Επικαιρότητα
04 Δεκεμβρίου, 2020

ΒΟΥΛΗ: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα ιδιωτικά εκκλησάκια

Διαδώστε:

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό το σύνολο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας.

Στο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε συμπεριλαμβάνεται και η τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και βάζει τέλος στις μαζικές κατασκευές ιδιωτικών ναών και ναϋδρίων σε οικόπεδα άνω των 500 τ.μ.

Πλέον στις περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης τα φυσικά πρόσωπα ή μη εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα επιτρέπεται να προχωρήσουν σε ανέγερση Ιερών Ναών ή ναϋδρίων σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 4000 τ.μ. και εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 0.18 της επιφανείας του γηπέδου.

Όλα τα άρθρα υπερψηφίστηκαν από 157 βουλευτές της ΝΔ (απουσίαζε για λόγους υγείας ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης), ενώ τα άρθρα 35-38 για τα τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις, όπως και το άρθρο 95 για το Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών Χωρικών Μελετών ψηφίστηκαν με ευρύτερη πλειοψηφία (166 ΝΑΙ).

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με τη νέα διάταξη του ΥΠΕΝ προβλέπεται ότι πλέον στις περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης τα φυσικά πρόσωπα ή μη εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα επιτρέπεται να προχωρήσουν σε ανέγερση Ιερών Ναών ή ναϋδρίων σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 4000 τ.μ. και εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 0.18 της επιφανείας του γηπέδου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν αλλάζει κάτι στην υφιστάμενη νομοθεσία για εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα μπορούν να προχωρήσουν σε ανέγερση Ιερών Ναών και ναϋδρίων σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 500 τ.μ., εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 0,20 της επιφάνειας του γηπέδου.

Υπενθυμίζεται πως δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου υπήρξε καταχρηστική εφαρμογή της ρύθμισης από ιδιώτες, οι οποίοι έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϋδρίων σε εκτάσεις – στις οποίες απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης- και στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσαν ως όχημα για τη δημιουργία κυρίως αυθαίρετων κατοικιών.

Διαδώστε: