Εν αναμονή της απόφασης για την Αγιά Σοφιά- Τι λέει η Αθήνα
Αύριο αναμένεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με το καθεστώς της Αγιά Σοφιάς, με τους δημοσιογράφους της γείτονος να προδικάζουν θετική απόφαση, ως προς τη μετατροπή της σε τέμενος. Για το θέμα ερωτήθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας , ο οποίος υπενθύμισε τις ενέργειες που έχουν γίνει ήδη από τη κυβέρνηση, και κατέληξε λέγοντας:” Περιμένουμε από την Τουρκία τις αποφάσεις της και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν κάνει αυτό το λάθος, το οποίο όπως έχουμε πει πολλές φορές θα δημιουργήσει ένα τεράστιο αγεφύρωτο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους Χριστιανούς και την Τουρκία»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ- «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει το λάθος»
Σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί γράφει ότι, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας φέρεται να έχει αποφασίσει το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί για τακτική μουσουλμανική λατρεία, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση θα είναι ομόφωνη και θα ανακοινωθεί αύριο.
«Αύριο είναι μια ιστορική μέρα στον αγώνα για την Αγία Σοφία. Η κοινή γνώμη περιμένει να διορθωθεί ένα ιστορικό λάθος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της τουρκικής «Hurriyet».
Στο ίδιος μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, σύμφωνα με τον οποίον το ΣτΕ προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ, που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο και θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής σε τζαμί.
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε στο twitter.
Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε και δημοσιογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», επικαλούμενος πηγές από το προεδρικό περιβάλλον. Όπως ανέφερε, το δικαστήριο προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934, που φέρει υπογραφή Ατατούρκ.
Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο δεν έλαβε καθόλου υπόψιν του την εισήγηση του Εισαγγελέα, ο οποίος κατά την σύντομη ακροαματική διαδικασία της περασμένης εβδομάδας είχε τονίσει ότι το διάταγμα του 1934 ήταν σύννομο, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει το καθεστώς της Αγιά Σοφιάς είναι ο πρόεδρος Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, επιστολή στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Rik Daems, απέστειλε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη ζητεί τη γνωμοδότηση του αρμόδιου νομικού οργάνου του Συμβουλίου (Venice Commission) σχετικά με την μονομερή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
Στην επιστολή της επισημαίνει την αξία του μνημείου για την χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως, και τις αρχές του σεβασμού και ελευθερίας που αυτό συμβολίζει για όλες τις θρησκείες και πολιτισμούς και σημείωσε τη μη νομιμότητα του εγχειρήματος της Τουρκίας, δεδομένης της αναγνώρισης και προστασίας της Αγιάς Σοφιάς, από διεθνείς συμβάσεις, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Αίσθηση προκαλεί επίσης άρθρο του προέδρου του Οργανισμού In Defence of Christians, Τούφικ Μπαακλίνι, στη New York Post, στο οποίο κατακεραυνώνει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Από το 1915 έως και το 1923, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο πρόγονος της σημερινής Τουρκίας, δολοφόνησε συστηματικά περισσότερους από 2 εκατομμύρια χριστιανούς» γράφει στο άρθρο του υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα η Τουρκική Κυβέρνηση αρνείται την Γενοκτονία.
«Τώρα, ό,τι απέμεινε από την χριστιανική κληρονομιά της χώρας δέχεται επίθεση από τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τελευταία απόπειρα: Ο ισχυρός ισλαμιστής θέλει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της χώρας, από μουσείο σε τζαμί. Η κίνηση αυτή θα ολοκλήρωνε την διαγραφή της χριστιανικής κληρονομιάς της Τουρκίας, που ξεκίνησε με την γενοκτονία πριν από έναν αιώνα» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.
«Οι τρομερές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία περιλαμβάνουν επίσης την εθνο-σεχταριστική απέλαση του πληθυσμού στην Βόρεια Συρία, καθώς επίσης και την καταστροφή περισσότερων από 500 ελληνορθόδοξους ναούς στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Κύπρου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.