Επικαιρότητα
07 Αυγούστου, 2024

Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Μίλτος Τεντόγλου – “Η δικαίωση μιας σκληρής προσπάθειας με αφοσίωση και προσήλωση”

Διαδώστε:

Ο Μίλτος Τεντόγλου στέφθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης χθες το βράδυ στο Παρίσι, διατηρώντας τον τίτλο που κατέκτησε τρία χρόνια πριν στο Τόκιο. Με επίδοση 8 μέτρα και 48 εκατοστά στη δεύτερη προσπάθειά του, ο 25χρονος από τα Γρεβενά έγραψε Ιστορία όντας ο δεύτερος που κατακτά διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο άλμα εις μήκος, μετά τον θρυλικό Καρλ Λιούις ο οποίος είχε τέσσερα συνεχόμενα από το 1984 έως το 1996.

Ο Μίλτος Τεντόγλου γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής του στίβου που κατακτά συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ο πρώτος γενικότερα στον 21ο αιώνα, αφού προηγήθκε ο αρσιβαρίστας Πύρρος Δήμας, με τρία χρυσά από το 1992 έως το 2000.

Στην ιδαίτερη πατρίδα του στήθηκε γιγαντο-οθόνη. Οι συμπατριώτες του βρέθηκαν από νωρίς στην κεντρική πλατεία για να παρακολουθήσουν την μεγάλη μάχη του στον τελικό του μήκους των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Παρακολουθήστε το βίντεο από το grevenapress

Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Μίλτο Τεντόγλου

“Με το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το πρώτο για την πατρίδα μας στο Παρίσι, ο Μίλτος Τεντόγλου κέρδισε επάξια θέση στο πάνθεον των κορυφαίων αθλητών του άλματος εις μήκος!”, αναφέρει σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Θερμά συγχαρητήρια στον μεγάλο μας αθλητή με το ξεχωριστό ήθος και τις σπουδαίες διακρίσεις! Μίλτο, για άλλη μια φορά μας έκανες περήφανους, είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσεις να δοξάζεις τα ελληνικά χρώματα!”, επισημαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: Μυθικός Μίλτος Τεντόγλου, γράφει τη δική του μοναδική ιστορία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον ολυμπιονίκη στο άλμα εις μήκος Μίλτο Τεντόγλου, τον οποίο χαρακτήρισε “μυθικό”. Να σημειωθεί ότι ο Μίλτος Τεντόγλου κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο στο μήκος στους ολυμπιακούς αγώνες, κάτι που πέτυχε στο παρελθόν μόνο ο θρυλικός Καρλ Λιούις.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε σε ανάρτηση του:

“Μυθικός Μίλτος Τεντόγλου στην κορυφή για ακόμα μια φορά! Χρυσός Ολυμπιονίκης και στο Παρίσι, γράφει τη δική του μοναδική ιστορία, κάνοντας όλους εμάς υπερήφανους.

Πρώτο χρυσό για την Ελλάδα μας. Μίλτο, συγχαρητήρια. Σε ευχαριστούμε!”.

Τα συγχαρητήριά του στον Μίλτο Τεντόγλου έστειλε ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Δένδιας

“Τεράστια η επιτυχία του Σημαιοφόρου του Πολεμικού μας Ναυτικού, Μίλτου Τεντόγλου, να κατακτήσει ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες , αυτή τη φορά στο Παρίσι, μετά το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο. Θερμά συγχαρητήρια!”, έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο ” Χ ” ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης για την μεγάλη επιτυχία του Μίλτου Τεντόγλου σε μήνυμά του έγραψε:

“Μέγας Μίλτος Τεντόγλου, μέγιστη τιμή για τα Γρεβενά και τους Δυτικομακεδόνες. Χρυσός Ολυμπιονίκης και πάλι, η δικαίωση μιας σκληρής προσπάθειας με αφοσίωση και προσήλωση στον στόχο. Μίλτο σε ευχαριστούμε, με σεβασμό στην προσπάθειά σου, υπερήφανοι και ευγνώμονες για όλα όσα μας προσφέρεις.

Γιώργος Αμανατίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας”.

Τα μηνύματα από τη Διεθνή Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού, την Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

«Ήθελα κάτι παραπάνω, αλλά είναι οκ το 8,48»

Ο Έλληνας πρωταθλητής από την πλευρά του βέβαια, τόνισε πως θα ήθελε κάτι παραπάνω σαν επίδοση από το 8,48 που του χάρισε την… κορυφή. Διότι έτσι, θα το διασκέδαζε και ο ίδιος περισσότερο.

