Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει την άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της, να επανέλθει στον δρόμο του διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να προβεί σε πρακτικά και άμεσα βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε την Κυριακή ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων και Μαρτύρων 1974 της Αγκαστίνας, στα Λατσιά, ο ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή δεν έκαμψε το φρόνημά μας».
«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το δίκαιό μας και απαιτούμε ο τόπος μας να προχωρήσει μπροστά, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς απειλές και εκβιασμούς για να επικρατήσουν οι αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας σε μια επανενωμένη πατρίδα», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «πρέπει με αγωνιστικό πνεύμα, ενωμένοι και με αίσθημα ευθύνης να εργαστούμε συλλογικά, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για άρση της απαράδεκτης υφιστάμενης κατάστασης».
Αναφέρθηκε στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη από το βήμα της 76ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά του για επανεκκίνηση των συνομιλιών πρός επίτευξη μίας συνολικής λύσης στο Κυπριακό». Ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά, είπε, «ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται μία και μοναδική λύση. Αυτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Χωρίς το απηρχαιωμένο σύστημα εγγυήσεων, το δικαίωμα παρέμβασης τρίτων χωρών και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη «είναι η μόνη λύση που θα οδηγήσει σ΄ ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα συμβάλει στην ευημερία των κατοίκων του και στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».
«Είναι λοιπόν καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει την άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της, να επανέλθει στον δρόμο του διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να προβεί σε πρακτικά και άμεσα βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε.
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι «το δικό μας χρέος, εμάς που σε λίγο θα καταθέσουμε τα στέφανα της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας στο μνημείο πεσόντων και μαρτύρων Αγκαστίνας, είναι να μην περιοριστούμε στις οφειλόμενες τιμές και τα μνημόσυνα».
Η δική μας υποχρέωση, είπε, «είναι να λάβουμε τα ηθικά διδάγματα από τους ήρωες και τους νεκρούς των αγώνων μας και να τα χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον».
Να αντλήσουμε, πρόσθεσε, «διδάγματα από την τραγωδία του 1974 και από τα όσα προηγήθηκαν, ώστε να κατευθύνουμε σωστά τις σκέψεις, τις πράξεις και την πολιτική μας συμπεριφορά, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος και τις διχαστικές συμπεριφορές που οδήγησαν σε εθνικές τραγωδίες».
Για να μπορέσουμε, ανέφερε καταληκτικά, «να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα».
Αναλυτικά, η Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων και Μαρτύρων 1974 της Αγκαστίνας:
Aποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ηρώων και Μαρτύρων της κοινότητας Αγκαστίνας, που έπεσαν μαχόμενοι ή δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια της βάρβαρης εισβολής του 1974.
Ενός μνημείου που συμβολίζει την αιώνια εκτίμηση των Αγκαστινιωτών, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού της Κύπρου προς τους ήρωες του πολέμου και τους μάρτυρες της εισβολής και θα θυμίζει σ΄ εμάς, όλους τους δικούς μας ανθρώπους και συμπατριώτες, τα ονόματα των οποίων συνθέτουν το μακρύ κατάλογο των ηρώων και θυμάτων των αγώνων της πατρίδας μας.
Η απόδοση τιμής στους νεκρούς μας, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αγώνων της πατρίδας, αποτελεί μια πράξη υπόμνησης του ιστορικού μας χρέους για συνέχιση του αγώνα για τη φυσική και εθνική μας επιβίωση.
Για τη σημερινή εκδήλωση μνήμης θα ήθελα εξαρχής να συγχαρώ τα Εθνικόφρονα Σωματεία Αγκαστίνας και όλους όσους συνέβαλαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.
Κυρίες και κύριοι,
Οι Αγκαστινιώτες που μνημονεύουμε σήμερα πέρασαν στο πάνθεο των αθανάτων τιμώντας την καταγωγή και την ένδοξη ελληνική ιστορία του τόπου μας. Κάνουν όλους εσάς περήφανους για το χωριό σας, διότι πέραν από τη ξεχωριστή του συμβολή στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, πρόσφερε και το αίμα πολλών από τους κατοίκους του, ως σπονδή στο βωμό της ελευθερίας της πατρίδας μας.
Άνθρωποι από όλο το φάσμα της κοινωνίας, κάθε ηλικίας, ακόμα δυστυχώς και μικρά παιδιά, έθεσαν τον εαυτό τους στη διάθεση της πατρίδας την ώρα της κρίσης ή μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν άνανδρα και αναίτια, επειδή αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες.
Ατέλειωτο το πάνθεον των ηρωομαρτύρων κατοίκων της Αγκαστίνας. Στεκόμαστε με ευλάβεια μπροστά απ΄ αυτό το σεπτό μνημείο, αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και μνημονεύουμε συνολικά είκοσι τρία άτομα που αγωνίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι ή δολοφονήθηκαν από το βάρβαρο εισβολέα. Ταυτόχρονα αναπέμπουμε δέηση για ανεύρεση όλων όσων σήμερα αγνοούνται.
Ομολογουμένως, οι συγγενείς των αγνοουμένων μας εξακολουθούν μετά από τόσα χρόνια να περιμένουν εναγωνίως τη διακρίβωση της τύχης των δικών τους ανθρώπων και πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα των τραγικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής του 1974. Οι χαροκαμένες μάνες και πατεράδες, όσοι ακόμα κρατούν και βρίσκονται στη ζωή, τα αδέλφια και οι συγγενείς των ηρώων μας, κουβαλούν το σταυρό του μαρτυρίου τους, της θλίψης και της πίκρας για τον χαμό των αγαπημένων τους.
Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται, να τους διαβεβαιώσω για ακόμα μια φορά ότι πράττουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας. Δυστυχώς οι προσπάθειες που καταβάλλονται προσκρούουν στην άρνηση της κατοχικής Τουρκίας να συνεργαστεί και να συμβάλει στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Παρόλες τις δυσκολίες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μέχρι την εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου συμπατριώτη μας, μέχρι να κλείσει δια παντός το τραγικό αυτό ανθρωπιστικό θέμα.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή δεν έκαμψε το φρόνημά μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το δίκαιό μας και απαιτούμε ο τόπος μας να προχωρήσει μπροστά, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς απειλές και εκβιασμούς για να επικρατήσουν οι αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας σε μια επανενωμένη πατρίδα.
Πρέπει με αγωνιστικό πνεύμα, ενωμένοι και με αίσθημα ευθύνης να εργαστούμε συλλογικά, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για άρση της απαράδεκτης υφιστάμενης κατάστασης.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην πρόσφατη ομιλία του από το βήμα της 76ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά του για επανεκκίνηση των συνομιλιών πρός επίτευξη μίας συνολικής λύσης στο κυπριακό.
Ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται μία και μοναδική λύση. Αυτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Χωρίς το απηρχαιωμένο σύστημα εγγυήσεων, το δικαίωμα παρέμβασης τρίτων χωρών και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.
Είναι η μόνη λύση που θα οδηγήσει σ΄ ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα συμβάλει στην ευημερία των κατοίκων του και στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Είναι λοιπόν καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει την άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της, να επανέλθει στον δρόμο του διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να προβεί σε πρακτικά και άμεσα βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού.
Κυρίες και κύριοι,
Το δικό μας χρέος, εμάς που σε λίγο θα καταθέσουμε τα στέφανα της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας στο μνημείο πεσόντων και μαρτύρων Αγκαστίνας, είναι να μην περιοριστούμε στις οφειλόμενες τιμές και τα μνημόσυνα.
Η δική μας υποχρέωση είναι να λάβουμε τα ηθικά διδάγματα από τους ήρωες και τους νεκρούς των αγώνων μας και να τα χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον.
Να αντλήσουμε διδάγματα από την τραγωδία του 1974 και από τα όσα προηγήθηκαν, ώστε να κατευθύνουμε σωστά τις σκέψεις, τις πράξεις και την πολιτική μας συμπεριφορά, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος και τις διχαστικές συμπεριφορές που οδήγησαν σε εθνικές τραγωδίες.
Για να μπορέσουμε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα.
Μία πατρίδα όπως την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία του τόπου μας.
Το οφείλουμε στους προγόνους μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι τα σωματεία και τις οργανώσεις της κατεχόμενης Αγκαστίνας, για την αγωνιστικότητα και το έργο που επιτελούν. Με τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που αναλαμβάνουν, δεν αφήνουν να ξεθωριάσουν οι μνήμες, ώστε να παραμένει άσβεστη η φλόγα της επιστροφής και της απελευθέρωσης των κατεχόμενων εδαφών μας.
Αιωνία ας είναι η μνήμη των ηρώων και θυσιασθέντων και είθε ο Μεγαλοδύναμος να βοηθήσει να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων μας.
Σας ευχαριστώ.
Πηγή: ΚΥΠΕ