«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στενή συνεργασία που έχουμε διαχρονικά και νομίζω ότι βήμα-βήμα έχουμε πετύχει πράγματα, έχουμε θεσμοθετήσει μέτρα υπέρ της τρίτεκνης οικογένειας. Βεβαίως, μένει ακόμη να γίνουν πολλά προς την κατεύθυνση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, στη σύνταξη του οποίου εργάστηκα ως αντιπρόεδρός της».
Με αυτή την επισήμανση της αγαστής συνεργασίας με τον Σύλλογο Τριτέκνων Λάρισας ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην εκδήλωση του Συλλόγου που ήταν αφιερωμένη στην μητέρα που γέννησε το τρίτο παιδί το 2021.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δήμητρα Αποστολοπούλου, αναφέρθηκε στη μέριμνα προς την τρίτεκνη οικογένεια, άλλα και στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της δημογραφικής συρρίκνωσης στη χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «παλιότερα η τρίτεκνη οικογένεια δεν ήταν καν στο προσκήνιο. Έγιναν σημαντικά βήματα. Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε θέσει υψηλότερους στόχους και δικαίως τους διεκδικείτε, την εξίσωση της τριτεκνίας με πολυτεκνία. Οι πολυμελείς οικογένειες είναι πράγματι μία απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα. Νωρίτερα συζητούσαμε με τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη της ενορίας σας, τον π. Αχίλλιο, για τις διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο είναι ένα πρόβλημα του σύγχρονου ευρωπαϊκού, δυτικού κόσμου. Δεν είναι ένα ζήτημα που άπτεται μόνο οικονομικών κινήτρων. Μακάρι να ήταν μόνο αυτό. Εάν ήταν, όμως, μόνο αυτό οι πιο οικονομικά προηγμένες χώρες από εμάς, θα το είχαν επιλύσει. Βλέπετε η Γερμανία, η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι μία γερασμένη κοινωνία που αντιμετωπίζει, επίσης, οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, όπως και εμείς. Συνειδητοποιούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα οικονομικά κίνητρα. Έχει να κάνει με πρότυπα ζωής και την ιεράρχηση αξιών. Ούτε στο Πακιστάν ούτε στο Αφγανιστάν, στην Ινδία ή την Κίνα έχει υψηλότερο βιοτικό επίπεδο η μέση οικογένεια, που εκεί γεννά περισσότερα παιδιά.
Το δημογραφικό, όμως, για την Ελλάδα, μία μικρή χώρα, όπως είπε νωρίτερα και η αγαπητή πρόεδρος, είναι ζήτημα επιβίωσης. Ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και ήδη στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, που εργάστηκα ως αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το δημογραφικό, καταλήξαμε σε ένα πόρισμα. Στην Ελλάδα ξέρετε ένα από τα βασικά μας προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχει συνέχεια πολιτικής. Κάθε κυβέρνηση επιχειρεί, εκ του μηδενός πολλές φορές, να χαράξει πολιτική. Παλαιότερα θα έλεγα ότι είχαμε πολύ μεγαλύτερη ένταση αυτής της “ασθένειας”, κάθε υπουργός ακόμα και τις ίδιας κυβέρνησης πίστευε ότι ο ίδιος γράφει από το μηδέν σε λευκή πλάκα τα οποία κυβερνητικά προγράμματα.
Εκείνο που χρειάζεται είναι να θέσουμε έναν στόχο και να τον υπηρετήσουμε με συνέπεια. Σήμερα τα οικονομικά της χώρας επιτρέπουν να κάνουμε τα πρώτα βήματα, αύριο που η οικονομία θα είναι καλύτερη να κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα. Στην παρούσα κυβέρνηση, καθιερώθηκε το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί ως ένα κίνητρο, μειώθηκε ο Φ.Π.Α σε μία σειρά από βρεφικά είδη, ελήφθησαν πρόνοιες, μειώθηκαν φόροι. Το ζήτημα είναι να γίνουν και άλλα βήματα».
Ο κυβερνητικός βουλευτής κατέληξε δεσμευόμενος ότι «εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα συνεχίσω να έχω μαζί σας αυτήν την καλή συνεργασία που έχουμε εγκαινιάσει τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα, μετά τη συνεργασία που είχαμε κατέθεσα ερώτηση, ζητώντας τα μειωμένα τέλη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που ισχύουν για την πολύτεκνη οικογένεια να ισχύσουν και για την τρίτεκνη οικογένεια. Πιστεύω ότι βήμα-βήμα μπορούμε να κατακτούμε μικρές νίκες βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης για τις τρίτεκνες, για τις πολυμελείς οικογένειες. Το δημογραφικό είναι μείζον εθνικό πρόβλημα και ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε. Εύχομαι υγεία και πρόοδο, πάνω από όλα στα παιδιά σας».