Με μία λιτή εκδήλωση μνήμης και τρισάγιο που τελέσθηκε στον 7ο όροφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (που φέρει το όνομά του-όροφος Γεωργίου Βασιλάκη), η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας τίμησαν τη μνήμη του αδικοχαμένου Ταξίαρχου Γεωργίου Βασιλάκη που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.
Απευθυνόμενος στη σύζυγο και στους δύο γιους του αείμνηστου Γιώργου Βασιλάκη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία είναι καθήκον όλων όσοι έχουν κληθεί να υπηρετούν την πατρίδα: «Δύσκολη μέρα για την αστυνομία, αλλά ακόμη πιο δύσκολη η μέρα για τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του Γιώργου Βασιλάκη. Με αυτή τη λιτή τελετή κάνουμε το χρέος μας, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Θα τιμάμε πάντα τη μνήμη του και θα είμαστε πιστοί στο καθήκον για να μην υπάρξουν άλλα θύματα από την τρομοκρατία. Αυτός είναι ο αγώνας και αυτό είναι το νήμα της ζωής που μας συνδέει όλους, όσους έχουμε κληθεί να υπηρετούμε την πατρίδα μας, και τον ελληνικό λαό».
Η σύζυγος και τα δύο παιδιά του αείμνηστου Γιώργου Βασιλάκη, μετά το πέρας της εκδήλωσης, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, παρουσία του Υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα. Ο κ.Θεοδωρικάκος ενημέρωσε την οικογένεια ότι το προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., όπου η κεντρική αίθουσα της Σχολής θα μετονομαστεί σε «αίθουσα Γεωργίου Βασιλάκη».
\
Ο αείμνηστος Ταξίαρχος Γεώργιος Βασιλάκης έχασε τη ζωή του στις 24 Ιουνίου 2010 από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε τοποθετηθεί σε φάκελο αλληλογραφίας, ο οποίος εξερράγη στο γραφείο του.
Στις 24 Ιουνίου 2010 ο Γ. Βασιλάκης βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο 52χρονος υπασπιστής του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, πατέρας δυο παιδιών, είχε χάσει τη ζωή του ανοίγοντας φάκελο που εμπεριείχε εκρηκτικό μηχανισμό. Αποστολέας του φακέλου φερόταν ο «Χρήστος Καραβέλας», ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της Siemens.
Ο άτυχος υπασπιστής το βράδυ εκείνο, αφού έδιωξε τους συνεργάτες του από το γραφείο του, επιχείρησε να δει το περιεχόμενο του φακέλου. Ο Γ. Βασιλάκης άνοιξε το φάκελο και ακολούθησε ισχυρή έκρηξη.
Την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης είχε αναλάβει με επιστολή μια ανώνυμη οργάνωση. Αποστολέας φερόταν ο «Θανάσης Κλάρας» (το πραγματικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη), με διεύθυνση κατοικίας Αγωνιστών 40, Αθήνα.
Μετά το τραγικό συμβάν, οι συγγενείς του Βασιλάκη, δηλαδή η σύζυγος του, τα δύο παιδιά του, οι δύο γονείς του και τα δύο αδέλφια του, προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας να τους επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την υπ΄ αριθμ 2953/2015 απόφασή του, επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση (Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών 17419/2014) και επιδίκασε από 120.000 ευρώ στη χήρα του υπασπιστή και σε καθένα από τα δύο παιδιά του, από 80.000 ευρώ σε καθένα από τους γονείς του και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο αδέλφια του. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στις 580.000 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι το Δημόσιο έχει την αποκλειστική ευθύνη για το θάνατό του Βασιλάκη, καθώς η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πρέπει – όπως προβλέπεται ρητά – να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας, όπως είναι οι συσκευές ελέγχου χειραποσκευών Χ RAY και αυτό ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή.
Η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας από ακτίνες Χ RAY συνιστά «παράλειψη οφειλόμενης υλικής ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, η οποία συνδέεται αιτιωδώς με το ζημιογόνο αποτέλεσμα του θανάτου του υπασπιστή» του κ. Χρυσοχοΐδη, επισημαίνεται στην δικαστική απόφαση.