Υλοποιείται σταδιακά από ό,τι όλα δείχνουν η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως έχει ήδη γράψει το Πρακτορείο Ορθοδοξία, η Εκκλησία έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτης και Εσωτερικών ώστε να συνδράμει με τις δικές τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία που κατέχει, στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης και ένταξης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την ενδοχώρα.
Ήδη διατίθενται για τους πρόσφυγες δύο μοναστήρια στην Μητρόπολη Ηλείας ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες κινήσεις προετοιμάζονται και σε άλλες Μητροπόλεις οι οποίες είναι έτοιμες να παραχωρήσουν δομές τους για την στέγαση οικογενειών προσφύγων ή ασυνόδευτων παιδιών.
«Η Εκκλησία μας έχει ως κέντρο την αγάπη, γιατί κέντρο της είναι ο αληθινός Θεός που είναι αγάπη. Επομένως είναι βασικό για την Εκκλησία να δείχνει την αγάπη της».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Πύργο, με αφορμή την απόφαση της μητρόπολης να παραχωρηθούν χώροι μοναστηριών και τμήμα του οικοτροφείου, για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Παράλληλα, ο κ. Γερμανός υπογράμμισε ότι «η μητρόπολη Ηλείας δέχτηκε να δώσει το πράσινο φως στη κυβέρνηση για την παραχώρηση των κτιρίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση προσφύγων εκ Συρίας και αν είναι δυνατό χριστιανοί, χωρίς όμως να τη δεσμεύουμε». Είπε επίσης πως «ζητήσαμε να μας φέρουν μητέρες με παιδιά, ενώ για τον αριθμό των ατόμων το άφησα στη δική της κρίση».
Η συνεργασία πολιτείας –εκκλησίας για το προσφυγικό
Όπως είχε τονιστεί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Αρχιεπισκοπή η από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει όχι μόνο η πρόθεση και η διάθεση, αλλά και οι κατάλληλες υποδομές.
Η Εκκλησία προτίθεται να συνδράμει την κυβέρνηση στη διαχείριση του μεταναστευτικού μέσω του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων και της ΕΚΥΟ.
«Η συνάντηση έγινε με σκοπό να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και την Εκκλησία που έχει τις κατάλληλες δομές. Η συνεργασία ξεκινάει με καλές προϋποθέσεις γιατί και από τις δυο πλευρές υπάρχει καλή διάθεση. Από την πλευρά της Εκκλησίας το ”Κέντρο Παλινοστούντων και Μεταναστών” έχει όλες τις απαραίτητες δομές για νομική βοήθεια για απόδοση ασύλου, αλλά και για επανένωση οικογενειών. Σήμερα συζητήθηκε η δυνατότητα να δοθούν ακίνητα της Εκκλησίας ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν οικογένειες μεταναστών και ασυνόδευτα ανήλικα», δήλωσε μετά την συνάντηση ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, πρόεδρος του Κέντρου Παλινοστούντων και Μεταναστών
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» (εφεξής «Κέντρο») ιδρύθηκε (Κανονισμός υπ’ αριθμ. 234/2012, Πρωτοδικείο Αθηνών αριθμ. 11561/2012) τον Ιούλιο του 2012 και αποτελεί καθολικό διάδοχο του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών, το οποίο είχε συσταθεί το 1978 ως υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με στόχο την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε Έλληνες παλιννοστούντες από γερμανόφωνες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ώστε αυτοί να ανταπεξέλθουν κυρίως σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και σε προβλήματα που προέκυπταν κατά την επιστροφή και επανένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να διογκώνεται η εισροή αλλοδαπών μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα, η εν λόγω υπηρεσία ίδρυσε ένα ιδιαίτερο γραφείο, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων (Ecumenical Refugee Program/ERP) προκειμένου να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα υποθέσεις αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών.
Μαζική εισβολή μεταναστών
Συνολικά 2.152 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου στο διάστημα από την 1η Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, 14 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, οι 1.425 αποβιβάστηκαν σε ακτές της Λέσβου, οι 241 στη Χίο και οι 486 στη Σάμο. Από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 12 το μεσημέρι σήμερα, δηλαδή, τις τελευταίες 12 ώρες, στη Λέσβο έφθασαν 70 άτομα, στη Χίο 40 και στη Σάμο 42.