Κατά τη δεξίωση που παρέθεσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Tζορτζ Τσούνης, ο τελευταίος εξήρε το έργο και την αποστολή του Παναγιωτάτου ο οποίος “μας έχει διδάξει τη σημασία της αγάπης και της ανεκτικότητας. Μας έχει διδάξει πώς να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο”.
Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι
“Είχα την τεράστια τιμή να καλωσορίσω τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Αθήνα για δεξίωση για τον εορτασμό της ενθρόνισής του και των 30 χρόνων διακονίας και προσφοράς σε άλλους. Οι ΗΠΑ δεσμεύονται στη φιλία μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο τουίτερ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
I was tremendously honored to welcome His All-Holiness @EcuPatriarch Bartholomew to Athens for a reception celebrating his leadership and 30 years of ministry and service to others. The US is committed to our friendship w/ the Orthodox Church. My remarks: https://t.co/3QMjssuKbF pic.twitter.com/fFAT8WixCr
— George J. Tsunis (@USAmbassadorGR) June 18, 2022
Υπενθυμίζεται ότι η ενθρόνιση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι το 1991.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα από την ομιλία του Tζορτζ Τσούνη:
- Το μήνυμα της ανεκτικότητας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αφιερώσει τη ζωή του για να κάνει τον κόσμο στον οποίο ζούμε καλύτερο. Έχει αφοσιωθεί στο μήνυμα της ανεκτικότητας, κάνοντας τακτικούς διαλόγους με άλλες χριστιανικές εκκλησίες, καθώς και με Μουσουλμάνους και Εβραίους.
Όταν σκέφτομαι την Παναγιώτητά Του, μου θυμίζει πάντα το απόφθεγμα του Μαρκ Τουέιν ότι «η καλοσύνη είναι μια γλώσσα που οι κωφοί μπορούν να ακούσουν και οι τυφλοί μπορούν να διαβάσουν».
- Η ανοικοδόμηση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου
Ως ντόπιος Νεοϋορκέζος, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μια μικρή ορθόδοξη εκκλησία καταστράφηκε επίσης εκείνη την ημέρα. Ήταν ο μοναδικός οίκος λατρείας που καταστράφηκε στις επιθέσεις.
Οι συνάδελφοί μου και εγώ δουλέψαμε για χρόνια για να ανοικοδομήσουμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Και πέρυσι, στις 2 Νοεμβρίου 2021, ο Παναγιώτατος επαναλειτούργησε επίσημα τον ναό την ίδια ημέρα με την 30ή επέτειο από την ενθρόνισή του.
- Ο «Πράσινος Πατριάρχης»
Ο Παναγιώτατος εργάζεται για τη διατήρηση του όμορφου πλανήτη μας. Οι προσπάθειές του να υποστηρίξει περιβαλλοντικούς σκοπούς του χάρισε το προσωνύμιο «Πράσινος Πατριάρχης».
Το Κογκρέσο βράβευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για το περιβαλλοντικό του έργο. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που μπορεί να απονείμει το νομοθετικό σώμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι, η Παναγιώτητά του δεν ξεχνά ποτέ τους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι. Το 2016 επισκέφτηκε τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο για να επιστήσει την προσοχή στους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
- Θρησκευτική ελευθερία
Είναι σωστό να έχουμε εκπροσώπους τόσων πολλών θρησκειών εδώ, γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για την ενθάρρυνση της ανεκτικότητας και της συνεργασίας με ανθρώπους όλων των θρησκειών.
Η θρησκευτική ελευθερία είναι η πρώτη ελευθερία που κατοχυρώνεται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Συντάγματός μας. Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής.
- Πρωτόγνωρες οι σημερινές προκλήσεις
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις για τις αξίες μας. Είμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και των φωνών της τυραννίας και του αυταρχισμού.
Η ενότητά μας είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ. Η συλλογική μας απάντηση σήμερα, θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου αύριο.
Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις του σκότους που επιδιώκουν να ανατρέψουν τα θεμέλια της διεθνούς τάξης πραγμάτων που είναι η συλλογική μας ασφάλεια και ευημερία.
Παναγιώτατε, μέσω του έργου και της αποστολής σας, μας διδάξατε τη σημασία της αγάπης και της ανεκτικότητας. Μας έχετε διδάξει πώς να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο.