03/07/2019 03/07/2019 Ο Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ αφαιρέθηκε από τον κατάλογο της Unesco με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που συνεδριάζει στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε χθες Τρίτη 2 Ιουλίου να αφαιρέσει τον Ναό της Γεννήσεως από τον εν λόγω κατάλογο χαιρετίζοντας την “υψηλή ποιότητα” των εργασιών αποκατάστασης. Η Επιτροπή κάνει...
03 Ιουλίου, 2019 - 11:42
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2019 - 11:54

UNESCO: Ο Ναός της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο (βίντεο)

Διαδώστε:
UNESCO: Ο Ναός της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο (βίντεο)

Ο Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ αφαιρέθηκε από τον κατάλογο της Unesco με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που συνεδριάζει στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε χθες Τρίτη 2 Ιουλίου να αφαιρέσει τον Ναό της Γεννήσεως από τον εν λόγω κατάλογο χαιρετίζοντας την “υψηλή ποιότητα” των εργασιών αποκατάστασης.

Η Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον ναό και κυρίως στη στέγη, στις εξωτερικές προσόψεις, στα ψηφιδωτά των τοίχων και τις θύρες.

Ο ναός και ο δρόμος που ακολουθούν οι προσκυνητές, στην καρδιά της Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είχαν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς το 2012. Ήταν το πρώτο μνημείο που βρίσκεται στα Παλαιστινιακά Εδάφη που συμπεριλήφθηκε σε αυτή τη λίστα της Unesco, παρά τις αντιδράσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια χρονιά, η Unesco ενέταξε τη βασιλική στον κατάλογο των μνημείων που διατρέχουν κίνδυνο, επειδή βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση.

Το 2013, μετά την ιστορική συμφωνία μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της Εκκλησίας ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου. Επισκευάστηκαν αρχικά η στέγη και κατόπιν τα ψηφιδωτά, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

 

Ο ναός της Βηθλεέμ χτίστηκε το 327-333 μ.Χ. από την Αγία Ελένη πάνω στο σπήλαιο όπου εκπληρώθηκε η προφητεία του Ησαΐα με την ενσάρκωση του Θείου Λόγου. Ο χώρος με τη μεγαλύτερη θρησκευτική και ιστορική σημασία είναι το Άγιο Σπήλαιο της Γέννησης που βρίσκεται κάτω από το καθολικό του ναού και το Ιερό Βήμα. Το Άγιο Σπήλαιο είναι σκαλισμένο στο φυσικό βράχο και είναι ο αυθεντικός τόπος της Γέννησης.

Ο τόπος που γεννήθηκε ο Ιησούς ανήκει στους Έλληνες Ορθόδοξους. Ένα ασημένιο δεκατετράκτινο αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της γέννησης του Χριστού υποδεικνύει τη θέση που ενσαρκώθηκε ο Θείος λόγος.

Απέναντι από τον τόπο της Γέννησης είναι η Αγία Φάτνη και σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Ελένη βρήκε την αυθεντική πήλινη φάτνη την οποία αντικατέστησε με μια ασημένια. Αυτή η φάτνη μεταφέρθηκε στη βασιλική της Σάντα Μαρία Μαντζόρε στη Ρώμη και σωζόταν έως το 12ο αιώνα.
Πλάι στη φάτνη βρίσκεται το προσκύνημα των μάγων και βορειοδυτικά του σπηλαίου υπάρχει μια δεξαμενή από όπου η Παρθένος άντλησε από αυτήν νερό για να πλύνει το Θείο Βρέφος. Και στη Βηθλεέμ, όπως σε όλα τα προσκυνήματα της Αγίας Γης, οι αγιοταφίτες μοναχοί δίνουν μεγάλο αγώνα για να κρατήσουν ακέραια τα άγια προσκυνήματα και τα δικαιώματα των ορθοδόξων στην περιοχή.
Ο αγώνας των ελληνορθόδοξων να προστατεύσουν τα ιερά κειμήλια και τα δικαιώματά τους στο ναό είναι μεγάλος.
Ο αγώνας δε δίνεται μόνο στον Πανάγιο Τάφο αλλά και σε όλους τους ναούς μας ακόμη κι στη Βηθλεέμ. Οι πατέρες που υπηρετούν στο ναό της Γεννήξσεως αν δεν φροντίσουν να είναι προσεκτικοί μπορεί μια μέρα να βρεθούμε έξω από το ναό από τους Αρμένιους και τους Λατίνους, οι οποίοι προσπαθούν να κατακτήσουν ακόμη και μια σπιθαμή γης από το σπήλαιο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων