07/01/2022 07/01/2022 «Καλή χρονιά με υγεία, ειρήνη και αλληλεγγύη! Αυτά νομίζω είναι τα τρία μείζονα αγαθά, την αξία των οποίων συνειδητοποιήσαμε ακόμη περισσότερο τη χρονιά που έφυγε λόγω της πανδημίας και των γενικότερων αναταραχών που είχαμε στην ευρύτερη γειτονιά μας». Τα παραπάνω ευχήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ...
07 Ιανουαρίου, 2022 - 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2022 - 17:28

Χαρακόπουλος για Κοσσυφοπέδιο, Χριστιανούς Μ. Ανατολής και Ρωσική Εξαρχία στην Αφρική

Διαδώστε:
Χαρακόπουλος για Κοσσυφοπέδιο, Χριστιανούς Μ. Ανατολής και Ρωσική Εξαρχία στην Αφρική

«Καλή χρονιά με υγεία, ειρήνη και αλληλεγγύη! Αυτά νομίζω είναι τα τρία μείζονα αγαθά, την αξία των οποίων συνειδητοποιήσαμε ακόμη περισσότερο τη χρονιά που έφυγε λόγω της πανδημίας και των γενικότερων αναταραχών που είχαμε στην ευρύτερη γειτονιά μας». Τα παραπάνω ευχήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη «Φωνή της Ελλάδας» και τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Διονυσόπουλο.

Σε κίνδυνο τα Ορθόδοξα Μνημεία στο Κοσσυφοπέδιο

Ο ΓΓ της ΔΣΟ αναφερόμενος στο ημερολόγιο της ΔΣΟ για το 2022, είπε ότι «είναι αφιερωμένο στις Ορθόδοξες εκκλησίες, τα Ορθόδοξα μνημεία που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο». Όπως εξήγησε, «πέρυσι κατά την εαρινή μας Διεθνή Γραμματεία στο Βελιγράδι είχαμε επισκεφθεί την Ακαδημία Επιστημών του Βελιγραδίου και μας είχε επισημανθεί ο κίνδυνος καταστροφής, βεβήλωσης, αλλοίωσης του χαρακτήρα των Βυζαντινών, των Ορθοδόξων εκκλησιών στο Κοσσυφοπέδιο που θεωρείται το λίκνο της σερβικής Ορθοδοξίας. Το κάναμε, λοιπόν, σε μία προσπάθεια να αναδείξουμε αυτά τα μνημεία, να συμβάλουμε και εμείς στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με στόχο να διασωθεί ο πολιτιστικός αυτός πλούτος που βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων, που έχει ένα ξεκάθαρα Ορθόδοξο Χριστιανικό αποτύπωμα».

Βαθύ αποτύπωμα της Αγιάς Σοφιάς

Σχετικά με την έκδοση του μνημειώδους τόμου για την Αγία Σοφία που θα βγει σε πάρα πολλές γλώσσες, σημείωσε ότι «η πανδημία μέχρι στιγμής δεν μας έχει επιτρέψει να κάνουμε τις παρουσιάσεις, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώσει και αυτή η δοκιμασία της πανδημίας και θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε αυτό τον τόμο σε πολλά σημεία, όχι μόνο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά σε όλο τον κόσμο, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, σε διεθνείς οργανισμούς. Είναι ένας τόμος στον οποίο έχουμε εντοπίσει 37 εμβληματικούς Ιστορικούς ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Σοφία του Θεού, στην Αγία Σοφία, από τη Σκωτία μέχρι την Κίνα και το γεγονός ότι και σήμερα χτίζονται ναοί αφιερωμένοι στην Αγιά Σοφία, δείχνει αυτή την έντονη δοξολογική σχέση που έχουμε με τη Σοφία του Θεού, αλλά και το βαθύ αποτύπωμα, που υπάρχει στο υποσυνείδητο ιδιαίτερα των Ελλήνων ορθοδόξων, του ναού της Αγίας Σοφίας, της Μεγάλης Εκκλησίας με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες, που μαθαίναμε στα μαθητικά μας χρόνια».

Δράσεις για Χριστιανούς Μέσης Ανατολής

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ερωτηθείς για την κατάσταση των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής επισήμανε ότι «παλαιότερα ήταν πολύ πιο ακμάζουσες οι χριστιανικές κοινότητες, οι ορθόδοξες κοινότητες, αλλά και άλλες ομολογίες που υπάρχουν στην Αγία Γη, και οι οποίες σήμερα κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με αφανισμό. Έχω ξαναπεί ότι τα παλαίφατα, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, είναι αυτά που έχουν τα βασικά προσκυνήματα του χριστιανικού κόσμου στη Μέση Ανατολή. Αλλά εάν μείνουνε τα Πατριαρχεία χωρίς ποίμνιο, χωρίς ορθόδοξους, τι γίνεται; Γι’ αυτό έχουμε ένα βαρύ καθήκον, ιδιαίτερα στις μέρες μας, να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να παραμείνουν όσοι είναι σήμερα Χριστιανοί Ορθόδοξοι στις κοινότητές τους στη Μέση Ανατολή και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επάνοδο, την επιστροφή όσων, στα χρόνια που ο ISIS είχε αυτή τη φρικιαστική δράση, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, για να σώσουν τις ζωές τους».

Εισπήδηση Μόσχας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να σχολιάσει την είδηση της δημιουργίας Εξαρχίας από τη Ρωσική Εκκλησία στην Αφρική τόνισε ότι «πραγματικά μας λυπεί πάρα πολύ η είδηση αυτή. Την είδα και εγώ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και είδα και την ανακοίνωση, την πρώτη αντίδραση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, τον οποίο είχα την τιμή να τον δω τις προηγούμενες εβδομάδες όταν βρίσκονταν στην Αθήνα -τον συνάντησα στο Μετόχι του Πατριαρχείου στην Κυψέλη. Η ενημέρωση που έχουμε από τα ΜΜΕ δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, πρόκειται για καθαρή εισπήδηση, αντικανονική εισπήδηση στο κανονικό έδαφος του δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Μακάρι να μην υλοποιηθεί, μακάρι να επικρατήσει σύνεση και λογική και σωφροσύνη, διότι φοβούμαι ότι μπαίνουμε σε πολύ ταραγμένα, αχαρτογράφητα νερά με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και κινήσεις που αμφισβητούν το κανονικό δίκαιο αιώνων στην Ορθόδοξη εκκλησία. Ας αναμένουμε να δούμε την Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τις αποφάσεις που θα λάβει το Πατριαρχείο και τότε να ξανασυζητήσουμε το όλο θέμα».

Ιατρικό και όχι θεολογικό θέμα οι εμβολιασμοί

Ο Θεσσαλός πολιτικός σχετικά με την έξαρση της πανδημίας στην Λάρισα τόνισε ότι «έχουμε θρηνήσει πολλούς πραγματικά οικείους, φίλους, γνωστούς -είναι μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, ο κ. Ιερώνυμος, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα στην ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος. Εξαρχής έλαβε ξεκάθαρη θέση, τόνισε με κάθε αφορμή ότι το ζήτημα δεν είναι θεολογικό, αλλά ιατρικό και προέτρεψε όλους τους πιστούς να εμβολιαστούν».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων