10/10/2021 11/10/2021 Το εκκλησιαστικό φρόνημα και την υπακοή στο Συνοδικό Πολίτευμα τα οποία διδάχθηκε από τον Γέροντά του, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ανέφερε ότι θα τηρήσει κατά την χειροτονία του ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τονίζοντας ότι στόχος του είναι να προσπαθήσει να συνδράμει για την εύκλεια της Εκκλησίας – Με μηνύματα προς...
10 Οκτωβρίου, 2021 - 8:20
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2021 - 10:05

“Θα προσπαθήσω να συνδράμω για την εύκλεια της Εκκλησίας” – Η χειροτονία του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου (ΦΩΤΟ+BINTEO)

Διαδώστε:
“Θα προσπαθήσω να συνδράμω για την εύκλεια της Εκκλησίας” – Η χειροτονία του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου (ΦΩΤΟ+BINTEO)

Το εκκλησιαστικό φρόνημα και την υπακοή στο Συνοδικό Πολίτευμα τα οποία διδάχθηκε από τον Γέροντά του, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ανέφερε ότι θα τηρήσει κατά την χειροτονία του ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τονίζοντας ότι στόχος του είναι να προσπαθήσει να συνδράμει για την εύκλεια της Εκκλησίας – Με μηνύματα προς κάθε αποδέκτη που εκφράζει διαφορετικές θέσεις από αυτές της Ιεράς Συνόδου η αντιφώνηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.  

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης – Νίκος Οικονόμου  

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών τελέστηκε σήμερα η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου ο οποίος εξελέγη από το σώμα της Ιεραρχίας την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου λαμβάνοντας 48 ψήφους.

Στο Πολυαρχιεαρατικό συλλείτουργο που τελέστηκε προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν πολλοί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όπως και στη χθεσινή χειροτονία του Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτωνος, έτσι και σήμερα η εικόνα στον Μητροπολιτικό Ναό ήταν διαφορετική σε σχέση με χειροτονίες του παρελθόντος λόγω των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

“Θα προσπαθήσω να συνδράμω για την εύκλεια της Εκκλησίας”

Στην ομιλία του ο εψηφισμένος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο Επισκοπικό αξίωμα και στην αποστολική διαδοχή αλλά και την διαχρονική ευθύνη που έχει ο Επίσκοπος για την σωστή καθοδήγηση του ποιμνίου. Με βιωματικά λόγια μίλησε για την Αρχιερωσύνη η οποία όπως τόνισε είναι μια σταυρική πορεία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πνευματικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο άνθρωπος σήμερα, σε μια εποχή που όλα αποϊεροποιούνται, προσθέτοντας πως πρέπει να ενεργεί ο Επίσκοπος στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. “Σήμερα καλούμε από την Εκκλησία για την υψηλή διακονία. Εμπιστεύομαι την Θεία πρόνοια. Η ιερωσύνη είναι οδός είναι καρπός αυτοπροαίρετης εντολής των εντολών του Θεού. Δεν εκβίασα το θέλημα του Θεού και προσπαθώ να τηρώ τον νόμο του Θεού”.

Στη συνέχεια ζήτησε την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του προέδρου της Πανορθοδόξου Συνόδου και ενότητας, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, “συνετού και σοφού οιακοστρόφου της Εκκλησίας της Ελλάδος”, όπως υπογράμμισε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία που είχαν εδώ και 26 περίπου χρόνια. “Θα προσπαθήσω να συνδράμω για την εύκλεια της Εκκλησίας”, όπως τόνισε προς τον Μακαριώτατο.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο λόγος έφτασε στον Γέροντα του, Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, ο οποίος σαν σήμερα πριν 50 χρόνια έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης. “Διδάχθηκα το εκκλησιαστικό φρόνημα. Το σεβασμό στο Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας. Χρωστώ τα πάντα. Το Α και το Ω της ζωής μου. Ο Σεβασμιώτατος είναι νους θεολογικός, καρδία πλατιά, ανήρ εκκλησιαστικός”, σημείωσε.

Ζήτησε ακόμη από τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, του οποίου το όνομα φέρει, να εύχεται για αυτόν. “Η δόξα θα αυξάνει ημέρα με την ημέρα. Σημείο αναφοράς για την εποχή μας”.

“Καλούμε να συνεχίσω το έργο του μακαριστού προκατόχου μου Σεραφείμ” πρόσθεσε και κατέληξε “κρατήστε με Εκκλησία στην σωτήρια αγκάλη σας. Φυλάξατε με ομού μετά παιδιά του Χριστού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας την οποία μου εμπιστεύεστε από σήμερα”.

Παρακολουθήστε την ομιλία του νέου Eψηφισμένου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου:


Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από τον Αρχιεπίσκοπο

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος, με αφορμή όσα είπε στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης για την υπακοή στις Συνοδικές αποφάσεις, κάλεσε τον κ. Καλλίνικο όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες στον αγώνα του να στραφεί αρχικά στον Θεό και στην συνέχεια στην Ιερά Σύνοδο, διότι πάνω από όλα είναι η υπακοή στην Εκκλησία και στην Σύνοδό της, αφού αυτή καθοδηγεί αυτό το σκάφος.

“Η Σύνοδος σε επέλεξε για να διαποιμάνεις μια Μητρόπολη σε μια ιστορική περιοχή της πατρίδας μας. Την όμορφη Καστοριά της Μακεδονίας μας. Ένας θρόνος που τον ευκλέησαν μεγάλες προσωπικότητες. Έρχεσαι σήμερα στην αλυσίδα να προστεθείς με τη θέληση και την αγάπη του Θεού μας και την ψήφο των Αγίων μας για την διαποίμανση αυτής της Ιεράς Μητροπόλεως”, ανέφερε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε στον εψηφισμένο Μητροπολίτη ότι δεν είναι ρόδινα τα πράγμα όταν κάποιος γίνεται Αρχιερέας. Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες οι οποίες προέρχονται από έξω αλλά δυστυχώς και από μέσα από την Εκκλησία”, τόνισε και πρόσθεσε: «Πιθανόν η γνώμη σου να είναι ισχυρή και σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός, αλλά τότε θα πρέπει να έρθει και να μας πει “εγώ αυτό είμαι” και να αφήσει τα καθήκοντά του, να αποσυρθεί στο κελί του, στο μοναστήρι του και εκεί να έχει τις θέσεις του. Υπάρχει μία φράση που πολλοί την ακούν και ανατριχιάζουν, αποτειχίζομαι. Αυτός που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει: «αυτά που λέω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά οφείλω να κάνω υπακοή στην Εκκλησία και αποτειχίζομαι». Πιστεύω ότι ποτέ δε θα μας φέρεις σε αυτήν την δυσκολία. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα γιατί αυτή η ενότητα στηρίζει την αληθινή πίστη».

Παρακολουθήστε την αντιφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου:

Στη συνέχεια σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησε η χειροτονία όπου όλοι αναφώνησαν το ΑΞΙΟΣ!

Πριν το Δι’ ευχών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, δώρισε στον νέο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο ένα εγκόλπιο ως ενθύμιο για τη σημερινή ημέρα.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος (Νικόλαος Γεωργάτος) του Ευαγγέλου και της Μαρίας γεννήθηκε στην Έδεσσα Πέλλης, το 1966. Επεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Έδεσσα (1984). Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης (1986). Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Θεολογικό Τμήμα (2000). Παρηκολούθησε τα Σεμινάρια Κατηχητών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (1994-1995). Παρακολουθεί ανελλιπώς από τα νεανικά του χρόνια τα θεολογικά μαθήματα του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου.

