Πυρετός διαβουλεύσεων και ζυμώσεων
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το προσεχές διάστημα, καθώς θα δοθεί στην δημοσιότητα από την κυβέρνηση το προσχέδιο νόμου για την αναθεώρηση των σχέσεων εκκλησίας πολιτείας. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του νέου γύρου επαφών που είχε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου με εκκλησιαστικούς παράγοντες.
Οι Κληρικοί πάντως, τόσο δια στόματος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, όσο και δια στόματος των εκπροσώπων τους από την Κρήτη, εκφράζουν την αντίθεσή τους προς οιαδήποτε αλλαγή στο μισθολογικό τους καθεστώς, και δηλώνουν ότι αναμένουν εγγράφως τις προτάσεις της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις και διαβεβαιώνει ότι δεν θα θιγούν τα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα του Κλήρου.
Μάλιστα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σημείωσε ότι «είναι παράλογο να επιμένουν οι ιερείς σε κάτι που δεν αλλάζει» και εξήγησε ότι η μισθοδοσία τους θα εξακολουθήσει να γίνεται από το δημόσιο, καθώς θα δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο το κράτος θα δίνει κάθε χρόνο το ποσό, ίσο με τους μισθούς του κλήρου.Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το να πληρώνεσαι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών δε σου εξασφαλίζει το χαρακτήρα του δημοσίου υπαλλήλου.
Πληροφορίες επίσης, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την συνάντηση που είχε ο κ. Γαβρόγλου με τον ΙΣΚΕ και Κληρικούς της Κρήτης, αναφέρουν ότι εκφράστηκε σαφής διάσταση απόψεων. Ο υπουργός φέρεται να τους επανέλαβε ότι όπως προβλέπει και η συμφωνία, θα διαγραφούν οι κληρικοί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και με αυτό τον θα δημιουργηθούν περίπου 10.000 νέοι κωδικοί για νέες. Αν και δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει τα δικαιώματά τους, η απάντηση που έλαβε ήταν κατηγορηματική: “Δεν δεχόμαστε λογική της ανταλλαγής. Οι κληρικοί δεν είναι ανταλλάξιμοι, είμαστε άνθρωποι με οικογένειες».
Ενδεικτικές του κλίματος επικρατεί είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ. Ιερόθεος. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα ορίσει την επιτροπή του διαλόγου, πρόσθεσε όμως, ότι την ευθύνη του χειρισμού του διαλόγου για το Σύνταγμα και την Εκκλησιαστική περιουσία την έχει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η Ιεραρχία έχει ήδη αποφασίσει ότι ο διάλογος για το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος μπορεί να γίνει μόνο με Διακομματική Επιτροπή και όχι με την Κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ για σύσταση ειδικής διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά.
“Στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Ιεραρχία είναι η μη συζήτηση του τρόπου μισθοδοσίας των Κληρικών” είπε και υπογράμμισε ότι “η προωθούμενη αλλαγή στην μισθοδοσία δεν επηρεάζει απλώς 10.000 Κληρικούς, αλλά 10.000 Ενορίες”
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.