Του Αριστείδη Γ. Θεοδωρόπουλου, εκπαιδευτικού
Μέσα στη σεπτή χορεία των θεοκηρύκων Εβδομήκοντα Αποστόλων εξέχουσα θέση κατέχει ο Άγιος Απόστολος Βαρνάβας, ο ιδρυτής της αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος πολύ εύστοχα αποκαλείται στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων ως «ο υιός της παρακλήσεως». Ο Απόστολος Βαρνάβας, ο οποίος αποτελεί τον πνευματικό πατέρα και τον ουράνιο πρεσβευτή και μεσίτη του ορθόδοξου κυπριακού λαού, αγωνίστηκε με τη φλογερή του πίστη και τα πάμπολλα χαρίσματά του για τη διάδοση και εδραίωση της χριστιανικής πίστεως στην αγαπημένη του πατρίδα σε τέτοιο βαθμό, ώστε κατόρθωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να εκχριστιανίσει πλήρως την Κύπρο και να θέσει τα θεμέλια για μια οργανωμένη χριστιανική Εκκλησία, που κοσμείται από πλήθος ναών και μοναστηριών και σεμνύνεται από πολυάριθμους αγίους, που αποτελούν πολύτιμο πνευματικό θησαυρό για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.
Ο χαριτόβρυτος και θεόπνευστος ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου, Απόστολος Βαρνάβας,ο οποίος αποτελεί το σεβαστό καύχημα και το πολύτιμο σέμνωμά της, γεννήθηκε στη Σαλαμίνα της Κύπρου και ήταν γόνος ιουδαϊκής οικογένειας. Διακρινόταν για τη βαθιά του πίστη και ευσέβεια και για τον ένθεο ζήλο του, που σε συνδυασμό με το χάρισμα να επικοινωνεί με τους ανθρώπους και να τους μεταδίδει τη φλόγα της χριστιανικής πίστεως, τον ανέδειξαν σε θείο και φωτεινό χριστοκήρυκα και απόστολο.Το γεγονός αυτό τον καθιστά ισότιμο με τους πανεύφημους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους. Ο Απόστολος Βαρνάβας διέμεινε μάλιστα και για κάποιο χρονικό διάστημα στα Ιεροσόλυμα, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει αρκετές φορές με τον ίδιο τον Ιησού Χριστό στο σπίτι της αδελφής του, της Μαρίας, όπου έλαβε χώρα και ο Μυστικός Δείπνος. Έτσι έχοντας ο ίδιος προσωπική εμπειρία από τη ζωή και τη διδασκαλία του Κυρίου, κατέστη πιστός συνεργάτης και ακόλουθος του Ουρανοβάμονος Αποστόλου των Εθνών Παύλου κατά την πρώτη αποστολική του περιοδεία στην Αντιόχεια, όπου ιδρύθηκε και η πρώτη Αποστολική Εκκλησία.
Το 45 μ.Χ. οι θεοφόροι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας έφτασαν στην Κύπρο για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού. Ο Απόστολος Βαρνάβας εργάσθηκε με ένθερμο ιεραποστολικό ζήλο για τη διάδοση της χριστιανικής αλήθειας στην πατρίδα του και κατόρθωσε να την εκχριστιανίσει και να ιδρύσει μαζί με τον Απόστολο Παύλο την τοπική Εκκλησία της Κύπρου.Κατά τη διάρκεια της καρποφόρας ιεραποστολικής τους δράσης χειροτόνησαν πρεσβυτέρους και επισκόπους, όπως τον τετραήμερο φίλο του Χριστού, Λάζαρο επίσκοπο Κιτίου και τον Ηρακλείδιο επίσκοπο Ταμασού. Στη συνέχεια οι δύο Απόστολοι περιόδευσαν σε περιοχές της Μ. Ασίας, όπως στο Ικόνιο, τη Λύστρα, τη Δέρβη, την Αττάλεια και την Πέργη ,αλλά κατόπιν επέστρεψαν στην Αντιόχεια, όπου διέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Απόστολος Παύλος πρότεινε στον Βαρνάβα και τον ανιψιό του Μάρκο να τον ακολουθήσουν και στη δεύτερη αποστολική του περιοδεία. Εκείνος όμως προτίμησε να έρθει μαζί με τον Μάρκο στην Κύπρο για να συνεχίσει εκεί τη διάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου του Χριστού.
Έτσι το 52 μ.Χ. φτάνει ο Απόστολος Βαρνάβας στην Κύπρο για να συνεχίσει το ιεραποστολικό του έργο ,ενώ με τη χάρη του Θεού τελεί θαύματα. Ένα από αυτά ήταν και η θεραπεία του μετέπειτα αποστολικού ανδρός, του Αγίου Τίμωνος, στο χωριό Κορμακίτης της επαρχείας Κυρήνειας της Κύπρου. Η πλούσια ιεραποστολική δράση του Αποστόλου Βαρνάβα, ο οποίος χρημάτισε πρώτος επίσκοπος Κύπρου, άρχισε να ενοχλεί όμως έντονα τους φανατισμένους Ιουδαίους. Γι’ αυτό και αφού τον συνέλαβαν, τον έδεσαν χειροπόδαρα και τη νύχτα τον μετέφεραν έξω από τα τείχη της Σαλαμίνας, όπου και τον λιθοβόλησαν στις 11 Ιουνίου του 57 μ.Χ. Την ημέρα αυτή τιμάται και εορτάζεται η πάντιμη μνήμη του από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μετά τον λιθοβολισμό του Αγίου, οι μαθητές του ενταφίασαν με τις πρέπουσες τιμές το ιερό του λείψανο, τοποθετώντας πάνω σ’αυτό το Ευαγγέλιο του Ματθαίου ,ενώ στη συνέχεια αναχώρησαν για την Αλεξάνδρεια. Για 400 χρόνια κανείς δεν γνώριζε τον χώρο, στον οποίο βρισκόταν το λείψανο του πιο λαοφιλούς αγίου της Κυπριακής Εκκλησίας. Παρόλα αυτά στον τόπο, όπου είχε ενταφιαστεί ο άγιος, ενεργούσε μια παράξενη θαυματουργική δύναμη και πολλοί τυφλοί, παράλυτοι και δαιμονισμένοι θεραπεύθηκαν, χωρίς να γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα.
Όταν όμως το 478 μ.Χ. η Εκκλησία της Κύπρου αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από την ανάμειξη του Πατριάρχου Αντιοχείας Πέτρου, ο άγιος παρουσιάσθηκε σε όραμα στον Αρχιεπίσκοπο Σαλαμίνας Ανθέμιο και του αποκάλυψε τον τόπο, όπου είχε ενταφιασθεί,γνωστοποιώντας του ότι πάνω στο λείψανό του θα βρει το Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Ο Ανθέμιος βρήκε το λείψανο, σύμφωνα με την υπόδειξη του Αγίου, αλλά και το Ευαγγέλιο, το οποίο πρόσφερε ως δώρο στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα, ο οποίος κατόπιν παρεχώρησε τρία αυτοκρατορικά προνόμια στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Ανθέμιος φρόντισε επίσης και για την ανέγερση ναού επ’ ονόματι του Αποστόλου Βαρνάβα δίπλα από τον τάφο του στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Περί τα τέλη του 5ου μ. Χ. αιώνα ο ναός μετατράπηκε σε περιώνυμο μοναστήρι, στο οποίο συνέρρεαν χιλιάδες προσκυνητές, αφού ο άγιος ήταν και είναι μέχρι σήμερα η καταφυγή και η παρηγοριά του ορθόδοξου κυπριακού λαού. Δυστυχώς το περίφημο ιστορικό μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται σήμερα υπό την κατοχή των δυνάμεων του Αττίλα.Ο Άγιος Απόστολος Βαρνάβας τιμάται ως πολιούχος και της κωμοπόλεως Λούρος Πρεβέζης,όπου ο ομώνυμος τετρακιόνιος τρουλαίος ιστορικός ναός χρονολογείται από το 1833 ,παρόλο που είναι κτισμένος στη θέση παλαιότερου ναού του 12ου αιώνα.Ο αξιομνημόνευτος αυτός ναός αποτελεί προσκύνημα της περιοχής κατά το διήμερο της εορτής του Αγίου και βρίσκεται μέσα σ’ένα πανέμορφο αισθητικό δάσος από υπεραιωνόβια δένδρα πλησίον του ποταμού Λούρος.
Η ολόθερμη ευχή όλων μας είναι «ο υιός της παρακλήσεως», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται ο Απόστολος Βαρνάβας, να μεσιτεύει αδιάλειπτα στον Πανάγαθο και Πανοικτίρμονα Θεό, ώστε η κατεχόμενη από τους Τούρκους κατακτητές περιώνυμη και παλαίφατη ιερά μονή του να αποδοθεί σύντομα στο ευσεβές πλήρωμα της Κυπριακής Εκκλησίας, σηματοδοτώντας παράλληλα και την ανατολή της απελευθέρωσης της κατεχόμενης Κύπρου.