Επικαιρότητα
22 Ιουνίου, 2022

Τουρκικό μέσο “κατασκοπεύει” την Ψέριμο – Ο Ερντογάν επιβάλλει “τυραννική” λογοκρισία

Διαδώστε:

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, «κατασκοπεύει» την Ψέριμο προκειμένου να καταγγείλει την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών και -όπως ισχυρίζεται- βαρέων όπλων στο νησί. Ταυτόχρονα, οι δημοσιογράφοι της Τουρκίας ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τον νόμο περί παραπληροφόρησης, καθώς είναι πολύ αυστηρός και ουσιαστικά καταργεί την ελευθερία του Τύπου.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στο ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Ali Ballı και Ayşe Yıldız, αναφέρεται ότι «η Ψέριμος βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εδώ απαγορεύεται να υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Όμως συνεχίζεται η εγκατάσταση των ελληνικών δυνάμεων».

Το τουρκικό πρακτορείο κατέγραψε ενέργειες στρατιωτικοποίησης, σημειώνοντας πως «δυνάμεις πυροβολικού βρίσκονται δίπλα από τη σημαία. Υπάρχει ελικοδρόμιο, τέσσερα κτίρια και παρατηρητήριο. H ένταση αυξήθηκε με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο νησί».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε -μεταξύ άλλων- Έλληνες στρατιώτες που στάθμευσαν στο νησί, καθώς και βαρύ οπλισμό.

«Στην περιοχή όπου γίνονται οικοδομικές δραστηριότητες, υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες με στολές παραλλαγής γύρω από τις πέτρινες κατασκευές που θυμίζουν χαρακώματα ή καταφύγια» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ παρουσιάζονται μέχρι και δορυφορικές εικόνες προκειμένου η Άγκυρα να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της.

Τούρκοι δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο παραπληροφόρησης

Τουρκικές οργανώσεις για τα δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου διαμαρτυρήθηκαν για τη νέα τροποποίηση της νομοθεσίας για τον Τύπο της χώρας στην πρωτεύουσα Άγκυρα, όπως δημοσίευσε σήμερα Τετάρτη η Gazete Duvar.

Στη γενική συνέλευση του κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί ο λεγόμενος νόμος «παραπληροφόρησης» που προτάθηκε από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη διαδικτυακή δημοσιογραφία με ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων ή παραπληροφόρησης.

Οι επικριτές λένε ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ασκηθεί πίεση στα ψηφιακά μέσα πριν από τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο Τύπου, η Ένωση Σύγχρονων Δημοσιογράφων, η Ένωση Δημοσιογράφων Διπλωματίας, η Ένωση Δημοσιογράφων DİSK, οι Ενώσεις Δημοσιογράφων, η Ένωση Δημοσιογράφων της Σμύρνης, η Ένωση Κοινοβουλευτικών Ανταποκριτών, η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων, η Τουρκική Συνομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Άγκυρα για να απαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου .

Πολλοί Τούρκοι βουλευτές και εκπρόσωποι δημοκρατικών μαζικών οργανώσεων υποστήριξαν τους δημοσιογράφους που διαμαρτυρήθηκαν για την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου.

«Αυτός ο νόμος είναι ενάντια στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της επικοινωνίας και την ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Είναι ενάντια στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας», τόνισε ο Nazmi Bilgin, επικεφαλής της Ένωσης Δημοσιογράφων..

Μετά το δελτίο τύπου, οι δημοσιογράφοι άφησαν τα στυλό τους μπροστά από το Μνημείο του Ατατούρκ σε μια συμβολική κίνηση για να επικρίνουν το νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, δεκάδες δημοσιογραφικές ομάδες συμμετείχαν σε διαδήλωση που διοργάνωσε χθες η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DİSK) στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δημοσιογράφοι στην Κωνσταντινούπολη επέκριναν επίσης τη σύλληψη 16 Κούρδων δημοσιογράφων στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ.

Διαδώστε: