Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην Κύπρο, κ. Γιάννης Γεωργούλας, μίλησε στο πρακτορείο «Ορθοδοξία»για τον εορτασμό της Παναγίας στο νησί «της Αφροδίτης», επισημαίνοντας ότι περίπου 550 εκκλησίες στα κατεχόμενα παραμένουν βουβές και ερειπωμένες, αναμένοντας την ημέρα της επανένωσης του διχοτομημένου νησιού.
«Η γιορτή του δεκαπενταύγουστου είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας προς τιμή της Μητέρας του Χριστού! Δεν έχει να κάνει μόνο με την πίστη μας στην Παναγία, αλλά μας θυμίζει τη σημαντικότητα της έννοιας της οικογένειας και μας ενώνει με σκοπό τη σωτηρία της ψυχής μας. Έρχεται να μας θυμίζει τις αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε και γαλουχηθήκαμε αλλά και τις στιγμές που ζήσαμε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Κάθε δεκαπενταύγουστο οι εκκλησίες του Ελληνισμού χτυπάνε τις καμπάνες χαρμόσυνα από άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την Κύπρο. Στην Ελεύθερη Κύπρο συμβαίνει ακριβώς το ίδιο που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα αλλά στην κατεχόμενη από τους Τούρκους πλευρά οι εκκλησίες μας στέκουν βουβές, περιμένοντας την ώρα που θα ξαναηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, χωρίς δυνάστες αυτή τη φορά», δήλωσε ο κ. Γεωργούλας και συνέχισε:
«Σύμφωνα με μια μελέτη της Ιεράς Μονής Κύκκου, περίπου 550 εκκλησίες στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου παραμένουν ερειπωμένες και παρατημένες. Πολλές από αυτές έχουν λεηλατηθεί βάναυσα και νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ σε κάποιες από αυτές προς τιμή της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας και πρέπει πάντα να προσπαθούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας την εκκλησιαστική κληρονομιά ολοκληρωμένη και όχι σε κομμάτια όπως ίσως να βολεύει κάποιους. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη θρησκεία μας και την πίστη μας στο Θεό, αλλά σηματοδοτεί και την ύπαρξη του Ελληνισμού, αφού ιστορικά οι εκκλησίες μας ήταν αυτές που σταθήκαν στον λαό, όποτε χρειαστήκαμε βοήθεια φυσική αλλά και πνευματική. Οι εκκλησίες μας κατάφεραν μέσα στους αιώνες να διατηρήσουν τις παραδόσεις μας αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και τη γλώσσα μας. Αν δεν υπήρχαν οι εκκλησίες, ίσως να μην ήμασταν οι ίδιοι».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κύπρου τόνισε ότι στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στην κατεχόμενη Κύπρο, λεηλατήθηκαν πολλές από τις εκκλησίες μας. «Το μοτίβο της Τουρκικής κυριαρχίας δυστυχώς είναι γνωστό. Όπως πρόσφατα συνέβη και με την Αγία Σοφία, προσπαθούν να εξαφανίσουν την παράδοσή μας. Δεν θα τα καταφέρουν όμως. Σε μια μελέτη του καθηγητή Δημοσθένη Δημοσθένους, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, υπάρχουν παραδείγματα της βαρβαρότητας των Τούρκων. Κάποια τα παραθέτω εδώ για να θυμόμαστε. Στη Λευκωσία οι εκκλησίες του Απόστολου Λουκά και του Αγίου Γεωργίου κάηκαν και εικονοστάσια, εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη κλάπηκαν. Στην Κυθρέα, η εκκλησία του Άγιου Ανδρόνικου Κυθρέας κάηκε, λεηλατήθηκε και καλύφθηκαν οι αγιογραφίες. Στο Νέο Χωριό Κυθρέας η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους καταστράφηκε και γέμισε το Ιερό με ξύλα και σκουπίδια. Στο νεκροταφείο οι τάφοι βανδαλιστήκαν και οι σταυροί σπάσαν. Στα Πάνω Ζώδια η εκκλησία του Αρχάγγελου λεηλατήθηκε και έπειτα γέμισε από σκουπίδια και στα κάτω Ζώδια της Μόρφου η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού μετατράπηκε σε τζαμί. Στη Λαμπούσα της Κερύνειας το Μοναστήρι της Αχειροποίητος μετατράπηκε σε τζαμί και στάβλο και η εκκλησία του Αγίου Ευλαβίου μετατράπηκε σε αποθήκη πυρομαχικών, αφού πρώτα φυσικά λεηλατήθηκε. Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις περιπτώσεις που δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες στην γιορτή του δεκαπενταύγουστου. Καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε ποτέ αυτές τις περιπτώσεις γιατί είναι σαν να ξεχνάμε τις ρίζες μας. Χρόνια πολλά στην Παναγία μας, τις οικογένειές μας, τις εκκλησίες μας και στον Ελληνισμό!»