Επικαιρότητα
17 Απριλίου, 2021

Ύμνησαν την Παναγία σε όλη τη χώρα – Με πιστούς η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου σε όλους τους Ναούς

Διαδώστε:

Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου εψάλη σε όλους τους Ναούς της χώρας το απόγευμα της Παρασκευής με την παρουσία των λιγοστών πιστών που επιτρεπόταν να παρευρίσκονται εντός των Ναών. Με ανώτατο όριο τους 20 πιστούς και 1 πιστό ανά 25 τ.μ., οι Ναοί της Ελλάδας τίμησαν την Υπεραγία Θεοτόκο.

Οι Ιεράρχες, σε ολόκληρη τη χώρα, που τέλεσαν την Ακολουθία ευχήθηκαν στην Παναγία να τελειώσει η πανδημία και η δοκιμασία που περνάει η ανθρωπότητα ενώ παρότρυναν του πιστούς εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας. Όλοι οι Ιεράρχες τόνισαν ότι από το πρόσωπο της Παναγίας μπορούμε να αντλήσουμε κουράγιο ώστε να υπομείνουμε τις πανδημίες ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος από τον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών: «Μητέρα μας. Παναγία. Ήρθαμε να σε υμνήσουμε, αλλά και να σε παρακαλέσουμε να μας δώσεις κουράγιο, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες και να αρχίσουμε μία καινούργια ζωή, όπως την θέλει η Εκκλησία μας”.

Στο Περιστέρι:

To Πρακτορείο Ορθοδοξία (ope.gr) μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Περιστερίου στην οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Κλήμης μίλησε στους πιστούς.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος τέλεσε την Ακολουθία του Ακαθίστου στη Μητρόπολη Αθηνών και έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα τελειώσει σύντομα η πανδημία.

«Σήμερα, μας ταλαιπωρεί η πανδημία και νιώθουμε αυτό το φόβο και το κλείσιμο όπως οι μαθητές ήταν κλεισμένοι για τον φόβο των Ιουδαίων. Ζούμε κι εμείς έναν άλλο φόβο ένα άλλο κλείσιμο. Όμως, κι αυτό θα περάσει. Να είμαστε αισιόδοξοι. Να κάνουμε τον αγώνα μας. Ο καθένας από μας να βρει τον εαυτό του, να πάρει κουράγιο και να προχωρήσει» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε: ” «Μητέρα μας. Παναγία. Ήρθαμε να σε υμνήσουμε, αλλά και να σε παρακαλέσουμε να μας δώσεις κουράγιο, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες και να αρχίσουμε μία καινούργια ζωή, όπως την θέλει η Εκκλησία μας».

Και κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος: «Έρχεται η ώρα που δοκιμαζόμαστε ή βρισκόμαστε σε μεγάλη δυσκολία, τότε πρέπει να ξαναπάμε στην Γαλιλαία και να βρούμε τον εαυτό μας. Σήμερα, μας ταλαιπωρεί η πανδημια και νιωθουμε αυτο το φοβο και το κλεισιμο όπως οι μαθητές ήταν κλεισμένοι για τον φόβο των Ιουδαίων. Ζούμε κι εμείς έναν άλλο φόβο ένα άλλο κλείσιμο. Όμως, κι αυτό θα περάσει. Να ειμαστε αισιοδοξοι. Να κάνουμε τον αγώνα μας. Ο καθένας από μας να βρει τον εαυτό του, να πάρει κουράγιο και να προχωρήσει». Και ολοκλήρωσε τον λόγο του λέγοντας: «Μητέρα μας. Παναγία. Ήρθαμε να σε υμνήσουμε, αλλά και να σε παρακαλέσουμε να μας δώσει κουράγιο, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες και να αρχίσουμε μία καινούργια ζωή, όπως την θέλει η Εκκλησία μας».

Διαβάστε περισσότερα.

 

Στην Κέρκυρα:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος προεξήρχε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος και, εν συνεχεία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης.
Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος στάθηκε στον στίχο «Χαίρε λουτήρ εκπλύνων συνείδησιν, χαίρε κρατήρ κιρνών αγαλλίασιν». Η συνείδηση είναι ο άγραφος νόμος του Θεού εντός μας. Υπάρχει όμως και το Ευαγγέλιο, οι εντολές του Θεού, που λειτουργούν ως γραπτός νόμος τον οποίο και αυτόν οφείλουμε να τηρούμε.

Η συνείδηση είναι μέρος της ουσίας του ανθρώπου. Η αμαρτία την κατέστησε αμαυρωμένη, φιμωμένη από την πτώση και την φθορά. Ο ίδιος ο Θεός έρχεται να αναλάβει την ευθύνη για την δική μας σωτηρία και βάζει φραγμό στην αμαρτία.

Η Παναγία συνεργάστηκε εκ μέρους όλων μας για να γίνει ο Χριστός οικείος μας, το κέντρο της ζωής μας, η συμφιλίωση, η καταλλαγή, ώστε να επανέλθει η συνείδηση του ανθρώπου φωτεινή και καθαρή, για να μπορεί ο άνθρωπος να ευχαριστήσει, να δοξολογήσει, να υμνήσει τον Θεόν. Σ’ αυτή την συνείδηση η δύναμη της πίστεως έρχεται να αναστρέψει την πίεση της αμαρτίας. Η Παναγία έρχεται να την καθαρίσει, ανανεώνοντάς μας διά του Υιού και Θεού της και αναγεννώντας μας.

Η Παναγία γίνεται και κρατήρας που κιρνά την αγαλλίαση. Πολυτιμότερο ποτό από το αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που καθαρίζει την συνείδησή μας. Οι προ Χριστού έκαναν θυσίες αιματηρές. Η Παναγία μεσολάβησε για να έρθει ο Χριστός που μας καθαρίζει με το δικό Του αίμα από την αμαρτία.

Ο Ναός είναι η Εκκλησία. Η πύλη του είναι η Παναγία. Όποιος εισέρχεται και εξομολογείται και κοινωνεί, ζωοποιείται εκ του πνευματικού θανάτου. Ας προσέξουμε την συνείδησή μας. Τον εσωτερικό κόσμο μας. Ο κόσμος με το σύγχρονο φρόνημα μας παρασύρει στα βάραθρα, με τα πλάνα κηρύγματα της νέας εποχής, με την πνευματική ανελευθερία που μας κάνει να ζούμε. Όμως αυτός ο δρόμος είναι αντίθετος με τα όσα ο Θεός μας χάρισε: την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την αγάπη, την εν Χριστώ κοινωνία για να μας βγάλει από την κόλασή μας.

Στην Καλαμάτα:

Τελέσθηκε η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία στον παμμεγέθη Ενοριακό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας, συμπαραστατούμενος από τους εφημερίους του Ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς, ευχήθηκε η Ύπεραγία Θεοτόκος να είναι σκέπη, βοήθεια και καταφυγή για κάθε Χριστιανό, και να απαλλάξει σύντομα την ανθρωπότητα από τη δοκιμασία της πανδημίας.

Στη Μάνη:

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ μετέβη στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως στις Αιγιές, όπου εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το τρίπτυχο:

α) την Παναγία Βλαχερνών, ιερό ναό, όπου για πρώτη φορά λέχθηκε ο ύμνος αυτός για την Παναγία και μάλιστα «ορθοστάδην», δηλ. όρθιοι για να ευχαριστήσουν την Υπέρμαχο Στρατηγό.

β) Για το κύρος και σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας και την συνεχή προσευχή μας για τον ιερό αυτό θεσμό και τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο και

γ) για την μεγάλη αξία του Βυζαντινού πολιτισμού, όχι μόνον ως ιστορικού γεγονότος αλλά και ως μια έμπνευση για το σήμερα.

Στην Ξάνθη:

Του Ακαθίστου Ύμνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ακαθίστου Ύμνου Ξάνθης. Ο Σεβασμιώτατος ύμνησε στο κήρυγμα του, το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, παρομοιάζοντας την ολκάδα που μας οδηγεί στην σωτηρία.

Στον Πολύγυρο:

Τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Πολύγυρου, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κασσανδρειας κ. Νικοδήμου. Τον Σεβασμιωτατο πλαισίωσαν οι ιερεις του ναού, αρχιμ . Συνεσιος Στάθης , Πρωτ. Αντώνιος Φιλίππου και ο ιεροδιάκονος Χαράλαμπος Σκαρλής.

Την Α’ και την Δ’ Στάση των Χαιρετισμών εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος και στο τέλος απηύθυνε λόγο παρηγορίας και στήριξης του πιστού λαού τονίζοντας ότι η Κυρία Θεοτόκος θα μας βγάλει από την πανδημία σώους και αβλαβείς αρκεί να προστρέχουμε στις πρεσβείες και τη μεσιτεία προς Τον μονογενή της.

Οι παρευρισκόμενοι πιστοί τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πανδημία του COVID-19, με ευλάβεια συμμετείχαν στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, η οποία είναι μια από της πιο λαοφιλής ακολουθίες και ένα από τα ωραιότερα ποιήματα της υμνολογίας μας.

Φωτορεπορτάζ από Πολύγυρο: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Επιμέλεια: Ρωμανός Αλβέρτης

Διαδώστε: