Επικαιρότητα
02 Ιουλίου, 2021

Υπογράφτηκε στην Αθήνα το πρακτικό του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας

Διαδώστε:

Το κοινό πρακτικό του προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας υπογράφτηκε σήμερα στην Αθήνα από τους προέδρους των Οργανωτικών Επιτροπών για την πρωτοβουλία του Έτους, καθηγητή ΕΚΠΑ και γενικό γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Ευάνθη Χατζηβασιλείου και τον βοηθό του Προέδρου της Ρωσίας και πρώην υπουργό Πολιτισμού, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος συνοδευόταν από τον ειδικό εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου για την Πολιτιστική Συνεργασία, Μικχάιλ Σβύντκοϊ, που είναι και ο συντονιστής για το Έτος από ρωσικής πλευράς.

Κατά την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, οι πρόεδροι των οργανωτικών επιτροπών αντάλλαξαν τα προγράμματα των προτεινομένων δράσεων και εκδηλώσεων του Έτους σε κάθε χώρα.

Βλάντιμιρ Πούτιν: Σήμερα το καθήκον μας είναι να διατηρούμε και να επαυξάνουμε τις καλές παραδόσεις φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και συμπρόεδρου της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, τον οποίο ανέγνωσε ο Βλάντιμιρ Μεντίνσκι. Στον χαιρετισμό του, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «σήμερα το καθήκον μας είναι να διατηρούμε και να επαυξάνουμε τις καλές παραδόσεις φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας».

«Σας χαιρετίζω με αφορμή τα εγκαίνια του έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας. Η φετινή χρονιά έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό- ακριβώς δύο αιώνες πριν ο ελληνικός λαός ξεκίνησε τον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας του. Στη χώρα μας, αυτή η επιδίωξη συνάντησε την πιο ειλικρινή ανταπόκριση σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Εκατοντάδες Ρώσοι εθελοντές πολέμησαν πλάι με Έλληνες πατριώτες μέχρι τη στιγμή που η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της.

«Σήμερα το καθήκον μας είναι να διατηρούμε και να επαυξάνουμε τις καλές παραδόσεις φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας, να μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές την προσεκτική προσέγγιση προς την κοινή μας ιστορία, να τιμούμε ευλαβικά τα κατορθώματα των ηρώων μας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας θα επιτρέψει να θυμηθούμε τα λαμπερά, σημαντικά γεγονότα στο χρονικό των διμερών μας σχέσεων, θα συμβάλλει στην εδραίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών των χωρών μας. Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία και κάθε καλό» αναφέρει χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο Ρώσος Πρόεδρος.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα προσβλέπει στην υποστήριξη της Ρωσίας για την Αγία Σοφία

Το μήνυμα πως «η Ελλάδα προσβλέπει στην υποστήριξη της Ρωσίας σε θέματα που αφορούν την κοινή πολιτιστική διαδρομή και κληρονομιά, όπως το θέμα της μετατροπής του μνημείου για τον ορθόδοξο κόσμο της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί», έστειλε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συμπρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Θα θέλαμε και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών να έχουμε κοινή θέση ώστε να προστατέψουμε αυτό το κοινό μνημείο, εμβληματικό μνημείο της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η διαπραγμάτευση που γίνεται εδώ και χρόνια για την επιστροφή των αρχείων των εβραϊκών κοινοτήτων, των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων που φιλοξενούνται σήμερα στα ρωσικά αρχεία, πράγμα το οποίο θα έδινε ακριβώς το μήνυμα της βαθύτερης συνεργασίας στα θέματα πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «στο τέλος του έτους προσβλέπουμε στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, του κ. Μητσοτάκη και στο πλαίσιο της επίσκεψης Θα θέλαμε να δούμε πολλές από αυτές τις εκκρεμότητες που έχουμε στις ελληνορωσικές σχέσεις να καταλήγουν, και βέβαια να ολοκληρώνονται με μία λαμπρή τελετή και το έτος ιστορίας Ελλάδας- Ρωσίας». Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προετοιμαστεί η επίσκεψη «ώστε να σηματοδοτεί από μόνη της την αναθέρμανση και την εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων».

Εστιάζοντας στο κοινό πρακτικό για το έτος ιστορίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, Ρωσίας και Ελλάδας, χαιρέτισε με ειλικρινή ικανοποίηση την υπογραφή του και αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις των δύο λαών. «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι στη μακρά πορεία της ιστορίας του ελληνικού και του ρωσικού λαού, έχει επανειλημμένα διασταυρωθεί με ένα τρόπο ουσιαστικό και μ’ ένα τρόπο που μας οδηγούσε σε αμοιβαίο όφελος. Το έτος ιστορίας Ελλάδας- Ρωσίας 2021 πού συμπίπτει με την ιδιαίτερα συμβολική για τη χώρα μας επέτειο των διακοσίων ετών από την κήρυξη του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, αποβλέπει στο να αναδείξει αυτή την πολύπλευρη ιστορική σχέση» σημείωσε. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βαρβιτσιώτης στη συμβολή της Ρωσίας για την «αίσια κατάληξη του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία, ο όποιος οργανώθηκε συντονίστηκε και έλαβε ιδεολογικό περιεχόμενο μέσα στις ελληνικές κοινότητες της ρωσικής αυτοκρατορίας» και προσέθεσε: «Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι η Φιλική Εταιρεία έχει την έδρα της στην Οδησσό από όπου ξεκινά και ο σπόρος της λεβεντιάς για την Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο η Ρωσία τίμησε τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου με την παρουσία του πρωθυπουργού της ρωσικής δημοκρατίας, του κ. υπ. Πολιτισμού Βλάντιμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος συνοδευόταν από τον ειδικό εκπρόσωπο του Προέδρου για την Πολιτιστική Συνεργασία, Μικχάιλ Σβίντκοϊούστιν συνοδευόμενου από ομάδα υπουργών, συμβολίζοντας έτσι τη σχέση η οποία έχει αναπτυχθεί».

Εν συνεχεία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο λαών. «Η ελληνική πνευματική παράδοση και παιδεία συνέβαλε, από νωρίς θα έλεγα, στη διαμόρφωση και του χαρακτήρα της ρωσικής ταυτότητας, έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία αποτελεί διαχρονικά κινητήρια δύναμη για τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων των δύο χωρών και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Είναι πολλά αυτά που μας συνδέουν και νομίζω ότι είναι μία ιδιάζουσα ευκαιρία για να τα αναδείξουμε μέσα από αυτό το κοινό έτος ιστορίας το οποίο, τώρα που ξεπερνάμε σιγά-σιγά τον κορονοϊό και διευκολύνονται οι μετακινήσεις, ενδεχομένως να αποκτήσει και τον χαρακτήρα των πολιτιστικών ανταλλαγών με φυσική παρουσία» ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως «ο πολιτισμός, η ανταλλαγή απόψεων για ιστορικά θέματα είναι μία στέρεα βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε τη σχέση και τη συνεργασία των δύο χωρών μας, στις εύκολες και δύσκολες συγκυρίες οι οποίες υπάρχουν στο παγκόσμιο περιβάλλον».

Ευάνθης Χατζηβασιλείου: Θα είναι μια γιορτή αντάξια της φιλίας και των μακραίωνων δεσμών μας 

«Ξεκινήσαμε με κάποια καθυστέρηση το έτος Ιστορίας, λόγω των γνωστών περιπετειών στην υγειονομική κατάσταση του πλανήτη. Ωστόσο, από τα προγράμματα που έχουμε κατακτήσει διαφαίνεται ότι θα είναι μία γιορτή αντάξια της φιλίας και των μακραίωνων δεσμών μας» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Ελλάδας για το Έτος Ιστορίας, Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Εξίσου, τόνισε πως θα είναι μια ευκαιρία και για την ελληνική επιτροπή να τιμήσει τη Ρωσία όπως της αρμόζει.

Καλωσορίζοντας τους ομολόγους του της ρωσικής επιτροπής, ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής υπογράμμισε πως «εορτάζουμε δεσμούς αιώνων, δεσμούς αγώνων και πολιτισμού».

Βλάντιμιρ Μεντίνσκι: Παράταση του Έτους και το επόμενο χρόνο για να υλοποιήσουμε τους στόχους

Ο σύμβουλος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι, μίλησε για την ανάγκη παράτασης του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας και τον επόμενο χρόνο. «Θα ήταν πιο λογικό να παρατείνουμε τις εκδηλώσεις και τον επόμενο για το Έτος Ιστορίας. Αυτό θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τους στόχους που μας τέθηκαν από τον Πρόεδρο της Ρωσίας και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Δηλαδή, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν την κοινή μας ιστορία». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα θέμα που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Έτος είναι πλούσια.

Ηλίας Κλης: Αυτονόητο πως η διάρκεια του προγράμματος θα επεκταθεί

Ο συντονιστής της ελληνικής επιτροπής, ε.τ. πρέσβης Ηλίας Κλης, επισήμανε πως είναι αυτονόητο πως η διάρκεια του προγράμματος θα επεκταθεί όσο χρειάζεται, ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις. Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι, υπογράμμισε, τόσο ο κ. Μεντίνσκι όσο, ιδίως, ο κ. Σβίντκοϊ, έχουν συνεργαστεί με επιτυχία στις διμερείς πρωτοβουλίες των θεματικών ετών, οι οποίες αποτελούν ένα αποδοτικό μέσο κοινής συνεργασίας και προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Μικχάιλ Σβίντκοϊ: Ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι επαφές μεταξύ των νέων ανθρώπων

Το κοινό έτος δείχνει ότι οι λαοί μας έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον, τόνισε ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας για την Πολιτιστική Συνεργασία και ο Συντονιστής για το Έτος από ρωσικής πλευράς, Μικχάιλ Σβίντκοϊ. Μιλώντας για το πρόγραμμα, είπε πως αγγίζει τις 200 εκδηλώσεις, σημειώνοντας πως ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι επαφές μεταξύ των νέων ανθρώπων. Για τους νέους ανθρώπους, η Ελλάδα παραμένει πολύ ελκυστική ως λίκνο πολιτισμού» προσέθεσε.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαδώστε: