Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, βραβεύτηκε από τους διοργανωτές του 7ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ι.Α.Κ.Ε. (Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Ηράκλειο Κρήτης) για την προσφορά του.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας εκφώνησε την κεντρική εναρκτήρια ομιλία καθώς και χαιρετισμό στο 7ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Ηράκλειο Κρήτης (9-11/7/2021). Το φετινό θέμα του Συνεδρίου είναι η «Κοινωνική ευαλωτότητα και ανάπτυξη: Προκλήσεις στην εκπαίδευση, την οικονομία και τον πολιτισμό», ένα ζήτημα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της έρευνας, της επιστήμης, της πολιτικής και της κοινωνίας γενικότερα.
Ο κ. Χρυσουλάκης στην κεντρική του ομιλία με τίτλο «Η αντιμετώπιση της Πανδημίας από την Ελληνική πολιτεία, ως θωράκιση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας», αναφέρθηκε στις πολύπλευρες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας αναφορικά με την κοινωνική ευαλωτότητα, τονίζοντας ότι η ελληνική πολιτεία αντέδρασε άμεσα λαμβάνοντας με αποφασιστικότητα όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την προστασία της ελληνικής κοινωνίας.
Η οργανωμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας ενίσχυσε τη φήμη της χώρας στο εξωτερικό, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας. Παρουσιάζοντας στοιχεία από την Ετήσια Έκθεση 2020 της Γενικής Γραμματείας σχετικά με την εικόνα της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε ότι τα θετικά δημοσιεύματα υπέρ της Ελλάδας αυξήθηκαν το 2020 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων για τη χώρα αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς καταγράφηκε διπλάσιος αριθμός δημοσιευμάτων σε σχέση με το 2019. Ταυτόχρονα η εικόνα της Ελλάδας βελτιώθηκε και σε όρους «ήπιας ισχύος», επιρροής δηλαδή που βασίζεται στις αξίες, τον πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή μιας χώρας, όπως αποτυπώθηκε σε διεθνείς δείκτες (Think Tank “Bridge”, κατάταξη του βρετανικού περιοδικού Monocle κλπ).
Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αξιοποίησε και συνεχίζει να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας προκειμένου να συνεχίσει το έργο της, παρά την πανδημία, διατηρώντας από τη μία πλευρά την επαφή και την επικοινωνία με τους Απόδημους Έλληνες και τους φιλέλληνες, και υλοποιώντας, από την άλλη, δράσεις εξωστρέφειας για την προώθηση της εικόνας της χώρας στα διεθνή κοινά. Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην πολύ επιτυχημένη πλατφόρμα της Γραμματείας staellinika για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και ξένους, στις προσπάθειες διασύνδεσης των ομογενών μεταξύ τους αλλά και με το μητροπολιτικό κέντρο, στις ψηφιακές επετειακές δράσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση, στον εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, στις ενημερωτικές ψηφιακές πλατφόρμες της Γραμματείας που λειτουργούν σε πέντε γλώσσες κ.α.
Στο Συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνεται από το ΙΑΚΕ και την Περιφέρεια Κρήτης, συμμετέχουν στελέχη της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, ερευνητές και μελετητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.