Εργάσθηκε από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα επί τετραετία βοηθώντας τον πατέρα του σε τεχνικές εργασίες (ψυκτικός-μηχανικός) παρακολουθώντας και για ένα έτος ταχύρρυθμο τμήμα Σχολής ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό, ως πυροβολητής μέσων αρμάτων μάχης, στην Αυλώνα Βοιωτίας, στην Ρόδο και στο Λιτόχωρο Πιερίας (1990-1991).
Μετά την αποστράτευσή του εργάσθηκε ως Διδάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στα Σεβαστιανά Εδέσσης, στην Κρήτη, στην Δυτική Αττική, στην Αθήνα και στην Αιτωλοακαρνανία (1991-1999). Μετά την ενθρόνιση (1995) του πνευματικού του πατρός, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, τον ακολούθησε στην Ναύπακτο, όπου εργάσθηκε ως Γραμματεύς, οδηγός του αυτοκινήτου και ως αρχειοθέτης.

Στην μοναχική κουρά του (1999) έλαβε το όνομα του πνευματικού του παππού και Μητροπολίτου της ιδιαιτέρας πατρίδος του, Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης. Χειροτονήθηκε Διάκονος (1999) και Πρεσβύτερος (2000) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου (2000) και την διακονία της πνευματικής πατρότητος (2003). Υπηρέτησε επί τριετία ως Εφημέριος-Ιεροκήρυξ στην Ορεινή Ναυπακτία (2000-2003). Διετέλεσε Γραμματεύς του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης (2003-2017). Διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (2003). Διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με απόφαση τής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (2017).

Διηκόνησε ως Κατηχητής, ως υπεύθυνος της Κατασκηνώσεως αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως (2001 και εντεύθεν) και ως υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως (2002 και εντεύθεν).
Συνόδευσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου σε ιεραποστολικά ταξίδια του στο Εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία, Γεωργία, Ρωσία, Βουλγαρία, Αμερική, Κύπρο, Αυστρία). Συνόδευσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου στην Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης (2016). Συντονίζει το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου (2013 και εντεύθεν). Συντονίζει την λειτουργία της ιστοσελίδας και της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (facebook) της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου. Επιμελείται την εκπομπή Ανθολόγιον Θεολογίας στον Ρ/Σ της Πειραϊκής Εκκλησίας (2017 και εντεύθεν). Βοηθά στην έκδοση των βιβλίων του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Συγγραφή-εκδόσεις:

–Συντάκτης και υπεύθυνος τυπογραφείου της έκδοσης της Εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» (1996-2017).

–Επιμελήθηκε την έκδοση: Η κιβωτός της Ναυπακτίας – Ι.Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης (2004).

–Μια φωνή από την Νινευή (2004).

–Επικεφαλής της Επιτροπής έκδοσης του τόμου: Δεκαετία Αρχιερατείας Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου (2005).

–Σειρά 12 άρθρων – κηρυγμάτων στο περιοδικό Εφημέριος (2007).

–Επιμελήθηκε την έκδοση: Ένα Εκκλησιολογικό πρόβλημα (2008).

–Επιμελήθηκε την έκδοση: Τελετής Σύναξις, αναγόρευση Μητροπολίτου Ναυπάκτου σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Ιωαννίνων (2009).

–Η οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή κατά τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό (2019).

–Συνέγραψε σειρά θεατρικών έργων για τις εορταστικές εκδηλώσεις Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου (1999-2019, ενδεικτικώς: «Τίμια δώρα ή σ’ ευχαριστώ», «Τα Χριστούγεννα του Παπαχαραλάμπους ή Το λουλούδι της ξενιτειάς», «Απορίες προς τον Χριστό», «Το όνειρο του Υπουργού», «Ο Γέροντας Παΐσιος και οι νέοι», «Τα Χριστούγεννα του μικρού Παΐσιου», «Φως ιλαρόν», «Αναζήτηση: Πού είναι ο Θεός σου;» κ.ά.)

Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Καστορίας.

Ο πρώτος κληρικός της Μητροπόλεως Ναυπάκτου που εκλέγεται Μητροπολίτης

Την εκλογή του πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Αρχιμανδρίτη π. Καλλινίκου Γεωργάτου, στη θέση του νέου Μητροπολίτη Καστορίας χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, επισημαίνοντας πως ο νέος εψηφισμένος Μητροπολίτης είναι ο πρώτος χειροτονημένος και εγγεγραμμένος στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Κληρικός που εκλέγεται Μητροπολίτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων