- Της Δέσποινας Σωτηρίου
Με την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή να βρίσκεται προ των πυλών, οι σκέψεις όλων είναι στο πώς θε εορτάσουμε το Πάσχα φέτος, μετά από δύο χρόνια αποκλεισμών και περιορισμών.
Όπως τονίζουν επιδημιολόγοι αλλά και κυβερνητικά στελέχη, οι ενδείξεις για επιβράδυνση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας σε συνδυασμό με την πορεία των εμβολιασμών επιτρέπουν την αισιόδοξη σκέψη ότι φέτος θα έχουν μια επιστροφή στη κανονικότητα, ή έστω μια επιστροφή σε κάτι που θα μοιάζει με την παλιά κανονικότητα…πίσω στο Πάσχα του 2019.
Στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ξεκινά από σήμερα, δίχως την υποχρεωτική χρήση μάσκας όσον αφορά την παραμονή μας στους εξωτερικούς.
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, πολλοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ, τρένα, πλοία και αεροπλάνα.
Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξουν δεδομένου ότι ισχύουν πολλά ακόμη από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.
Πότε χρειάζεται rapid test;
Αρνητικό rapid test χρειάζονται όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις που έχει παρέλθει το επτάμηνο.
Για τους εμβολιασμένους ενήλικες συνεχίζει να είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και μπορούν να μετακινηθούν με όλα τα μέσα (αεροπλάνο, τρένο, ΚΤΕΛ, πλοίο).
Υποχρεωτική η μάσκα στα μέσα μεταφοράς
Μόνο στα ΚΤΕΛ είναι απαραίτητη η μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95 ή η διπλή μάσκα.
Για ταξίδι με τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο δεν έχει ανακοινωθεί η υποχρεωτικότητα μάσκας υψηλής προστασίας.
Το Πάσχα θα είναι κοντά στην κανονικότητα – Τι θα γίνει με τις μάσκες
Την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. «Μέχρι το φθινόπωρο η πανδημία θα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε φθίνουσα πορεία, πάμε για αποκλιμάκωση μέτρων, κατά βάση για τους εμβολιασμένους» τόνισε ο υπουργός Υγείας και διευκρίνισε ότι «δεν πάμε σε αποκλιμάκωση μέτρων προς το παρόν για τους ανεμβολίαστους, αλλά για τους εμβολιασμένους πάμε σε πλήρη αποκλιμάκωση».
«Το Πάσχα και το καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ κοντά στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις. Οι μάσκες θα βγουν πολύ πιο γρήγορα από το τέλος Μαρτίου, αυτή είναι η εκτίμηση μου» υπογράμμισε ο υπουργός.
Στο τραπέζι το τέλος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού
Παράλληλα, την εκτίμηση ότι το Πάσχα τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί σημαντικά διατυπώνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε συνέντευξή στο iatropedia.gr. Ο κ. Σαρηγιάννης σχολιάζει παράλληλα την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, λέγοντας πως πάντα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος με την υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον και τονίζει στη νότια Κορέα -στην οποία η νόσος είχε εξαλειφθεί- πλέον παρατηρείται νέα έξαρση, όπως λέει.
«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού να καταργηθεί λίγο πριν από το Πάσχα, νομίζω ότι, είναι φυσιολογικό να συμβεί. Γιατί θα έχουν πέσει κι άλλο τα κρούσματα. Θα είμαστε χαμηλά, ίσως και κάτω από 1.000 κρούσματα τη μέρα. Προφανώς θα υπάρχουν και έντονες κοινωνικές πιέσεις, γιατί οι Γερμανοί τα ήρανε, οι Δανοί τα έχουν άρει, οι Γάλλοι θα τα άρουν; Εμείς γιατί;
Θα σας πω εγώ τώρα, όμως, το ανάποδο. Θα πω πως στη νότια Κορέα έχουμε έξαρση. Ακριβώς στη χώρα που είχαν νικήσει τον κορονοϊό και δεν είχαν πολλά μέτρα. Αφού εδώ τώρα, έχουμε να κάνουμε με την Όμικρον, η οποία είναι σαν να καις δαδί μέσα σε άχυρα.
Εξελίσσεται γρήγορα δεν θέλει πολύ. Γι’ αυτό σας λέω είναι λάθος να το βλέπουμε σαν εποχιακό κύμα που θα μειωθεί ούτως ή άλλως. Έχει να κάνει με τη συμπεριφορά μας, με τον καιρό και τη δυνατότητα εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων, που ανάλογα με την περίοδο δεν μπορείς να εφαρμόσεις διαφορετικά. Ο ιός δεν έχει “εποχικότητα” στο DNA του».