Βενετία: Ζημιές στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών
Ζημιές από τις πλημμύρες που πλήττουν τη Βενετία υπέστη και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, καθηγητή του ΑΠΘ Χρήστο Αραμπατζή που μετέβη εκτάκτως στην Βενετία, «οι όποιες ζημιές εντοπίζονται στην Βιβλιοθήκη».
Τις προηγούμενες ημέρες οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου είχαν λάβει μέτρα μετακινώντας βιβλία από τα χαμηλότερα ράφια σε ψηλότερα σημεία καθώς η επίσημη πρόβλεψη που είχε δοθεί ήταν ότι η στάθμη των νερών θα αγγίξει το 1 μέτρο και 45 εκατοστά.
Ωστόσο η άνοδος ξεπέρασε κάθε εκτίμηση και η πόλη της Βενετίας επλήγη χθες το βράδυ από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί (187 εκατοστά και μόλις 7 εκατοστά χαμηλότερα από το 1966), βυθίζοντας στα νερά πλατείες και σοκάκια της και πλημμυρίζοντας σημεία των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου.
Το προσωπικό αντιλήφθηκε έγκαιρα την μεγάλη άνοδο των νερών και επενέβη μαζί με τους υποτρόφους του Ινστιτούτου για την εκ νέου μεταφορά των βιβλίων και του κινητού εξοπλισμού της σε ασφαλή σημεία.
“Η επέμβαση του προσωπικού και των υποτρόφων υπήρξε καθοριστική” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Αραμπατζής “καθώς διέσωσαν όλες τις εικόνες που φυλάσσονται στην αποθήκη και το ισόγειο του Ινστιτούτου”.
Πρώτο μέλημα των υπευθύνων του είναι να απομακρυνθούν τα νερά -κάτι που δεν είναι εύκολο στην παρούσα φάση- αφού όλη η Βενετία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατόπιν να ξεκινήσει η απολύμανση των χώρων.
Το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας ιδρύθηκε το 1951 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Το Ινστιτούτο υπάγεται στην γενική εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών και όσον αφορά στην μορφωτική και εκπαιδευτική δραστηριότητά του στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας (Νόμος 4515/2017, ΦΕΚ Α΄189/8.12.2017).
Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προαγωγή των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο, μεταξύ άλλων, (i) αναδεικνύει τις εν γένει ιστορικές φιλολογικές και άλλες συναφείς πτυχές του Ελληνικού Πολιτισμού, κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους, (ii) διαχειρίζεται το χαρτώο, αναλογικό και ψηφιακό αρχειακό υλικό και (iii) προβαίνει σε διεθνείς εκδοτικές δραστηριότητες.
Το Ινστιτούτο Βενετίας, είναι ιδιοκτήτης σημαντικής περιουσίας, ακινήτου και κινητής. Στην περιουσία αυτή περιλαμβάνονται ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, το Μουσείο του Ινστιτούτου και η Φλαγγίνειος Σχολή. Επίσης, το Ινστιτούτο έχει στην κυριότητά 300 περίπου εικόνες, μεταξύ των οποίων τρεις Παλαιολόγειες, περί τα 250 αντικείμενα και σκεύη λατρείας, το Αρχείο του Ελληνισμού Βενετίας (1498-1953), καθώς και συλλογή χειρογράφων. Εξαιρετικά δείγματα της Συλλογής αυτής αποτελούν η “Μυθιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, βυζαντινό χειρόγραφο με μικρογραφίες, η Συλλογή Μουσικών Βυζαντινών Χειρογράφων, καθώς και Πατριαρχικά έγγραφα του 16ου αιώνα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.