Στη συνέχεια, ο Τεντόγλου ανέφερε πως είπε μετά τον τελικό του μήκους στον προπονητή του, Γκιόργκι Πομάσκι, πως δεν ήταν τόσο καλός σήμερα.

Έστειλε μάλιστα και το μήνυμά του στους Έλληνες που τον παρακολούθησαν, λέγοντας πως ελπίζει να τους έκανε έστω και λίγο υπερήφανους και να γελάσουν!

«Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό που κατάφερα σήμερα. Ήθελα κάτι παραπάνω σαν επίδοση, σαν κάτι να μου έλειπε. Αλλά το πάλεψα. Ειδικά στο τέλος άρχισα να ξυπνά λίγο, στα δύο άλματα. Το πέμπτο ήταν πολύ καλό, ήταν 8.31 με πάτημα αρκετά πίσω, θα πήγαινε για πολύ μεγάλο. Πήγα να ρισκάρω στο έκτο, να πατήσω ίσα ίσα, αλλά δεν έκατσε. Ο αέρας άλλαζε συνέχεια, ήταν δύσκολος αγώνας», είπε αρχικά.

Για το τι παραπάνω που ήθελε ενώ κλείδωσε δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο σε ΟΑ: «Είμαι πολύ χαρούμενος, αλλά σαν επίδοση ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω για εμένα, να το ευχαριστηθώ πιο πολύ».

Τι είπε στο τέλος με τον Πομάσκι: «Του είπα ότι δεν ήμουν καλός, μου λέει δεν πειράζει το πήραμε ξανά, δεύτερη φορά, εγώ του έλεγα πως δεν ήμουν καλός».

Για το που βάζει τον πήχη πλέον: «Πάντα υπάρχει καλύτερο, αλλά κάθε στάδιο, κάθε αγώνας είναι διαφορετικός, κάποια ημέρα σε κάποιο άλλο σημείο της γης μπορεί να έκανα κάτι καλύτερο. Το 8.48 είναι οκ, εντάξει».

Για το αν θέλει να στείλει ένα μήνυμα στους Έλληνες: «Ευχαριστώ, έβλεπα τις τελευταίες ημέρες πολλά μηνύματα και πολλά πράγματα για εμένα, τους ευχαριστώ για τη στήριξη. Ελπίζω να σας έκανα έστω λίγο χαρούμενους, έστω λίγο να χαμογελάσατε. Δεν τελείωσαν σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχουμε ακόμα και άλλους αθλητές».

Ο αγώνας

Ο νεαρός Ιταλός Ματία Φουρλάνι κατάφερε να… αγχώσει για λίγο τον πρωταθλητή μας, όταν έκανε 8,34μ. στην πρώτη του προσπάθεια. Μετά ξεκίνησε ο Μίλτος ο οποίος είχε διαδοχικά άλματα στα 8,27μ., 8,48μ., 8,24μ., 8,36μ., 8,32μ. νιώθωντας στο «σβέρκο» του τόσο τον Φουρλάνι, όσο και τον Τζαμαϊκανό Πίκοκ (δεύτερος με 8,36μ.). Η αγωνία κορυφώθηκε όταν οι αθλητές μπήκαν στην 6η και τελευταία προσπάθεια. Ο Ιταλός πάτησε πολύ πίσω και έφτασε στα 8,27μ. Ο Γουέιν Πίνοκ «πήδηξε» μόλις στα 8,12μ.

Λίγες στιγμές αργότερα, ο Τεντόγλου καταχειροκροτούμενος από 65.000 κόσμο στο Stade de France πανηγύριζε τη νέα μεγάλη επιτυχία αγκαλιά με τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι. Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Πρωταθλητής Ευρώπης, δις Χρυσός Ολυμπιονίκης, ο Μίλτος επιβεβαίωσε ότι είναι ένας από τους κορυφαίους άλτες μήκους όλων των εποχών!

Οι 8 πρώτοι:

1. Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8,48 -ΧΡΥΣΟ

2. Γουέϊν Πίνοκ (Τζαμάϊκα) 8,36 -ΑΣΗΜΕΝΙΟ

3. Ματία Φουρλάνι (Ιταλία) 8,34 -ΧΑΛΚΙΝΟ

4. Σάϊμον Εχάμερ (Ελβετία) 8,20

5. Τζ.Φίντσαμ-Ντιούκς (Βρετανία) 8,14

6. Σίμον Μπατς (Γερμανία) 8,07

7. Μινγκούν Ζανγκ (Κίνα) 8,07

8. Γιανάν Βάνγκ (Κίνα) 8,03

Διαδώστε: