Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr
Για το ζήτημα της διχοτόμησης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ το οποίο βρίσκεται προς συζήτηση στην Βουλή μίλησαν στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΟΔΞΙΑ (ope.gr) οι Δήμαρχοι Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας.
Όπως τόνισαν και οι δύο οι αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση που η Μητρόπολη δεν διχοτομηθεί θα είναι τεράστιες καθώς, ο τοπικός πληθυσμός, τον οποίο καθημερινά οι ίδιοι αφουγκράζονται, επιθυμεί την πραγματοποίηση της. Στην ίδια γραμμή με τους Δημάρχους Αγρινίου και Θέρμου, κινούνται και οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας και Ναυπακτίας οι οποίο είχαν συνυπογράψει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία ζητούσαν τη διχοτόμηση της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας καθώς αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα του τοπικού πληθυσμού.
Υπερπολλαπλάσιος ο πληθυσμός που θέλει διχοτόμηση
“Είναι πολλαπλάσιος ο πληθυσμός που θέλει τη διχοτόμηση, έχει ωριμάσει αυτό το ζήτημα, δεν είναι ένα ”πυροτέχνημα” της τελευταίας στιγμής… Πρέπει η Εκκλησία και η Πολιτεία να προχωρούν αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος που φοβούμαι ότι θα είναι μεγαλύτερο αν δεν γίνει η διχοτόμηση παρά αν γίνει”, επισημαίνει ο Δήμαρχος Θέρμου.
“Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν το έβαλαν το θέμα μαζί με το άλλο νομοσχέδιο για τους Ιερείς και τη μισθοδοσία τους (σ.σ. οργανικές θέσεις των κληρικών). Δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτό η Κυβέρνηση που είναι ένα αίτημα του 1951! και δεν κοστίζει χρήματα;” αναφέρει ο Δήμαρχος Αγρινίου και προσθέτει: “Θα δημιουργηθούν αντιδράσεις εκεί που δεν έγινε σεβαστή η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση, η Κυβέρνηση θα έχει θέμα γιατί εδώ είναι υπερπολλαπλάσιος ο πληθυσμός ο οποίος θέλει τη διχοτόμηση”.
Αντιδήμαρχος Αγρινίου: Επιδίωξη μας είναι ο διαχωρισμός της Μητρόπολης, όχι των ανθρώπων
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε με άρθρο του και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Αγρινίου κ. Βασίλης Φωτάκης, σημειώνοντας ότι:
“Επιδίωξη μας είναι ο Διαχωρισμός της μητρόπολης όχι των ανθρώπων και αυτή η προτεινόμενη διαίρεση κρίνεται αναγκαία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ποιμαντικών και λατρευτικών αναγκών των πιστών της υφιστάμενηςσήμερα Μητροπόλεως. Η πρόταση, πρωτίστως, μην παραβλέπουμε έγινε από την Ιερά Σύνοδο, για την καλύτερη τέλεση του ποιμαντικού της έργου. Φυσικά και προκύπτει έντονος ο προβληματισμός των εκκλησιαστικών στοχεύσεων, όμως η ανάγκη για αμεσότητα στη διαποίμανση των χιλιάδων πιστών της περιοχής συνηγορεί στη διχοτόμηση της μεγάλης όντως Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η πίστη δεν είναι ρουτίνα, είναι αλληλεγγύη, είναι ιεράρχηση αναγκών, είναι κοινωνία σχέσεων δεν είναι πατρωνία στο ποιμνιοστάσιο. Μας ενώνουν εστίες, βωμοί, τάφοι προγόνων όχι αναιτιολόγητοι αφορισμοί και μεθοδικός ευνουχισμός”.