«Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε να αναβιώσει ένας νέος “ψυχρός πόλεμος” στην Ευρώπη, να υψωθεί ένα νέο “σιδηρούν παραπέτασμα”, όπως είχε χαρακτηρίσει ο Winston Churchill τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη τότε, στον λεγόμενο “ελεύθερο κόσμο”. Κινδυνεύουμε να υπάρξει ένα νέο παραπέτασμα, που θα χωρίσει τη Ρωσία ουσιαστικά από τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό έχει τραγικό αντίκτυπο, συνολικότερα σε όλο τον κόσμο, αλλά και στον Ορθόδοξο κόσμο, γιατί η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μια πλούσια πολιτιστική παράδοση, μοιραζόμαστε με τους Ρώσους Ορθοδόξους κοινές πολιτιστικές αξίες, κοινή πίστη. Για εμάς έχει μεγάλη σημασία να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν το πρόβλημα αυτό, να επικρατήσει η Ειρήνη, προκειμένου να λυθεί η μεγάλη αυτή πολεμική σύγκρουση». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον ASTRA TV και στην δημοσιογράφο κ. Βάσω Σαμακοβλή.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην συνέντευξή του επισήμανε επίσης ότι «στόχος της ΔΣΟ είναι η στενότερη συνεργασία μεταξύ των ορθοδόξων λαών. Έχουμε μέλη από είκοσι πέντε κοινοβούλια, από χώρες που είτε είναι πλειοψηφία οι ορθόδοξοι, είτε υπάρχουν ορθόδοξοι βουλευτές. Είναι μια συνεργασία με ανθρώπους που μοιραζόμαστε αυτή την κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Εγώ συνηθίζω να λέω ότι είμαστε τα εγγόνια και τα δισέγγονα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των Χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη. Επιμένουμε ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ευρώπης, είναι οι Χριστιανικές αξίες, μαζί βεβαίως με την Αρχαιοελληνική Γραμματεία και το Ρωμαϊκό Δίκαιο. Φιλοδοξία μας είναι η αλληλοκατανόηση των λαών, η στενότερη συνεργασία και η ειρηνική συνύπαρξη. Αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας που έχουμε δυστυχώς πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε δυο ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ, όπως είναι η Ρωσία και η Ουκρανία».
Ο βουλευτής με το Ζ της ρωσικής εισβολής
Σχετικά με το περιστατικό που συνέβη, κατά την διάρκεια της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στο Μιλάνο, με τον Ρώσο βουλευτή που εμφανίστηκε σε διαδικτυακή σύνδεση από την Μόσχα με μπλούζα που είχε το σύμβολο Ζ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «αλήθεια είναι πως με αιφνιδίασε στην αρχή η εμφάνιση του συναδέλφου της ρωσικής αντιπροσωπείας. Πρόκειται για ένα νέο βουλευτή. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε στις εργασίες μας -νέο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας. Δεν μπορεί οι συνεδριάσεις της ΔΣΟ, δεν μπορεί αυτό το Forum να είναι ένα σκηνικό για την άσκηση προπαγάνδας, οποιασδήποτε προπαγάνδας. Γι’ αυτό και ανακάλεσα άμεσα τον Ρώσο συνάδελφο στην τάξη και ζήτησα, είτε να αποχωρήσει, είτε να αλλάξει περιβολή. Δε συνέβη άμεσα, αναγκάστηκα να επανέλθω, αξιώνοντας τη συμμόρφωσή του. Πράγματι, απήλθε και επέστρεψε με άλλο t-shirt, που δεν έφερε αυτό το διακριτικό».
Ο τόμος για την Αγία Σοφία στα Ιταλικά
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε επίσης ότι «στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την ιταλική έκδοση της εξαιρετικής αυτής πρωτοβουλίας που αναλάβαμε με τον τόμο για την Αγία Σοφία, στον οποίο εντοπίσαμε τριάντα επτά εμβληματικούς ναούς για την Αγία Σοφία, από τη Σκωτία, μέχρι την Κίνα, που συνοδεύονται από ισάριθμα άρθρα, δημοσιεύσεις εξαιρετικών, έγκυρων επιστημόνων από διάφορες χώρες. Αυτή την έκδοση είχαμε την ευκαιρία να την παρουσιάσουμε στο Μιλάνο, σε ένα εξαιρετικό κοινό. Ήταν παρών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, ο κ. Bruno Tabacci, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια για την πρωτοβουλία της ΔΣΟ. Ήταν εκεί εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου, εξαίρετοι καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωματικές αρχές, εκκλησιαστικές αρχές και βεβαίως και πάρα πολλοί ομογενείς. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η ΔΣΟ για να διεθνοποιήσει το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από την παρούσα Τουρκική ηγεσία, σε τέμενος. Μια προσπάθεια που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, γιατί δυστυχώς οι αντιδράσεις που είχαμε μέχρι σήμερα και από τους διεθνείς οργανισμούς και από τις κυβερνήσεις, δεν ήταν οι αναμενόμενες για ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός, όπως ήταν η ασεβής αυτή πράξη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος, γιατί δεν πρόκειται απλά για ένα σύμβολο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και του συνόλου του Χριστιανικού κόσμου, αλλά για μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από την UNESCO».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου εδώ: