Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκφώνησε λόγο στο μνημόσυνο του Μιχάλη Ολύμπιου, αγωνιστή της ΕΟΚΑ, ο οποίος απεβίωσε το 1969. Το μνημόσυνο τελέστηκε την Κυριακή, στην εκκλησία του Αγίου Επιφανίου, στα Λύμπια.
«Σε τούτες τις δύσκολες ώρες, και έχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές προκλήσεις, εκείνο που απαιτείται, εκείνο που αναμένει από όλους μας ο κυπριακός λαός, είναι σύνεση, ομοψυχία και αποφασιστικότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας. Μόνο έτσι, συνέχισε, «μπορούμε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις πολυεπίπεδες προκλήσεις των καιρών και να αγωνιστούμε, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να πετύχουμε και την απελευθέρωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του τόπου μας».
«Αναμφίβολα, σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα χρειάζεται να έχουμε πάνω απ’ όλα ενότητα και ομοψυχία», επεσήμανε. «Για να επιτύχουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας χωρίς κατοχικά στρατεύματα και διαχωριστικές γραμμές, για να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ευοίωνο μέλλον, επιβάλλεται, ενδεχομένως σήμερα όσο ποτέ προηγουμένως, να είμαστε ενωμένοι», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Οφείλουμε, με απόλυτο σεβασμό σε τυχόν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις, να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του διαλόγου, χωρίς χαρακτηρισμούς και χωρίς αφορισμούς», συμπλήρωσε.
«Πράττοντας πάντοτε αυτό που μας υπαγορεύει το καθήκον, και παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις δεν αποστρατευόμαστε από την προσπάθεια για την επίτευξη μιας λύσης που θα δημιουργεί ουσιαστικές προοπτικές στον τόπο μας και θα διασφαλίζει στον κάθε ένα των πολιτών να ζει σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας αλλά και ειρηνικής συμβίωσης και αλληλοσεβασμού», τόνισε.
«Έχοντας ως οδηγό τους αγώνες του παρελθόντος και τα απορρέοντα από αυτούς διδάγματα, δηλώνουμε περίτρανα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «η έγνοια και η ανησυχία μας μετουσιώνονται σε κινητήρια δύναμη που μας οδηγεί στην ξεκάθαρη βούληση για συνέχιση της προσπάθειας για επανένωση της πατρίδας μας».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν επιτρέπει σε κανέναν πολίτη αυτού του τόπου να απολαύσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και το επίπεδο ευημερίας που όλοι οι άλλοι πολίτες της Ευρώπης θεωρούν αδιαμφισβήτητα και κεκτημένα». Αντίθετα, είπε, «το απαράδεκτο στάτους κβο συνιστά, ανάμεσα σε άλλα, μόνιμη πηγή διαταραχής και ανασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζει».
Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «αυτή η στρεβλή κατάσταση που βιώνουμε θα πρέπει οριστικά να τερματιστεί». Για εμάς, συνέχισε, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή, για μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά να τερματιστεί η κατοχή, να επανενωθεί η πατρίδα μας και να έρθει επιτέλους η ειρήνη στον τόπο μας». Στόχος και προσδοκία μας, όπως είπε, «είναι μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο, που επιθυμούμε να επαναρχίσει, να παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές μια πατρίδα χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις, επανενωμένη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή».
«Είναι μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που θεωρούμε ότι η πρωταγωνιστική και ενεργός εμπλοκή της ΕΕ, τόσο στο σπάσιμο του σημερινού αδιεξόδου όσο και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι επιτακτικής σημασίας, και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα της ανάληψης της διακυβέρνησής μας», τόνισε.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων και για επανένωση της πατρίδας μας, με το ίδιο πείσμα, μαθαίνοντας πρώτα και πάνω από όλα από την Ιστορία μας. Πάντα, όμως, μέσα στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της αποφασιστικότητας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Αυτή θα είναι και η καλύτερη επιμνημόσυνη προσφορά που μπορούμε να καταθέσουμε σε όλους αυτούς που συμμετείχαν στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού», κατέληξε.