6- Το κράτος εγγυάται τη σωματική και ηθική ακεραιότητα και την προσωπική ζωή.
7- Αποτελεσματική προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας.
8- Προστασία των ευάλωτων στρωμάτων και ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας.
9- Ευαισθητοποίηση των ανώτερων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εκτός από τις εξαγγελίες αυτές, η τουρκική κυβέρνηση προχωρεί σε διάφορες κινήσεις ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 και 26 Μαρτίου, στο οποίο θα τεθεί εκ νέου το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο των κινήσεων αυτών ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη χθες, ενώ με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του, του ευχήθηκε και του προσέφερε ένα συμβολικό δώρο.
Αλλά και ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, σε ανάρτησή του στο twitter ευχήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα 81α γενέθλιά του: “Ζούμε στην ενότητα και την αλληλεγγύη στην ουράνια πατρίδα μας για αιώνες, συμμορφωνόμαστε με τον νόμο της αδελφοσύνης και της γειτονίας. Συγχαίρω τον Έλληνα Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 81α γενέθλια, με την ελπίδα ότι η ένωση μας θα διαρκέσει για πολλά ακόμη χρόνια”
Επίσης, χθες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Πριγκηπονήσων επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Οι εκπρόσωποι των αρχών έγιναν δεκτοί από τον Καθηγούμενο, Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό και την περί αυτόν αδελφότητα, και ξεναγήθηκαν στο ναΰδριο, τις αίθουσες διδασκαλίας, την ιστορική βιβλιοθήκη και τους λοιπούς χώρους της Σχολής.
Ενημερώθηκαν, επίσης, από τον Καθηγούμενο για την ιστορία της Σχολής, τη σημασία της για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και για το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της.
Φωτογραφία από την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας Θράκης
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.