Η εφημερίδα Σοτζού με ρεπορτάζ της παρουσιάζει τις εικόνες ανέχειας, λόγω του πληθωρισμού, που καταγράφονται στην Τουρκία, καθώς στο σημερινό της πρωτοσέλιδο κυριαρχούν τα αντικλεπτικά συστήματα στα τυριά, στον καφέ, στις σοκολάτες, στο ηλιέλαιο, στους ξηρούς καρπούς που έχουν βάλει τα σούπερ μάρκετ κια στις λαϊκές αγορές. Η Αντιπολίτευση επικρίνοντας την οικονομική πολιτική του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε ότι “ο Ερντογάν είναι σαν το σούπερ μάρκετ. Μια λέει το ένα, μια το άλλο. Διαθέτει ό,τι ψάχνεις!”. Παράλληλα, σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν καλύτερους μισθούς και επιδόματα.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Η υποτίμηση της τουρκική λίρας στην Τουρκία έχει ξεπεράσει το 45 – 50% κι ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 17%, όπως σχεδίαζε ο Ερντογάν, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές κατά… 55% κάτι που δεν περίμενε το οικονομικό επιτελείο.
Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα μόνο μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 17% σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία.
«Για μια περίοδο θα πρέπει να υποστούμε την καμπούρα του πληθωρισμού» παραδέχθηκε δε ο Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει την υπόσχεσή της για την καταπολέμησή του.
«Μάς λέει ότι θα έχουμε την καμπούρα του πληθωρισμού και παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την ακρίβεια. Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνονται οι τιμές… Ο Ερντογάν είναι σαν το σούπερ μάρκετ. Μια λέει το ένα, μια το άλλο. Διαθέτει ό,τι ψάχνεις!» σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος του κόμματος DEVA και πρώην συνεργάτης του Ερντογάν Αλί Μπαμπατζάν.
«Κύριε Ερντογάν πείτε μας ποια είναι η οικονομική σας πολιτική;» διερωτήθηκε ο Μπαμπατζάν.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ντελίβερι πραγματοποιούν απεργίες στις επαρχίες της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μικρές μισθολογικές αυξήσεις την ώρα που καλπάζει ο πληθωρισμός.
Ταχυμεταφορείς για τον “γίγαντα” παράδοσης τροφίμων της Τουρκίας Yemeksepeti συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη με τις στολές τους την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου.
📍Istanbul
Işçiler Burada! Genel Merkez Önünde. Gelmeye devam ediyoruz..
Haklarımızı alana kadar burdayız.#YemekSepetiZam pic.twitter.com/tU0VEnVMlZ— Yemeksepeti Çalışanları (@YemeksepetiS) February 2, 2022
Οι εργαζόμενοι στο Yemeksepeti απαιτούν καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερα επιδόματα, και η εταιρεία στην οποία εργάζονται να μην απολύει κανέναν εργαζόμενο, επειδή προσπαθεί να συνδικαλιστεί, όπως ανακοίνωσαν μέσω ενός λογαριασμού στο Twitter.
«Δεν δεχόμαστε τους μισθούς της μιζέριας που η Yemeksepeti θεωρεί άξιους για εμάς, όταν πενταπλασίασαν τα έσοδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είπαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη Σμύρνη.
📍İzmir
“Türkiye’nin en büyük online yemek şirketi, pandemide gelirlerini beşe katlayan Yemek Sepeti’nin bize reva gördüğü sefalet ücretini kabul etmiyoruz”
Yemek Sepeti işçileri İzmir’de de eylemde #YemeksepetiZam pic.twitter.com/NnExUnJtJX
— Yemeksepeti Çalışanları (@YemeksepetiS) February 2, 2022
«Χαιρετίζουμε τους ταχυμεταφορείς που αναζητούν τα δικαιώματά τους σε όλη την Τουρκία. Ας είναι οι εργαζόμενοι στο Trendyol παράδειγμα για όλους, έχουμε τη δύναμη. Οι ενωμένοι εργάτες έχουν τη δύναμη», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (TİP) Ερκάν Μπασ σε μια εκδήλωση τύπου στο κοινοβούλιο την Τρίτη.
Erkan Baş: “Aynı fabrikada ayı tezgâh başında çalışan Farplast işçileri, sendikalı olmasınlar diye sekiz taşeron firmaya dağıtılmış durumda. Bu açıkça kanuna karşı yapılmış bir hile değil midir?” pic.twitter.com/tM54nTfqcZ
— Türkiye İşçi Partisi (@tipgenelmerkez) February 1, 2022
Οι εργαζόμενοι του διαδικτυακού κολοσσού λιανικής Trendyol είχαν προχωρήσει σε απεργία την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, και στις 26 Ιανουαρίου η εταιρεία ακύρωσε το σχέδιό της για αύξηση των μισθών κατά 11%, προσφέροντας αντ’ αυτού αύξηση 39% για όλους τους εργαζόμενους.
Την Τρίτη, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία διανομής Yurtiçi Kargo ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε απεργία και θα συγκεντρωθούν για διαμαρτυρίες μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, ζητώντας καλύτερους μισθούς.
Οι εργαζόμενοι σε μια άλλη εταιρεία διανομής, τη Scotty, έκαναν επίσης απεργία την Κυριακή.
Οι εργαζόμενοι στη συνδρομητική δορυφορική υπηρεσία Digitürk εξήγγειλαν απεργία την Τρίτη.
Την Τρίτη, επίσης, η εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας Alpin Çorap δέχτηκε αύξηση μισθού 70% για τους εργαζομένους της, μετά από μια τριήμερη απεργία.
Sefalet ücretine karşı eyleme geçen 2000 Alpin çorap emekçileri gece vardiyasında da süren direnişleriyle, patronu gece saatlerinde fabrikaya getirten işçiler, %70 zam alarak patronla anlaşmayı tamamlamışlardır.
Yaşasın direniş, yaşasın zafer
Mücadeleyi büyütelim! pic.twitter.com/LdETACUmWj— Birleşik İşçi Kurultayı İzmir (@Bikizmir) February 2, 2022
Οι περισσότερες από τις πρόσφατες απεργίες έγιναν σε εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι έχουν ατομικές συμβάσεις, γεγονός που καταργεί τις περισσότερες νομικές προστασίες που προβλέπει η εργατική νομοθεσία.
Το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας για τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 36,1 τοις εκατό και το υψηλό ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι τουρκικές αρχές δεν δείχνουν καμία πρόθεση να εφαρμόσουν αυστηρότερες πολιτικές, ανέφερε σε έκθεσή της τον Ιανουάριο η επενδυτική τράπεζα JPMorgan με έδρα τις ΗΠΑ. Η τράπεζα προβλέπει άνοδο άνω του 55% έως τον Μάιο.