18/10/2020 18/10/2020 «Η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την εξαγγελία...
18 Οκτωβρίου, 2020 - 16:34
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2020 - 16:26

ΥΠΕΞ: Μια ακόμη τουρκική αυθαιρεσία – παράνομη διεκδίκηση στο Αιγαίο

Διαδώστε:
ΥΠΕΞ: Μια ακόμη τουρκική αυθαιρεσία – παράνομη διεκδίκηση στο Αιγαίο

«Η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την εξαγγελία νέας παράνομης περιοχής έρευνας και διάσωσης από την Τουρκία. Πέραν όμως αυτού, επισημαίνει ότι, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζει, επίσης, ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, και υπογραμμίζει ότι «η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί, υπογραμμίζει καταληκτικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου ανήρτησε έναν χάρτη όπου παρουσιάζει ως τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

Τον χάρτη ανήρτησε ο ίδιος με το παρακάτω μήνυμα:

«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!»

Ντ. Μπακογιάννη: «Η ελληνική κυριαρχία είναι 6 μίλια και η δυνητική ελληνική κυριαρχία είναι τα 12 μίλια»

«Η ελληνική κυριαρχία είναι 6 μίλια και η δυνητική ελληνική κυριαρχία είναι τα 12 μίλια. Αυτό είναι ένα μονομερές δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας θα το ασκήσει όταν και όποτε αποφασίσει. Είναι καθαρά δική μας απόφαση και σίγουρα θα ήταν λάθος να το ασκήσουμε υπό πίεση και ως σπασμωδική κίνηση». Αυτό τονίζει η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real news», υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει το δύσκολο καλοκαίρι που περάσαμε ότι υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει ότι η Τουρκία αποτελεί τον διαλυτικό παράγοντα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προσπαθεί να ελέγξει την περιοχή και έχει μετατραπεί σε περιφερειακό ταραξία. «Η Ευρώπη έκανε το πρώτο βήμα στέλνοντας τελεσίγραφο στην Τουρκία, κάτι που λίγους μήνες πριν, δύσκολα θα το πίστευε κανείς. Από τότε ο Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει και τους πιο δύσπιστους για την ανάγκη μίας σοβαρής και αποτελεσματικής αντίδρασης της Ευρώπης, δηλαδή την επιβολή κυρώσεων», σημειώνει η πρώην υπουργός.

Επιπλέον, εκφράζει την ανησυχία της για ένα θερμό επεισόδιο διότι -όπως υποστηρίζει- αυτός είναι ο στόχος του Ερντογάν. «Η πιο επικίνδυνη περίοδος, κατά τη γνώμη μου, όπως είπε και ο κ. Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, είναι αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που θα αναλάβει ο νέος Πρόεδρος. Γι’ αυτό απαιτείται ψυχραιμία και ατσαλένια νεύρα» δηλώνει.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι η Τουρκία επιδιώκει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία σειρά θεμάτων. «Αυτό θέλει να πετύχει μετά από ένα θερμό επεισόδιο», αναφέρει και ξεκαθαρίζει ότι οι διερευνητικές επαφές πάντα είχαν και έχουν μοναδικό αντικείμενο συζητήσεων, με βάση το διεθνές δίκαιο, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. «Το ξεκαθάρισαν με δηλώσεις τους τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας όσο και οι Αμερικάνοι», προσθέτει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων